money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Βρετανία ανοίγει τα σύνορα από τις 10 Ιουλίου και καταργεί την καραντίνα για 60+ χώρες|Εκτός η Ελλάδα ως αντίποινα μέχρι τις 15 Ιουλίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Από τις 10 Ιουλίου θα χαλαρώσουν τα μέτρα καραντίνας στα διεθνή ταξίδια από και προς την Βρετανία και θα αρθεί η γενική ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο η Ελλάδα φαίνεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, να μένει εκτός από την πρώτη λίστα των 60+ χωρών που δεν θα ισχύει η καραντίνα, στην λογική της αμοιβαιότητας ή των αντιποίνων για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τα ταξίδια στην χώρα σε Άγγλους και Σουηδούς.

Υπενθυμίζεται ότι και η Σουηδία αντέδρασε στην ελληνική απόφαση με μια σκληρή δήλωση της υπουργού Εξωτερικών, την οποία αποκάλυψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Αντιστοίχως, Γαλλία και Ιταλία είχαν αντιδράσει έντονα σε διπλωματικό επίπεδο στην πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την εξαίρεση των πολιτών τους από τα ταξίδια στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή συνεπάγεται πως οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν ή επισκέπτονται την Αγγλία από προορισμούς με “μειωμένο κίνδυνο” κορωνοϊού, δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

ksd
adv

Στον κατάλογο που θα ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση θα υπάρχουν χρωματικοί χαρακτηρισμοί ανά χώρα. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι Βρετανοί που κάνουν διακοπές σε «πράσινες» ή «πορτοκαλί» χώρες δεν θα χρειαστεί να απομονωθούν για 14 ημέρες όταν επιστρέψουν.

Όμως οι άνθρωποι που επιστρέφουν από χώρες στην «κόκκινη» ζώνη θα πρέπει να απομονωθούν.

Το υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε πως στη σχετική λίστα θα συγκαταλέγονται η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ η τελική κατάταξη αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Στη λίστα προβλέπεται πως θα συμπεριλαμβάνονται τελικά 60+ κράτη και όχι 75 όπως αναμενόταν αρχικά.

Η Ελλάδα

Την αρχή της αμοιβαιότητας φαίνεται να εφαρμόζει η κυβέρνηση στη Βρετανία, καθώς η Ελλάδα δε θα συγκαταλέγεται στη λίστα με τα ασφαλή κράτη, η οποία θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

money_tourism_photo
Αεροδρόμιο Heathrow | © money tourism copyright photo

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Μεταφορών, Grant Shapps, στο BBC Radio 4 η Ελλάδα δε θα συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα καθώς δεν θα δέχεται Βρετανούς τουρίστες στα αεροδρόμιά της τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου.

Ο Βρετανός Υπουργός ρίχνει εν ολίγοις την μπάλα στην ελληνική πλευρά του γηπέδου καθώς επισημαίνει  πως αμοιβαιότητα δεν μπορεί να επέλθει πριν τις 15 Ιουλίου και αυτό αποτελεί ζήτημα για τη χώρα μας.

Η Telegraph αναφέρεται στην απόφαση της ελληνική κυβέρνησης για επέκταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης από τη Βρετανία έως τα μέσα του μήνα και τονίζει πως η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό, τα ταξίδια των Βρετανών προς τη χώρα μας.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς των Βρετανών και υπολογιζόταν να συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα μαζί με τη Γαλλία, την Ισπανία, και την Ιταλία, αλλά η ανακοίνωση της 29ης Ιουνίου, “την πάει πίσω”..

ksd
adv

Ταυτόχρονα στην επίσημη ιστοσελίδα του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο πεδίο για την Ελλάδα αναφέρεται πως οι Βρετανοί υπήκοοι που ζουν εντός της ΕΕ ή έχουν διαμείνει για διάστημα σε κράτος της πριν εισέλθουν στην Ελλάδα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν ταξίδεψαν από τη Βρετανία. Επίσης, γίνεται αναφορά στη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αναχώρηση, την προσκόμιση του απαραίτητου εγγράφου (έντυπα ή ψηφιακά), την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και την παραμονή σε αεροπορικούς, ακτοπλοϊκούς και σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και την πραγματοποίηση εξετάσεων για τον Κορωνοϊό.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα καταρτίσει μερικές εξαιρέσεις στην οδηγία του για την πραγματοποίηση “μόνο των απαραίτητων ταξιδιών” για ένα πλήθος διεθνών προορισμών, οι οποίες θα ισχύουν από αύριο.

Όλοι οι επιβάτες πλην αυτών που ανήκουν σε μία μικρή λίστα εξαιρέσεων, θα πρέπει να παρέχουν τα πλήρη στοιχεία κατά την άφιξή τους στη Βρετανία. Όσοι έχουν διαμείνει ή ταξίδεψαν transit μέσω κρατών, τα οποία δεν εξαιρούνται από τη λίστα, εντός 14 ημερών πριν από την επιστροφή στην πατρίδα τους, ακόμα και αν ανήκει στους ασφαλείς προορισμούς, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Οι κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας θα ακολουθήσουν τη δική τους προσέγγιση στο θέμα των εξαιρέσεων από την ταξιδιωτική οδηγία.

Το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει πως η λίστα με τα κράτη θα καθοριστεί μέσω της αξιολόγησης κινδύνου που έχει πραγματοποιηθεί από το Κοινό Κέντρο Βιοσφαλείας, το Public Health England και τον Επικεφαλής Ιατρικό Αξιωματούχο, οι οποίοι έλεγξαν τον επιπολασμό της πανδημίας, τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και την πιθανή πορεία του ιού στους προορισμούς.

money tourism photo
© money tourism copyright photo

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι περιμένει πώς “ένας αριθμός” από τα κράτη που θα εξαιρεθούν, δεν θα απαιτούν από τους Βρετανούς τουρίστες να τίθενται σε καραντίνα, έτσι ώστε αυτοί που ταξιδεύουν από και προς τους συγκεκριμένους προορισμούς να μην μπαίνουν σε καραντίνα σε κανένα μέρος του ταξιδιού τους.

Η λίστα με τις χώρες αυτές θα επανεξετάζεται συνεχώς, έτσι ώστε εάν ο κίνδυνος αυξηθεί θα επανεισαχθούν τα μέτρα καραντίνας με στόχο να αποφευχθεί η μετάδοσή του στη Βρετανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει επίσης αντικαταστήσει την ταξιδιωτική του οδηγία με στόχο να εξαιρεθούν μερικοί προορισμοί “οι οποίοι δεν αποτελούν  υψηλό κίνδυνο”. Παροτρύνει, επίσης, τους ταξιδιώτες να ελέγχουν τις τελευταίες οδηγίες έτσι ώστε να παραμένουν ενήμεροι για οποιαδήποτε αλλαγή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, δήλωσε πως σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για τους ταξιδιώτες εξωτερικού και για όσους θέλουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους ενώ προσθέτει πως όλο το κράτος έχει εργαστεί αδιάκοπα για φτάσει σε αυτό το στάδιο με την ασφάλεια να αποτελεί τον κύριο παράγοντα κάθε απόφασης.

Ο εκπρόσωπος του Quash Quarantine Group, Paul Charles καλωσορίζει την απόφαση αυτή και την άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής οδηγίας από τις 10 Ιουλίου, αλλά υπάρχουν μερικά εμπόδια όπως η διασφάλιση της υποστήριξης της Σκωτίας προς τις προγραμματισμένες αλλαγές.

Και οι αεροπορικές εταιρίες καλωσόρισαν τα νέα καθώς ο CEO του Συμβουλίου των Εκπροσώπων των Αεροπορικών Εταιριών, Dale Keller, δηλώνει πως η λίστα με τα κράτη ήταν κάτι που όλοι περίμεναν και πλέον χρειάζονται ξεκάθαρες και ακριβείς οδηγίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι οποίες θα πρέπει να απορροφηθούν από τον κλάδο και το κοινό.  Η άρση της καραντίνας και η αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα υγειονομικά μέτρα θα επιτρέψουν επιτέλους στις αεροπορικές εταιρίες να υποδεχθούν ξανά τους επιβάτες έχοντας ως στόχο την υγεία και την εμπιστοσύνη τους. Προσθέτει, επίσης, πως η Βρετανία θα πρέπει να “ανοίξει” προς όλα τα κράτη, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει ως ασφαλή.

Οι εξαιρέσεις από την καραντίνα ισχύουν για όλες τις διεθνείς μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων, των πλοίων και των σιδηροδρόμων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *