©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Αντιμέτωπη (;) με νέο lockdown

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον “κώδωνα του κινδύνου” ότι η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών ενδέχεται να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμέτωπο με ένα νέο lockdown, κρούει ο υπουργός Υγείας της χώρας, Sajid Javid, από τους πλέον αντίθετους στην κατάργηση του μέτρου της διενέργειας τεστ PCR για την είσοδο στη χώρα.

Την Τετάρτη (5 Ιανουαρίου), ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, ανακοίνωσε την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ PCR πριν από την αναχώρηση για όσους ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 7 Ιανουαρίου, καθώς, επίσης, ότι τα τεστ πλευρικής ροής θα γίνονται αποδεκτά, έναντι των PCR, κατά τη δεύτερη ημέρα  άφιξης στη χώρα και ότι θα απαιτούνται τεστ PCR μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί θετικό κρούσμα μέσω ταχείας εξέτασης, προκειμένου να εντοπιστούν οι παραλλαγές του ιού.

Σύμφωνα με τους Times, ο Sajid Javid, άσκησε σθεναρή αντίσταση, λέγοντας στην επιτροπή των ειδικών για τον Covid ότι η κατάργηση της απαίτησης για τεστ PCR θα περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να ανιχνεύει μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Επίσης, υποστήριξε ότι αυξάνει τον κίνδυνο να κυκλοφορήσει ένα πιο θανατηφόρο και μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, μια κυβερνητική πηγή μετέφερε στην εφημερίδα ότι ήταν πολύ δυσαρεστημένος με την απόφαση αυτή.

Στην επίσημη κυβερνητική δήλωση σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών, ο Javid είπε: “Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την παραλλαγή Omicron, είναι σωστό να διατηρήσουμε υπό εξέταση τα μέτρα των τεστ για την είσοδο στη χώρα. Τα μέτρα που λαμβάνουμε θα κάνουν τα ταξίδια πιο εύκολα για τους ανθρώπους, προστατεύοντας παράλληλα το κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου από τον ιό. Η Omicron συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή και είναι σημαντικό οι ταξιδιώτες να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε εξετάσεις”.

Από την άλλη, ο υπουργός μεταφορών, Grant Shapps, υποστήριξε ότι η αεροπορική βιομηχανία θα υποστεί περαιτέρω ζημιά εάν οι περιορισμοί παρέμεναν σε ισχύ.

“Πάντα έλεγα ότι δεν θα διατηρήσουμε τους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς περισσότερο από όσο είναι απαραίτητοι για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό καταργούμε τα προσωρινά, πρόσθετα μέτρα που εισαγάγαμε για την Omicron τον Νοέμβριο, κάνοντας τα ταξίδια ευκολότερα και φθηνότερα για πλήρως εμβολιασμένους επιβάτες και παρέχοντας μεγάλη ώθηση στον ταξιδιωτικό κλάδο, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο αιχμής κρατήσεων για το νέο έτος. Επιθυμούμε να παρέχουμε περισσότερη βεβαιότητα σε επιβάτες και επιχειρήσεις και θα προχωρήσουμε σε μια πλήρη αναθεώρηση των διεθνών ταξιδιωτικών μας μέτρων για το 2022 μέχρι το τέλος του μήνα”.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε επιμείνει στη διενέργεια τεστ PCR σε εργαστήρια, από την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, υποστηρίζοντας ότι επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρακολουθούν παραλλαγές του ιού. Αλλά εκπρόσωποι του κλάδου των ταξιδιών και του τουρισμού υποστήριξαν με σθένος την κατάργηση των ακριβών τεστ PCR, καθώς συνιστούν ένα αδικαιολόγητο εμπόδιο για τα ταξίδια.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *