Virgin Atlantic

Virgin Atlantic: Χρεοκοπία, κρατική στήριξη και μια “εναλλακτική” πρόταση του μεγαλομετόχου της

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ

Την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Virgin Atlantic, περιγράφει ο μεγαλομέτοχός της, Sir Richard Branson, ο οποίος δεν διστάζει να προσφέρει και το ιδιωτικό νησί του ως ενέχυρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κάτοχος του 51% της αεροπορικής εταιρίας απευθύνει ανοικτή επιστολή προς τους 70000 εργαζομένους διαβεβαιώνοντας τους, ότι κάνει ό,τι μπορεί παρά την έλλειψη εσόδων και τα αυξημένα έξοδα. Ταυτόχρονα απαντάει στις επικρίσεις που δέχεται και προσπαθεί να πάρει με το μέρους του τους Βρετανούς Υπουργούς, οι οποίοι είναι διστακτικοί λόγω της ασάφειας στα φορολογικά του.

Στην επιστολή ο Sir Richard Branson, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes διαθέτει περιουσία ύψους 4.4 δισεκατ. δολαρίων αναφέρει:

“Στη διάρκεια των 50 ετών που δραστηριοποιούμαι στον κλάδο δεν έχω ξαναζήσει τόσο μεγάλες προκλήσεις. Μου είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει πλήθος κοινοτήτων, επιχειρήσεων και ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Από εταιρικής πλευράς ο οικονομικός αντίκτυπος είναι πρωτοφανής και η διάρκεια της κρίσης παραμένει άγνωστη”.

Δηλώνει, επίσης, ότι έχει διαθέσει 250 εκατ. δολάρια για να προστατεύσει την εταιρία και τις θέσεις εργασίας, ενώ έχει ήδη δώσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στη Virgin Atlantic.

Επιπλέον, προσθέτει:

“Μαζί με την ομάδα της Virgin Atlantic, κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διατηρήσουμε την αεροπορική ζωντανή, αλλά θα χρειαστούμε κρατική στήριξη λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στις μέρες μας.Η στήριξη αυτή θα παραχωρηθεί με τη μορφή δανείου, το οποίο και θα επιστραφεί με το πέρας της κρίσης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση προσέλαβε τη Morgan Stanley για να παρέχει συμβουλές σχετικά με τη διάθεση δανείου ύψους 500 εκατ. λιρών.

Ο Sir Richard Branson προειδοποιεί, ότι η ενδεχόμενη χρεοκοπία της Virgin Atlantic θα αποτελέσει ένα αρνητικό γεγονός για τις θέσεις εργασίας και τον ανταγωνισμό. Επίσης, αναφέρεται στην ενδεχόμενη χρεοκοπία της Virgin Australia, η οποία θα οδηγήσει επί του πρακτέου σε ένα μονοπώλιο της Qantas.

Η αμερικανική αεροπορική Delta, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 49% των μετοχών της Virgin, έχει λάβει κρατική στήριξη από τις ΗΠΑ αλλά υπόκειται σε αυστηρούς όρους. Ο ειδικός αναλυτής του Sky News, Ian King, αναφέρει ότι η στήριξη που έχει δοθεί στην Delta αφορά τη διασφάλιση των μισθών των εργαζομένων της και σε καμία περίπτωση το ποσό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη Virgin Atlantic.

Σχετικά με την οικονομική του κατάσταση ο Sir Richard Branson δηλώνει, ότι ο ίδιος και η σύζυγος του δεν έχουν φύγει από τη Βρετανία για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί τους αρέσει το νησί Necker, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές των βρετανικών παρθένων νήσων.

Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο ακατοίκητο νησί, το οποίο ανήκει στον Sir Richard Branson εδώ και 29 χρόνια. Το νησί αυτό λειτουργεί ως επιχείρηση και απασχολεί 175 εργαζομένους.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *