Βραβεύσεις στο 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προώθηση του ποιοτικού Κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές αλλά και στην εσωτερική αγορά η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης διοργάνωσε με επιτυχία στο Ρέθυμνο το 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (2nd Cretan Olive Oil Competition) με την συνεργασία των: Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔHΚ), Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, και το Μεσογειακό Αγορανομικό Ινστιτούτου Χανίων, του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ».

Ο 2ος Παγκρήτιος διαγωνισμός ελαιολάδου ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 με την τελετή βράβευσης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλη Χνάρη, τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη, και με την παρουσία φορέων, θεσμικών, ελαιοπαραγωγών, των Περιφερειακών Συμβούλων Νίκου Κακογιαννάκη, Σταύρου Τζεδάκη, τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Λασιθίου θωμά Χαριτάκη και πλήθος κόσμου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αλλά και τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και στο ρόλο του διαγωνισμού, καλώντας όλους να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων καθώς ο πρωτογενής τομέας-όπως είπε- είναι ο τομέας που θα δώσει θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη στο νησί μας.

«Πρέπει να επενδύουμε στην ποιότητα, στην τυποποίηση προϊόντων, και ειδικά για το ελαιόλαδο, πρέπει να πάρει την αξία που πρέπει. Γι’ αυτό πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις, να δούμε πως επενδύουμε στην ποιότητα, να έχουμε την ταυτότητα των προϊόντων αλλά πάνω απ’ όλα να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα, στο εξωτερικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Εμείς μπαίνουμε μπροστά, πάντα με τη συνεργασία όλων των φορέων, των τυποποιητών, των παραγωγών, για να δώσουμε ποιοτικότερα προϊόντα, να εκμεταλλευτούμε τη νέα προγραμματική περίοδο, που θα μας δώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εξαγωγική δραστηριότητα του νησιού μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Χνάρης, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να προβάλουμε σε συνεργασία, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το σημαντικότερο προϊόν του νησιού μας, το ελαιόλαδο. Αναγνωρίζοντας την ποιότητα και τη διατροφική του αξία, είναι απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα μας να του δώσουμε την ταυτότητα και την εμπορική αξία που του αρμόζει.
Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της κρητικής κουζίνας και διατροφής.
Η προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, έχει σαν απώτερο στόχο το νησί μας να γίνει και γαστρονομικός προορισμός. Ο Παγκρήτιος διαγωνισμός ελαιολάδου γίνεται πλέον θεσμός.
Η μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και τυποποιητών στο διαγωνισμό, δίνει κίνητρο και επιπλέον τεχνογνωσία, για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος. Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή, για την εξαιρετική της δουλειά, καθώς και τους επιχειρηματίες, που με τη συμμετοχή τους δείχνουν την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους, στην προσπάθεια μας».

Ο διαγωνισμός αφορούσε στο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2015-2016 συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 71 δείγματα, η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από την ποικιλία «Κορωνέικη», την κατεξοχήν ποικιλία που καλλιεργείται στην Κρήτη και αρκετά δείγματα από την ποικιλία «τσουνάτη». Η αξιολόγηση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου απο το ΕΣΥΔ εργαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «Ένωση».

Κριτήριο για την αξιολόγηση των δειγμάτων ήταν η ποιότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών (γεύση οσμή) και η αξιολόγηση τους έγινε με τη χρήση φύλλου που χρησιμοποιείται στον διαγωνισμό «Mario Solinas» που διοργανώνεται απο το διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας .

Συντονίστρια του τεχνικού και επιστημονικού μέρους του Διαγωνισμού ήταν η Ελευθερία Γερμανάκη panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου, επικεφαλής της κριτικής επιτροπής αξιολόγησης η Εφη Χριστοπούλου χημικός εμπειρογνώμονας και γευσιγνώστης ο Guiseppe Antonio Laouro από την νότια Ιταλία με πολυετή εμπειρία στην προώθηση ελαιολάδου.

 

Η δωδεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν απο εκπαιδευμένους δοκιμαστές και απο τους τέσσερις νομούς της Κρήτης όπως και από το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, και έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου. Η κριτική επιτροπή τήρησε όλους τους κανόνες της δεοντολογίας (blind test).

Τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις 2 κατηγορίες έχουν ως εξής :

ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Χρυσή Ελαία: ΕΜΜ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ ΟΕ – LIOKARPI PDO

Αργυρή Ελαία: KARDIAFOOD ΩMEGA

Χάλκινη Ελαία: ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ TOPLOU SITIA

Ακολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις:

ΑΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ – APHORAE

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΕ PROLA PRINCE CRETE

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΣ EVRIPIDIS SA MESARA PDO

ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ ΑΣ CRETAN PRINCE

ΒΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ ΕΠΕ DROPS OF GODS

ΚΡΕΤΑ ΦΟΥΝΤ ΕΠΕ CRETEGOLD PDO KOLYMVARI

ΚΥΡΑΛΑΚΗ ΘΕΟΝΥΜΦΗ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ

ΑΣΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – 0,2 0,3 ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

KRETA KOUMADORAKIS OLIVENOEL –KRETA KOUMADORAKIS OLIVENOEL

NΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕΕ – TERRA ZAKROS

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ

Χρυσή Ελαία: ΕΜΜ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ ΟΕ – LIOKARPI PDO

Αργυρή Ελαία: KARDIAFOOD – KARDIA TSOUNATI

Χάλκινη Ελαία: KARDIAFOOD – KARDIA KORONEIKI

Aκολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις:

TERRA CRETA SA – TERRA CRETA ORGANIC

ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΣ – TOPLOU SITIA BIO

ΒΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ ΕΠΕ – EVLOGIA

ΓΟΥΡΝΙΕΡΑΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΑΣ ΣΙΑ ΕΠΕ – OLIVIENNOS

ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ – LADI BIO

 

 

 

 

 

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *