uk london
Φωτογραφία από skeeze από το Pixabay

Βρετανία: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης μέχρι τον Μάρτιο για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Έως τον Μάρτιο παρατείνει στην Βρετανία η κυβέρνηση το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την πανδημλία Covid-19, ύψους 200 δισεκατομμυρίων λιρών.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως τον Μάρτιο του 2021 το Πρόγραμμα Διατήρησης θέσεων Εργασίας Coronavirus (Coronavirus Job Retention Scheme – CJRS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστό και ως πρόγραμμα «Furlough», το οποίο τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθούν από την παράταση για πέντε μήνες του προγράμματος «Furlough», όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Rishi Sunak.

Το πρόγραμμα “Flulough” παρατάθηκε αρχικά έως τις 2 Δεκεμβρίου Όμως, η κυβέρνηση προχωρά τώρα περισσότερο, ώστε η υποστήριξη να μπορεί να παρασχεθεί για αρκετό καιρό για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να “σταθούν στα πόδια τους”- καθώς και να τους δώσει την ασφάλεια που χρειάζονται τους επόμενους μήνες. Τα στοιχεία από το πρώτο κλείδωμα έδειξαν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια για τις επιχειρήσεις, από την διάρκεια των περιορισμών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τη βρετανική κυβέρνηση θα καταβάλλει στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας το 80% του τρέχοντος μισθού τους, με «ταβάνι» τις £2.500. Ενώ οι εργοδότες από την πλευρά τους δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, αν οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, παρά μόνο ένα ποσό για τις συνταξιοδοτικές καλύψεις, που αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του συνολικού κόστους απασχόλησης ή £70 ανά εργαζόμενο τον μήνα.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι επιχορηγήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, από 55% στο 80% των μέσων κερδών, έως τις £7.500.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει μειώσει από το πρώτο lockdown τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 5%.

Το πρόγραμμα

Με το Πρόγραμμα Διατήρησης θέσεων Εργασίας Coronavirus (CJRS) στη Βρετανία, η κυβέρνηση επιχειρεί να «βάλει πλάτη» στη μισθωτή εργασία έως τα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα, υποστηρίζει εκατομμύρια περισσότερους εργαζομένους μέσω του καθεστώτος ενίσχυσης εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων (SEISS), με την τρίτη επιχορήγηση να καλύπτει το διάστημα Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021, καταβάλλοντας το 80% των μέσων εμπορικών κερδών, έως το μέγιστο των £7.500.

«Πάντα είπα ότι θα έκανα ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσω τις θέσεις εργασίας και τα μέσα διαβίωσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο αυτό  προσαρμόσαμε τα μέτρα στήριξής μας, καθώς η πορεία του ιού έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα. Είναι σαφές ότι οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο μακροχρόνιες για τις επιχειρήσεις από τη διάρκεια τυχόν περιορισμών, γι’ αυτό αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Η ενίσχυση στους αυτοαπασχολούμενους θα προστατεύσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα προσφέρει στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις τη βεβαιότητα που χρειάζονται για να πορευθούν τον δύσκολο χειμώνα, που έχουμε εμπρός μας», είπε ο κ. Sunak.

Ο Sunak ανακοίνωσε επίσης την αύξηση της εγγύησης χρηματοδότησης για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις από £ 14 δισεκατομμύρια σε £ 16 δισεκατομμύρια. Αυτή η αύξηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει εργαζομένους, επιχειρήσεις και ιδιώτες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η βρετανική κυβέρνηση ενήργησε για να προστατεύσει αφενός ανθρώπινες ζωές, αφετέρου θέσεις εργασίας, με ένα πρωτοφανές πακέτο στήριξης 200 δισεκατομμυρίων λιρών. Το πρόγραμμα «furlough» έχει, ήδη, προστατεύσει πάνω από 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν, ήδη, λάβει υποστήριξη άνω των 13 δισεκατομμυρίων λιρών. Αυτό το ποσό είναι συμπληρωματικό των δισεκατομμυρίων λιρών που έχουν δοθεί σε αναβολές φόρου και επιχορηγήσεις για επιχειρήσεις.

ksd Βρετανία
adv

Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε:

  • επιχορηγήσεις μετρητών έως και £3.000 το μήνα για επιχειρήσεις που είναι κλειστές, κόστους άνω του £1 δισεκατομμυρίου κάθε μήνα,
  • 1,1 δισ. λίρες σε τοπικές αρχές, που διανέμονται ανά £20 κατά κεφαλήν, για εφάπαξ πληρωμές, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις ευρύτερα,
  • επέκταση του υφιστάμενου καθεστώτος δανείων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και το Future Fund έως τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς και τη δυνατότητα ανανέωσης των δανείων Bounce Back,
  • επέκταση των διακοπών πληρωμής ενυπόθηκων δανείων για ιδιοκτήτες κατοικιών,
  • χρηματοδότηση έως και 500 εκατομμύρια λίρες για τα συμβούλια για την υποστήριξη της τοπικής δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά το Μπόνους Διατήρησης Εργασίας (JRB) των £ 1.000 ανά υπάλληλο που προσφέρεται σε εταιρίες στη  Βρετανία για τη διατήρηση του προσωπικού τους δεν θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2021, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκτακτης κατάστασης. Θα δοθούν νέα κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και το JRB θα επανεξεταστεί την κατάλληλη στιγμή, όπως διαβεβαίωσε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Rishi Sunak. Σκοπός του προγράμματος ήταν να ενθαρρύνει τους εργοδότες να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, καθώς το CJRS επεκτείνεται τώρα έως τις 31 Μαρτίου 2021, το JRB δεν ισχύει πλέον.

Η κυβέρνηση στη Βρετανία θα επανεξετάσει την ακολουθούμενη πολιτική της αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων τον Ιανουάριο για να αποφασίσει με βάση πάντα τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *