Δεν βγήκε “λευκός καπνός” στην ΕΕ: Συμφώνησαν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, στα test και στα ανοιχτά σύνορα, αργότερα το πιστοποιητικό | VIDEO

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για χάραξη ενιαίας πολιτικής μετακινήσεων με βάση τα rapid test, την θέσπιση κοινού πλαισίου για την χρήση και την αναγνώρισή τους, αλλά και την διαμόρφωση βάσης δεδομένων με επιδημιολογικά και άλλα δεδομένα για τον Covid-19, συμφώνησαν στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, στην οποία επιβεβαιώθηκε η βούληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών και η πολιτική των ανοιχτών συνόρων, αλλά δεν υιοθετήθηκε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ακριβής διατύπωση που υιοθετήθηκε για το πιστοποιητικό, είναι η εξής: “Οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια τυποποιημένη και διαλειτουργική μορφή πιστοποιητικού εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Οι ηγέτες θα καθορίσουν σε μεταγενέστερο στάδιο σε ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πιστοποιητικά”.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα, στην πρόταση της Κομισιόν για την εδραίωση κοινής διαδικασίας σχετικά με την χρήση και αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τα rapid test αντιγόνων σε ολόκληρη την ΕΕ, που περιλαμβάνει την αμοιβαία αναγνώριση συγκεκριμένων τεστ αντιγόνου και PCR τεστ μεταξύ των μελών της ΕΕ, τον  διαμοιρασμό δεδομένων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, καθώς και τη δημιουργία κοινής λίστας τεστ αντιγόνου. Αυτό είναι ένα κεντρικό εργαλείο που θα συμβάλλει στον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού και θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών για τη μόλυνση από SARS-CoV2 από πιστοποιημένους οργανισμούς υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών.

europe πιστοποιητικόΒασικά συστατικά αυτής της σύστασης είναι η επικύρωση και η αμοιβαία αναγνώριση των ταχέων δοκιμών αντιγόνου και των δοκιμών RT-PCR μεταξύ των κρατών μελών, την ανταλλαγή ενός τυποποιημένου συνόλου δεδομένων (μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας), την ανάπτυξη μιας κοινής λίστας COVID-19 quick δοκιμές αντιγόνου, ιεράρχηση καταστάσεων για τη χρήση τέτοιων δοκιμών (π.χ. επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, συστάδες εστιών) και άλλα. Η σύσταση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μελλοντικής απόδειξης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εξελισσόμενης πανδημίας: ο κοινός κατάλογος των κατάλληλων ταχέων δοκιμών αντιγόνου COVID-19 πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος για την προσθήκη ή την αφαίρεση των test των οποίων η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από μεταλλάξεις COVID-19.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στη συνέντευξη για τα αποτελέσματα της συνόδου, υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες το πιστοποιητικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.

Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και «για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός» και πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

ksd πιστοποιητικό
adv

Όπως είπε η Πρόεδρος “Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα test και περισσότερες ακολουθίες μετά από θετικές δοκιμές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια που σχεδόν όλα τα κράτη μέλη ακολουθούν λιγότερο από το 1% των θετικών δοκιμών. Έχουμε μόνο δύο κράτη μέλη που δοκιμάζουν περίπου το 10% – αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό είναι πολύ μικρό. Και επομένως, πρέπει να αυξήσουμε την αλληλουχία σε τουλάχιστον 5% όλων των θετικών δοκιμών. Η Επιτροπή θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, χάρη στις ικανότητες του ECDC σε αυτόν τον τομέα και τη στοχοθετημένη χρηματοδότηση. Μια λέξη για την κατάσταση των συνόρων. Πράγματι, για να διατηρήσουμε τα εξωτερικά και εσωτερικά μας σύνορα ανοιχτά, χρειαζόμαστε στοχοθετημένα μέτρα που μας κρατούν όλους ασφαλείς. Έχουμε αύξηση των λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη και, ταυτόχρονα, οι προαναφερθείσες νέες παραλλαγές εξαπλώνονται στην Ευρώπη. Και για να προσδιορίσουμε αυτούς τους τομείς υψηλού κινδύνου, πρέπει, νομίζουμε, να βελτιώσουμε τη χαρτογράφηση μας”.

Και συνέχισε: “Προτείνουμε λοιπόν μια νέα κατηγορία «σκούρο κόκκινο» – μια σκούρα κόκκινη ζώνη – που θα δείχνει ότι σε αυτήν τη ζώνη ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα άτομα που ταξιδεύουν από σκούρα κόκκινα σημεία ενδέχεται να κληθούν να κάνουν ένα test πριν από την αναχώρηση, καθώς και να υποβληθούν σε καραντίνα μετά την άφιξη, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και λόγω της πολύ σοβαρής κατάστασης της υγείας, όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα, τόσο εντός της χώρας, όσο και φυσικά διασυνοριακά. Ταυτόχρονα, είναι απολύτως σημαντικό να διατηρηθεί η ενιαία αγορά σε λειτουργία. Έτσι, όσον αφορά στους εργαζόμενους και τα αγαθά, πρέπει να συνεχίσουν να διασχίζουν τα σύνορα ομαλά. Αυτό είναι ύψιστης σημασίας. Όσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα, θα προτείνουμε επίσης τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Για όσους ταξιδεύουν από τρίτες χώρες σε βασικά ταξίδια στην Ευρώπη, θα χρειαζόμαστε, για παράδειγμα, δοκιμές πριν από την αναχώρηση. Τέλος, είχαμε κάποιες συζητήσεις σχετικά με τα πιστοποιητικά που θα εκδοθούν σε άτομα που έχουν λάβει τα εμβόλια. Πιστεύω ότι πρέπει να διαφοροποιήσουμε δύο διαφορετικά θέματα. Το πρώτο είναι απλό και απλά η ίδια η τεκμηρίωση. Η τεκμηρίωση του εμβολιασμού είναι ιατρική ανάγκη. Και υπάρχει ένα παγκόσμιο πρότυπο για αυτό, το γνωρίζετε όλοι, είναι η κίτρινη διεθνής πιστοποίηση του ΠΟΥ. Η δεύτερη ερώτηση είναι: Για ποιο λόγο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πιστοποιητικό; Η χρήση αυτού του πιστοποιητικού πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά. Υπάρχουν λίγες ακόμη άγνωστες μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, η ιατρική ερώτηση: Ο εμβολιασμός αναστέλλει τη μετάδοση του ιού από το εμβολιασμένο άτομο; Δεν έχουμε καμία απάντηση σε αυτό. Και πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός; Δεν το ξέρουμε αυτό σίγουρα. Και μετά το πολιτικό ερώτημα: Πώς διασφαλίζετε ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα εκείνων που δεν είχαν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο και ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις προσφέρονται σε εκείνους που έχουν νόμιμους λόγους να μην λάβουν το εμβόλιο; Και ταυτόχρονα, πώς προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Επομένως αργότερα, όταν έρθει η ώρα, θα χρειαστούμε διεξοδική συζήτηση και συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού”.

Η συνέντευξη

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Charles Michel μετά την τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιανουαρίου 2021, οι ηγέτες σημείωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ιδίως υπό το φως των νέων μεταλλάξεων του ιού και είναι αποφασισμένοι να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, λαμβάνοντας παρόμοια μέτρα μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως συμφώνησαν οι ηγέτες τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για να διασφαλιστεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της ροής βασικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ δεν πρέπει να επιβάλλονται απαγορεύσεις για ταξίδια, χωρίς διακρίσεις.

Ωστόσο, ενδέχεται να απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών στην ΕΕ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ενώ διατηρεί τις αρχές του, το Συμβούλιο ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξετάσει τις συστάσεις του για τα ενδοκοινοτικά ταξίδια και τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ υπό το φως των κινδύνων που ενέχουν οι νέες μεταλλάξεις του ιού. Για τα test οι ηγέτες χαιρέτισαν το έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και τη συμφωνία για ταχείες δοκιμές αντιγόνων και την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Εμβολιασμός

Οι ηγέτες θέλουν να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός. Από την άποψη αυτή, πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις για παραδόσεις που πραγματοποιούνται από εταιρείες. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι τα εμβόλια πρέπει να διανέμονται ταυτόχρονα και πρέπει να είναι αναλογικά με τον πληθυσμό. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την ανάγκη παρακολούθησης της διαδικασίας εμβολιασμού.

Θα εξεταστούν όλα τα πιθανά μέσα για να διασφαλιστεί η ταχεία παροχή, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης διανομής για την αποφυγή καθυστερήσεων.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια τυποποιημένη και διαλειτουργική μορφή πιστοποιητικού εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Οι ηγέτες θα καθορίσουν σε μεταγενέστερο στάδιο σε ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πιστοποιητικά.

Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς τρίτες χώρες. Πρέπει να παρέχεται αποτελεσματική υποστήριξη το συντομότερο δυνατό.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έθεσε, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz και την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Οι βασικές δράσεις της ΕΕ

Δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για τη συντονισμένη αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, η Επιτροπή καθόρισε ορισμένες δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της καταπολέμησης της πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή της καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διενέργεια εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ: Έως τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80 % των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80 % των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος. Επίσης έως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70 % του ενήλικου πληθυσμού.

Η Επιτροπή καλεί επίσης τα κράτη μέλη να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν την τήρηση φυσικής απόστασης, να περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές, να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση, να συντονίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να διενεργούν περισσότερα τεστ και να αυξήσουν την ιχνηλάτηση επαφών και την αλληλούχηση γονιδιώματος, ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες παραλλαγές του ιού. Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας και την αντιμετώπιση της «κόπωσης λόγω της νόσου COVID-19» τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση του εμβολιασμού συνολικά και την παροχή βοήθειας στους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια, στις νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες και την Αφρική.

Η σημερινή ανακοίνωση καθορίζει βασικές δράσεις για τα κράτη μέλη, την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων και στη διατήρηση του ιού υπό έλεγχο:

Επιτάχυνση της διενέργειας εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ

  • Έως τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80 % των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80 % των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος.
  • Έως το καλοκαίρι του 2021 τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει το 70 % του συνολικού ενήλικου πληθυσμού.
  • Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και ο EMA θα συνεργαστούν με τις εταιρείες με σκοπό την αξιοποίηση του δυναμικού της ΕΕ για την αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων στο μέγιστο.
  • Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε πλήρη συμμόρφωση με την νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, που μπορούν να στηρίξουν τη συνέχεια της περίθαλψης. Μια κοινή προσέγγιση πρόκειται να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2021, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία χρήση των πιστοποιητικών των κρατών μελών στα συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Τεστ και αλληλούχηση γονιδιώματος

  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις διαγνωστικές στρατηγικές τους, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις νέες παραλλαγές και να επεκτείνουν τη χρήση ταχειών δοκιμών αντιγόνων.
  • Τα κράτη μέλη θα πρέπει επειγόντως να αυξήσουν την αλληλούχηση γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5 % και κατά προτίμηση στο 10 % των θετικών αποτελεσμάτων των τεστ. Επί του παρόντος, πολλά κράτη μέλη διενεργούν τεστ σε λιγότερο από το 1 % των δειγμάτων, ποσοστό που δεν επαρκεί για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης των παραλλαγών ή την ανίχνευση τυχόν νέων.

Διατήρηση της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας με παράλληλη ενίσχυση των μέτρων μετριασμού

  • Θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέεται με τα μέσα μετακίνησης, όπως μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς.
  • Όλες οι μη ουσιώδεις μετακινήσεις θα πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση.
  • Θα πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας τεστ σε ταξιδιώτες, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ανησυχητικών παραλλαγών.

Διασφάλιση ηγετικού ρόλου της Ευρώπης και διεθνούς αλληλεγγύης

  • Η Επιτροπή, για να διασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, θα δημιουργήσει τον μηχανισμό «Ομάδα Ευρώπη» για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη μέλη με τις χώρες εταίρους. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει τον επιμερισμό με τις χώρες εταίρους της πρόσβασης σε μέρος των 2,3 δισ. δόσεων που εξασφαλίστηκαν μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, στις ανατολικές και νότιες γειτονικές μας χώρες και την Αφρική.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον μηχανισμό COVAX, μεταξύ άλλων, μέσω της έγκαιρης πρόσβασης σε εμβόλια. Η «Ομάδα Ευρώπη» έχει ήδη κινητοποιήσει 853 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του COVAX, καθιστώντας την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς του COVAX.

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την έξοδο από αυτήν την κρίση. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει επαρκή εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση και να επισπεύσουμε τον εμβολιασμό. Στόχος μας είναι να έχει εμβολιαστεί το 70 % του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην καταπολέμηση του ιού αυτού. Ωστόσο, θα τερματίσουμε αυτήν την πανδημία μόνον όταν οι πάντες στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση εμβολίων για τους γείτονές μας και τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο

Ο αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπάρξει μια ανανεωμένη αποφασιστικότητα ώστε η Ευρώπη να ενεργήσει συλλογικά με ενότητα, συντονισμό και επαγρύπνηση. Οι προτάσεις μας σήμερα αποσκοπούν στην προστασία περισσότερων ζωών και μέσων διαβίωσης αργότερα και στην ελάφρυνση του φόρτου για τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας και τους εργαζομένους του τομέα της υγείας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα ξεπεράσει την κρίση. Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό, αν και δεν είναι ακόμη κοντά.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Αν συνεργαστούμε με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, μπορούμε σύντομα να αρχίσουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους της πανδημίας. Ειδικά τώρα χρειαζόμαστε ταχεία και συντονισμένη δράση κατά των νέων παραλλαγών του ιού. Οι εμβολιασμοί θα χρειαστούν ακόμη χρόνο έως ότου φτάσουν σε όλους τους Ευρωπαίους και, μέχρι τότε, πρέπει να λάβουμε άμεσα, συντονισμένα και προδραστικά μέτρα από κοινού. Οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και η αλληλούχηση — μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση το συντομότερο δυνατόν.»

Ιστορικό

Η σημερινή ανακοίνωση βασίζεται στην ανακοίνωση της 2ας Δεκεμβρίου 2020 με τίτλο «Μένουμε ασφαλείς από την COVID-19 τον χειμώνα».

Δήλωση Ταραντίλη

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, “οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός τυποποιημένου και διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους. Οι ηγέτες θα καθορίσουν σε επόμενο διάστημα σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται αυτό το πιστοποιητικό”.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λοιπόν, για ένα τυποποιημένο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό άνοιξε τη συζήτηση. Εξετάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού και το εύρος χρήσης του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε ξανά να καταγγείλει τον Πρωθυπουργό, αγνοώντας την πραγματικότητα, για μια πρόταση που αναπόφευκτα θα απασχολήσει την Ευρώπη, είναι σαφέστατα υπέρ των συμφερόντων της χώρας και θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο.

Τι έχει να πει στους ανθρώπους του Τουρισμού το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτός του να καταγγέλλει και να μοιράζει υποσχέσεις; Το “όχι σε όλα” για κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και το “ναι σε όλα” για μικροπολιτικά οφέλη δεν αποτελούν πρακτικές υπεύθυνης αντιπολίτευσης».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *