money tourism copyright
Το αεροδρόμιο Domotetovo της Μόσχας | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βλάβες, κακή συντήρηση: Η ρωσική αεροπορία αντιμετωπίζει βαριές αναταράξεις

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Ισχυροί αντίξοοι άνεμοι πλήττουν τη ρωσική αεροπορική βιομηχανία, καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια των επιβατών αυξάνονται λόγω της κακής συντήρησης, της έλλειψης ανταλλακτικών και των τακτικών βλαβών των αεροσκαφών της.

Ο τομέας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διεθνείς προμηθευτές, έχει πληγεί περισσότερο από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αποκομμένες από την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Boeing, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με την εξασφάλιση και τη συντήρηση, τόσο των εξαρτημάτων, όσο και του προηγμένου λογισμικού που απαιτούνται για να παραμείνουν τα αεροπλάνα στον αέρα, λένε οι ειδικοί.

“Οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες έχουν σίγουρα γίνει πολύ πιο δύσκολες και οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία έχουν προφανώς αυξηθεί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Όλεγκ Παντελέγιεφ, διευθυντής του AviaPort.ru, που ειδικεύεται στη ρωσική αεροπορική βιομηχανία.

Αρκετά πρόσφατα περιστατικά έχουν αναδείξει τις ανησυχίες.

Τον Αύγουστο, οι επιβάτες μιας πτήσης της Red Wings εγκλωβίστηκαν για 24 ώρες στην πόλη Αικατερινούπολη, στα Ουράλια όρη, λόγω ταυτόχρονης “τεχνικής βλάβης” στα δύο μοναδικά διαθέσιμα αεροσκάφη.

Η εταιρία επισήμανε σε δελτίο τύπου “εξωτερικές κυρώσεις και περιορισμούς στην προμήθεια ανταλλακτικών, γεγονός που περιπλέκει τη συντήρηση των αεροσκαφών”.

Τον ίδιο μήνα, ένα ρωσικό αεροσκάφος της Pegas Fly καθυστέρησε στην Ταϊλάνδη λόγω βλαβών στο σύστημα παρακολούθησης του καιρού. Ενώ, στις αρχές Οκτωβρίου, ο ναυτιλιακός αερομεταφορέας Aeroflot υπέστη τρεις τεχνικές βλάβες στα αεροπλάνα του μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Το Κρεμλίνο αναγνώρισε ότι δεν είναι όλα καλά στη ρωσική αεροπορική βιομηχανία.

“Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και αναζητούμε νέους τρόπους για την επίλυσή τους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους αντίθετους ανέμους που πλήττουν τον ρωσικό αεροπορικό τομέα.

Κλιμακούμενοι κίνδυνοι

Η πλειονότητα των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες κατασκευάζονται, είτε από την Airbus, είτε από την Boeing, δυτικές εταιρίες που έχουν σταματήσει να συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Τα κύρια προβλήματα των ρωσικών αεροπορικών εταιριών επικεντρώνονται στη συντήρηση των κινητήρων και των συστημάτων πληροφορικής.

Η S7, η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρία της Ρωσίας, θα μειώσει τον αριθμό των πτήσεων κατά 10%-15% κατά την περίοδο φθινόπωρο/χειμώνας 2023-2024 λόγω προβλημάτων συντήρησης, που αφορούν τους κινητήρες αμερικανικής κατασκευής των αεροσκαφών Airbus, όπως ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Μη μπορώντας να εξασφαλίσουν αυθεντικά ανταλλακτικά για τα δυτικής κατασκευής αεροσκάφη τους, οι ρωσικές εταιρίες έχουν καταφύγει στον… κανιβαλισμό του υπάρχοντος στόλου τους, καθηλώνοντας ολόκληρα αεροπλάνα για να τα απογυμνώσουν για ανταλλακτικά.

Μια τέτοια λύση θεωρείται ως βραχυπρόθεσμη λύση.

Η Ρωσία δεν είναι άγνωστη σε αεροπορικές καταστροφές λόγω της πίεσης που ασκείται στη βιομηχανία. Η χώρα είδε μια σειρά από συντριβές με εκατοντάδες νεκρούς τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 λόγω του γερασμένου σοβιετικού στόλου και των κακώς συντηρημένων αεροσκαφών.

Η οριστική περικοπή των αεροπορικών ταξιδιών συνολικά είναι επίσης αδύνατη σε μια χώρα που εκτείνεται σε 11 ζώνες ώρας.

Οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, έχουν απαγορεύσει στις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται στον εναέριο χώρο τους.

Μέχρι στιγμής, η εγχώρια αεροπορική κίνηση στο εσωτερικό της Ρωσίας δεν έχει μειωθεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Το Δίκτυο Ασφάλειας της Αεροπορίας (ASN) ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των αεροπορικών συμβάντων στη Ρωσία κατά την περίοδο αυτή παρέμεινε εντός του εύρους που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια. Όσο όμως περνάει ο καιρός, οι κίνδυνοι είναι πιθανό να αυξηθούν.

Εγχώριες αντικαταστάσεις;

Οι Ρώσοι πολιτικοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην κατασκευή εκατοντάδων αυτοσχέδιων αεροσκαφών που θα αντικαταστήσουν τα δυτικά μοντέλα. Αλλά το πρόσφατο ιστορικό της Ρωσίας στην κατασκευή αεροσκαφών είναι αποσπασματικό. Το κύριο μετασοβιετικό μοντέλο της χώρας -το Sukhoi Superjet- είχε ήδη τη φήμη ότι ήταν ευπαθές σε βλάβες και ατυχήματα ακόμη και πριν από τις δυτικές κυρώσεις. Τα σχέδια για ένα νέο τζετ μεσαίων αποστάσεων, το Irkut MS-21, έχουν μείνει πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

Τον Απρίλιο, μια ένωση ρωσικών αεροπορικών εταιρειών εξέφρασε την ανησυχία της για το βραδύ χρονοδιάγραμμα παραγωγής νέων εγχώριων αεροσκαφών, που ελπίζουν ότι θα αντικαταστήσουν τον δυτικής κατασκευής στόλο τους.

“Η διατήρηση της αξιοπλοΐας των ξένων αεροσκαφών που διαθέτουμε απαιτεί σημαντικές δαπάνες”, ανέφερε σε έκθεσή της η Ρωσική Ένωση Φορέων Αεροπορικών Μεταφορών.

Εάν η Μόσχα δεν καταφέρει, είτε να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις για να εξασφαλίσει ανταλλακτικά αεροσκαφών, είτε να πετάξει αεροπλάνα που δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς, ο αριθμός του στόλου της Ρωσίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο -από 850 σε 554- μέχρι το 2033, ανέφεραν αναλυτές της εταιρίας συμβούλων Oliver Wyman.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το Κίεβο απολαμβάνει τις “αναταράξεις” που αντιμετωπίζει η ρωσική βιομηχανία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.

Αφού το ρωσικό αεροπλάνο Pegas Fly καθηλώθηκε προσωρινά στην Ταϊλάνδη νωρίτερα φέτος, ο Ουκρανός σύμβουλος του προέδρου, Αντρέι Γέρμακ, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερες τέτοιες ειδήσεις”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *