«Βουτιά» των κρατήσεων στην Κωνσταντινούπολη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιανουαρίου, η Κωνσταντινούπολη, όπως θα αναμενόταν, σημειώνει πτώση στις κρατήσεις, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αγγίζει το 21%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έκθεσης του ForwardKeys, οι διεθνείς κρατήσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 10.000-12.000 ανά ημέρα, ωστόσο, ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τις 16.000-18.000 κρατήσεις της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και έρχεται μετά από μια περίοδο κάθετης πτώσης, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο αριθμός των κρατήσεων ήταν μόλις 4.000 ημερησίως. Κατά τη διάρκεια δε, των ημερών που ακολούθησαν της τρομοκρατικής επίθεσης, οι τοπικές αρχές κατέγραψαν πτώση 32% των κρατήσεων των διεθνών τουριστών (12 – 19 Ιανουαρίου).
Στην τρομοκρατική επίθεση, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι δέκα ήταν Γερμανοί τουρίστες, και ένας Περουβιανός. Κατά συνέπεια, η Γερμανία, μία από τις κύριες αγορές για τον τουρισμό της Κωνσταντινούπολης, σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη ζήτηση, με 39% λιγότερες κρατήσεις σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Άλλες δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν ένα παρόμοιο σενάριο, ενώ η Ιταλία κατέγραψε πτώση-ρεκόρ της τάξεως του 50%.
Από την άλλη πλευρά, αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής εμφάνισαν αύξηση της ζήτησης για ταξίδια με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο Λίβανος περιέργως, δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, σημειώνοντας μείωση στις κρατήσεις, όπως και οι Δυτικές και Ευρωπαϊκές χώρες.
Ενώ μείωση των κρατήσεων παρατηρείται σε όλες τις κατηγορίες, τα ταξίδια αναψυχής με προορισμό την τουρκική Μητρόπολη, είναι αυτά που επηρεάζονται πιο πολύ. Τα ταξίδια μέσης διάρκειας (3-5 διανυκτερεύσεις, -50%) πλήττονται περισσότερο, οι οnline κρατήσεις εμφανίζουν μικρότερη ζήτηση από τα εταιρικά ταξίδια, ενώ κατακόρυφη πτώση 70% παρατηρείται στα μεγαλύτερα γκρουπ, άνω των 10 ατόμων, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο αντίκτυπος στη γερμανική, τουριστική αγορά, μια σημαντική αγορά για τον τουρισμό της Κωνσταντινούπολης, γίνεται αρκετά ευδιάκριτος, σε περίπτωση που συγκρίνουμε τα νούμερα ακυρώσεων και νέων κρατήσεων τον Ιανουάριο 2016, με τα νούμερα του αντίστοιχου μήνα του 2015. Από τις 14 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την επίθεση, καταγράφηκε μια απότομη αύξηση των ακυρώσεων, ενώ οι νέες κρατήσεις της ίδιας περιόδου σημείωσαν μεγάλη πτώση.
Το ενδιαφέρον όμως είναι, ότι η γερμανική αγορά δεν συμπεριφέρεται όπως οι υπόλοιπες. Ενώ παρατηρείται μείωση των νέων κρατήσεων για όλες τις κατηγορίες των ταξιδιωτών, ορισμένες κατηγορίες εμφανίζουν μια μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρατήσεων. Τα ταξίδια με μία μόνο διανυκτέρευση για παράδειγμα, σημειώνουν αύξηση 23% στις κρατήσεις, όπως και τα ταξίδια με διάρκεια 14 έως 21 διανυκτερεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αρνητική τάση στον τουρισμό της Τουρκίας, είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τις επιθέσεις, και απλά επιδεινώθηκε μετά από αυτές. Ο αριθμός των νέων κρατήσεων κατέγραφε συνεχόμενη πτώση, αλλά πριν από τις επιθέσεις δεν είχε φτάσει το 20%, όπως δείχνουν τώρα τα τελευταία στοιχεία που απεικονίζουν μια πτώση 21%.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *