Η Βενετία ολοκλήρωσε την Κυριακή ένα πειραματικό πρόγραμμα, που προβλέπει την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στους ημερήσιους επισκέπτες της, με τη δημοτική αρχή της πόλης να φαίνεται αποφασισμένη να παρατείνει την περίοδο επιβολής του, παρά το γεγονός ότι οι πολέμιοι του μέτρου το χαρακτήρισαν ως αποτυχημένο.
Η πόλη, ωστόσο, είναι πλουσιότερη κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Associated Press (AP).
Αρκετές δεκάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σάντα Λουτσία για να διαμαρτυρηθούν για την εισφορά των 5 ευρώ, η οποία, όπως λένε, δεν απέτρεψε παρά ελάχιστα τους επισκέπτες από το να προσέρχονται τις ημέρες αιχμής στο ιστορικό κέντρο της Γαληνοτάτης, όπως προβλεπόταν.
“Το εισιτήριο είναι μια αποτυχία, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της πόλης”, δήλωσε ο Giovanni Andrea Martini, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης.
Τις πρώτες 11 ημέρες της δοκιμαστικής περιόδου, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 75.000 επισκέπτες στην πόλη, δηλαδή 10.000 περισσότεροι κάθε μέρα από ό,τι σε τρεις ενδεικτικές αργίες το 2023, όπως είπε ο κ. Martini επικαλούμενος στοιχεία που παρείχε ο δήμος, με βάση δεδομένα κινητών τηλεφώνων που παρακολουθούν τις αφίξεις στην πόλη.
Η Βενετία επέβαλε τον πολυσυζητημένο φόρο ημερήσιων ταξιδιωτών για 29 ημέρες φέτος, κυρίως Σαββατοκύριακα και αργίες, από τις 25 Απριλίου έως τα μέσα Ιουλίου.
Το σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, χαιρετίστηκε από τα κράτη μέλη της UNESCO όταν αποφάσισαν να μην υποβάλουν εισήγηση για την ένταξη της πόλης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν.
Τους τελευταίους δυόμισι μήνες, σχεδόν 438.000 τουρίστες πλήρωσαν τον φόρο, συγκεντρώνοντας έσοδα περίπου 2,19 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του AP, που βασίζονται σε στοιχεία που παρείχε η πόλη.
Η δημοτική Αρχή της πόλης έχει δηλώσει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για βασικές υπηρεσίες, οι οποίες κοστίζουν περισσότερο σε μια πόλη που διασχίζεται από κανάλια, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των σκουπιδιών και της συντήρησης.
Το τέλος δεν επιβάρυνε τους ανθρώπους που διαμένουν σε ξενοδοχεία στη Βενετία, οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται με φόρο διαμονής. Απαλλαγές ίσχυαν επίσης για παιδιά κάτω των 14 ετών, κατοίκους της περιοχής, φοιτητές, εργαζόμενους και άτομα που επισκέπτονται συγγενείς, μεταξύ άλλων.
Ο Simone Venturini, αντιδήμαρχος τουρισμού της πόλης, ανέφερε ότι η επιβολή του εισιτηρίου εισόδου θα συνεχιστεί και η τιμή του θα ενισχυθεί. Όπως είπε, μια πρόταση για τον διπλασιασμό του στα 10 ευρώ εξετάζεται για το επόμενο έτος.
Οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, αλλά τελικά δεν δόθηκε κανένα κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα σημεία εισόδου, με τη δημοτική Αρχή να υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη επειδή ήθελαν μια ήπια έναρξη. Ωστόσο, οι επικριτές του μέτρου λένε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτωτική τάση των εισπράξεων, καθώς οι επισκέπτες καταλάβαιναν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος εάν δεν πληρώσουν το εισιτήριο.
Οι αντίπαλοι του μέτρου θεωρούν ότι απέτυχε να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τους κατοίκους, όπως προβλεπόταν, με τους στενούς πεζόδρομους και τα θαλάσσια ταξί να είναι τόσο κατάμεστα όσο ποτέ άλλοτε. Επιζητούν πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την επανακατοίκηση του ιστορικού κέντρου της Βενετίας, το οποίο εδώ και δεκαετίες έχει απολέσει κατοίκους προς την πιο πρόσφορη ηπειρωτική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, υπάρχουν πλέον περισσότερες τουριστικές κλίνες στο ιστορικό κέντρο με τα κανάλια από ό,τι οι επίσημοι κάτοικοι, ο αριθμός των οποίων βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό των 50.000.
“Το να θέλετε να αυξήσετε το εισιτήριο εισόδους στα 10 ευρώ, είναι απολύτως άχρηστο, καθώς απλά καθιστά τη Βενετία σε ένα μουσείο”, δήλωσε ο κ. Martini.
Πολλά από τα πανό στη διαμαρτυρία του Σαββάτου έδειχναν επίσης την αυξανόμενη ανησυχία για το σύστημα ηλεκτρονικής και βιντεοεπιτήρησης που εισήγαγε η πόλη το 2020 για την παρακολούθηση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των ανθρώπων που φτάνουν στην πόλη, το οποίο αποτελεί τη “ραχοκοκαλιά” του συστήματος ελέγχου του τουρισμού. Τα πλακάτ περιλάμβαναν προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων και την έλλειψη απορρήτου των δεδομένων.
“Το εισιτήριο πρόσβασης είναι ένας μεγάλος αντιπερισπασμός για τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία μιλούν μόνο για αυτά τα 5 ευρώ, που θα γίνουν 10 ευρώ τον επόμενο χρόνο”, δήλωσε ο Giovanni Di Vito, κάτοικος της Βενετίας που δραστηριοποιείται στην εκστρατεία κατά του τουριστικού φόρου. “Αλλά κανείς δεν εστιάζει στο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των πολιτών”.