atol

Βρετανία: Άρχισαν τα… όργανα με τις άδειες ATOL|Φόβοι των tour operators για τις ανανεώσεις

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Φόβοι και ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των τουριστικών πρακτόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις ανανεώσεις των αδειών ATOL, καθώς φαίνεται πως ορισμένοι, μικροί, σπεσιαλίστες tour operators μπορεί να μην πληρούν τα οικονομικά κριτήρια της CAA για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους. 

Ήδη ένας εξειδικευμένος tour operator λέει ότι μπορoεί να αναγκαστεί να κλείσει αφού του ζητήθηκε εισφορά σε μετρητά 160.000 λιρών για να ανανεώσει την άδεια ATOL τον επόμενο μήνα.

Ο τουριστικός πράκτορας, ο οποίος είχε ATOL και έκανε συναλλαγές με επιτυχία για σχεδόν 20 χρόνια, έχει επιβιώσει από την πανδημία και το μοναδικό “έγκλημά” του, είναι ότι έχει κάνει κράτηση εκ νέου για τους περισσότερους πελάτες του σε μελλοντικές ημερομηνίες, αντί να προχωρήσει στην έκδοση αμέτρητων σημειώσεων επιστροφής χρημάτων. Αυτό σημαίνει ότι, αντί να έχει κρατήσεις διακοπών αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίου λιρών, έχει κρατήσεις σχεδόν 3 εκατομμυρίων λιρών. Κι ενώ έχει σχεδόν διπλασιάσει το ποσό σε σχέση με την αξία των διακοπών στα βιβλία του, έχει λιγότερα από 10.000 £ σε RCN.

“Όλες αυτές οι διακοπές πωλήθηκαν με την άδεια ATOL, οπότε πρέπει να προστατευθούν”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του tour operator, αρνούμενος, φυσικά, να κατονομαστεί από φόβο μήπως προκαλέσει ανησυχία στο προσωπικό του.

“Είμαστε μια φερέγγυα επιχείρηση. Ο τζίρος μας είναι 2,5 εκατομμύρια λίρες. Είχαμε πάντα κέρδος. Αν έκλεινα την επιχείρηση και πλήρωνα όλους τους πελάτες μου, και αν μας πλήρωναν όλες οι αεροπορικές εταιρίες και οι προμηθευτές, θα μπορούσα να πληρώσω όλους τους λογαριασμούς”, είπε.

Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση επιστροφής της στην ATOL νωρίς, αλλά η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία εποπτεύει την ATOL, είπε ότι είχε αποτύχει σε τέσσερα από τα κριτήρια χρηματοοικονομικής αναλογίας που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειάς της.

“Δεν το περιμέναμε”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του tour operator, ο οποίος βρίσκεται σε συνομιλίες με την CAA. “Μείναμε έκπληκτοι που μας ζητήθηκε να επενδύσουμε 160.000 λίρες -δεν έχουμε αυτά τα χρήματα. Αυτό θα μας οδηγούσε σε πτώχευση, που θα κοστίσει πολύ περισσότερο από 160.000 λίρες. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση. Αυτή η εταιρία είναι η σύνταξή μας. Δεν έχουμε μετόχους. Ο μόνος τρόπος για να συγκεντρώσουμε αυτά τα χρήματα θα ήταν αν μπορούσαμε να τα μαζέψουμε προσωπικά”.

Οι λογιστές της εταιρίας έχουν ψάξει τα οικονομικά της και ο διαχειριστής της έχει επικοινωνήσει με τους τοπικούς βουλευτές για να αμφισβητήσει την CAA, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Η αποτυχία της οικονομικής δοκιμής ATOL προκαλείται από μια πτώση της καθαρής θέσης μιας εταιρίας, σύμφωνα με τον tour operator και οδηγείται στην CAA για να ζητήσει “ενέσεις” μετρητών. Κατά ειρωνικό τρόπο, σύμφωνα με την εταιρία, εν μέρει φταίνε τα δάνεια που προσφέρει η κυβέρνηση για τη διατήρηση των επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Ποιος ταξιδιωτικός πράκτορας δεν έχει χάσει χιλιάδες λίρες αυτούς τους τελευταίους 19 μήνες; Όλες αυτές οι απώλειες και στη συνέχεια τα κρατικά δάνεια CBILS, που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, επηρεάζουν στην ουσία μια εταιρία -και αυτό που η ATOL θεωρεί την καθαρή της περιουσία. Φαίνεται ακατάλληλο το γεγονός ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου δανείου σε ισολογισμό επηρεάζει την ανανέωση της ATOL, καθώς αυτό εξαλείφει ουσιαστικά τη βοήθεια που είχε σκοπό η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του tour operator.

Για να καταλήξει: “Οι μικροί, ανεξάρτητοι εξειδικευμένοι τουριστικοί πράκτορες, όπως εμείς, θα εξαφανιστούν. Αυτό θα είναι μια τεράστια απώλεια για τον καταναλωτή και θα έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη επιλογή ειδικών διακοπών και, τελικά, υψηλότερες τιμές. Οι πελάτες να αναγκαστούν να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους σχετικά με τις διακοπές τους, κάνοντας κράτηση καταλύματος απευθείας online, με ξεχωριστές κρατήσεις πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία απολύτως προστασία”.

Η CAA παροτρύνει τους κατόχους του ATOL να ανανεώσουν εγκαίρως

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) της Βρετανίας εξέδωσε μια υπενθύμιση την περασμένη εβδομάδα στους κατόχους ATOL, που επιθυμούν να ανανεώσουν τις άδειες αυτόν τον μήνα, καλώντας τους να επισπεύσουν τις διαδικασίες πριν από την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η ίδια, δεσμεύτηκε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις μέσω της διαδικασίας ανανέωσης, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε δύο ομάδες, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πως τριάντα τέσσερις κάτοχοι ATOL απέτυχαν στους 12 μήνες έως την τελευταία ημερομηνία ανανέωσης, στα τέλη Μαρτίου. Τον Απρίλιο, η CAA επιβεβαίωσε ότι είχε ανανεώσει 554 από τις 742 άδειες, με επιπλέον 89 ακόμη σε εξέλιξη. Σχεδόν 100 επέλεξαν να μην ανανεώσουν, δηλαδή το 13% του συνόλου και σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από το προηγούμενο έτος. Ενώ κατά την ανανέωση του Σεπτεμβρίου 2020, 995 από τις 1.261 άδειες ATOL που λήγουν ανανεώθηκαν, ή το 79% του συνόλου, με 176 (14%) να μην ισχύουν για ανανέωση.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *