Photo by John Cameron on Unsplash
Photo by John Cameron on Unsplash

Βρετανία: Ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία για τα ταξίδια στη μετά Brexit εποχή

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εκτός από το πλήθος ταξιδιωτικών περιορισμών και της λίστας με τα ασφαλή κράτη στη Βρετανία, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έρθουν και αντιμέτωποι με το “τέρας” της γραφειοκρατίας σε περίπτωση που θελήσουν να ταξιδέψουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 σε χώρες της ΕΕ, καθώς λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα οδηγία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών παρέχει τις παρακάτω πληροφορίες:

Τα ταξίδια προς την ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία ή το Λιχτενστάιν θα αλλάξουν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι Βρετανοί πριν ταξιδέψουν θα πρέπει να:

  • Ελέγχουν το διαβατήριό τους
  • Έχουν ταξιδιωτική ασφάλιση που να καλύπτει την υγεία τους
  • Φέρουν μαζί τους τα κατάλληλα έγγραφα οδήγησης
  • Οργανώσουν σωστά το ταξίδι τους, εάν έχουν κατοικίδιο, και να έρθουν σε επαφή με τον κτηνίατρο 4 μήνες πριν την αναχώρηση.
Διαβατήρια

Η έκδοση διαβατηρίου διαρκεί περισσότερο από το προβλεπόμενο διάστημα (3 εβδομάδες) λόγω της πανδημίας. Οι ταξιδιώτες παροτρύνονται να μην κάνουν αίτηση εκτός και εάν πρόκειται για κυβερνητική εργασία ή για πολύ σημαντικό λόγο.

Την ημέρα του ταξιδιού το διαβατήριο θα πρέπει:

  1. Να έχει τουλάχιστον 6 μήνες ισχύος
  2. Να έχει εκδοθεί σε διάστημα μικρότερο των 10 ετών

Εάν οι ταξιδιώτες δεν ανανεώσουν τα διαβατήριά τους ενδέχεται να μην μπορούν να ταξιδέψουν στα περισσότερα κράτη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν για την Ιρλανδία.

Ταξιδιωτική Ασφάλιση

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν πάντοτε κατάλληλη ταξιδιωτική ασφάλιση που να καλύπτει την υγειονομική περίθαλψη. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (EHIC) θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Είναι απαραίτητο η νέα ασφάλιση να καλύπτει και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Οδήγηση
  • Ενδέχεται από την 1η Ιανουαρίου 2021 να χρειάζονται περισσότερα έγγραφα
  • Σε μερικά κράτη μπορεί να είναι απαραίτητη η παγκόσμια άδεια οδήγησης (IDP)
  • Oι Βρετανοί που θα παίρνουν μαζί τους το δικό τους όχημα θα χρειάζονται μία ένδειξη ασφάλισης και βρετανικό αυτοκόλλητο.
Αποζημίωση 

Μερικές ταξιδιωτικές ασφαλίσεις καλύπτουν συγκεκριμένους λόγους διακοπής ταξιδιών για αυτό οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν τους όρους των παρόχων τους. Τα καταναλωτικά δικαιώματα δε θα αλλάξουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 και οι ταξιδιώτες θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης.

Ταξίδια με κατοικίδια: Επίσκεψη στον κτηνίατρο 4 μήνες πριν το ταξίδι

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι Βρετανοί τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν μαζί με το κατοικίδιό τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μία νέα διαδικασία, η οποία θα διαρκεί τουλάχιστον 4 μήνες, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να επισκεφθούν τον κτηνίατρο έγκαιρα.

Είσοδος σε άλλες χώρες

Δεν είναι απαραίτητη η έκδοση Visa για σύντομα ταξίδια σε κράτη της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Θα επιτρέπεται η διαμονή έως και 90 ημέρες για μία περίοδο 180 ημερών.

Ενδέχεται να χρειάζεται Visa ή άδεια διαμονής για μεγαλύτερο διάστημα για εργασία, σπουδές ή επαγγελματικά ταξίδια. Η κατάσταση στην Ιρλανδία παραμένει ως έχει.

Συνοριακοί έλεγχοι

Ενδέχεται να:

  • Δείξετε πως έχετε εισιτήριο επιστροφής
  • Δείξετε πως έχετε αρκετά χρήματα για τη διαμονή
  • Να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές ουρές αναμονής από αυτές των πολιτών της ΕΕ και της Ελβετίας.
Mobile Roaming: Τέλος το δωρεάν roaming εντός ΕΕ

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 παύει την παροχή δωρεάν roaming στα κράτη της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Οι Βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους παρόχους τους για να ενημερωθούν για τις νέες χρεώσεις.

Μέσω ενός νέου νόμου οι καταναλωτές θα προστατεύονται από τη λήψη χρέωσης λογαριασμών για δεδομένα που ξεπερνούν τις 45 λίρες χωρίς να έχουν λάβει σχετική γνώση. Μόλις το ποσό αυτό ξεπεραστεί θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής περαιτέρω χρήσης του roaming.

Χρεοκοπία της ταξιδιωτικής εταιρίας

Οι τουρίστες που ταξιδεύουν μέσω τουριστικών πακέτων προστατεύονται από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ταξιδιωτικής εταιρίας, ακόμα και αν αυτή είναι ευρωπαϊκή, εφόσον εξυπηρετεί Βρετανούς καταναλωτές.

Ειδάλλως οι ταξιδιώτες δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και θα μπορούν να τη διεκδικήσουν  για πληρωμές μεταξύ 100 και 30000 λιρών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *