johnson

Βρετανία: Μείωση κρουσμάτων κόντρα στις προβλέψεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σχεδόν δυο βδομάδες από την «ημέρα ελευθερίας» για την Βρετανία ή αλλιώς για πολλούς «ημέρα τζόγου» για τον πρωθυπουργό Johnson και η εικόνα της πανδημίας για την χώρα είναι η εξής: Τα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε ήταν μειωμένα κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη και παραμένουν κάτω των 30.000 ημερησίως, οι διασωληνωμένοι παραμένουν κάτω από χίλιους, ενώ χθες καταγράφηκαν 68 θάνατοι, αριθμός μικρότερος του εβδομαδιαίου μέσου όρου.

Και είναι αλήθεια πως τα επιδημιολογικά αυτά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των επιστημόνων που έκαναν λόγω για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων μετά την πλήρη άρση των περιορισμών στις 19 Ιουλίου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το βασικό σενάριο του Επιστημονικού Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων (SAGE) προέβλεπε μέχρι και 100.000 κρούσματα την ημέρα, με τον ημερήσιο αριθμό θανάτων να κυμαίνεται μεταξύ 100 έως 200.

Σχεδόν το 72% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο

Η επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου αποκλιμάκωσης παραμένει ερωτηματικό και για την κυβέρνηση αλλά και για τους επιστήμονες.

Παράγοντες που εξετάζονται είναι το τέλος του Euro2020 στις 11 Ιουλίου, καθώς κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, που κορυφώθηκε μία εβδομάδα μετά τον τελικό στις 54.674.

Ακόμα εξετάζεται ο ρόλος του κλεισίματος των σχολείων στις 23 Ιουλίου, αφού οι μαθητές είχαν μετατραπεί σε βασικούς φορείς μετάδοσης του ιού.

Επίσης σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η Αγγλία φαίνεται πως έχει φτάσει πολύ κοντά στα επίπεδα της ανοσίας της αγέλης, με το 88,4% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το 71,8% με δεύτερη. Ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ατόμων που έχουν αποκτήσει αντισώματα λόγω νόσησης ακόμα και αν δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τέλος, ένας ακόμα παράγοντας μπορεί να είναι και ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός διατηρώντας αποστάσεις και μάσκες παρά τη νομοθετική αλλαγή. Έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), έδειξε ότι το 95% των Βρετανών συνεχίζει να φοράει μάσκα.

Η διαφύλαξη και τα μέτρα της κυβέρνησης για την «επόμενη ημέρα»

Καθώς η βρετανική κυβέρνηση έχει διαψευσθεί πολλές φορές από τον ιό κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν κρεμάμε ακόμα ταμπέλες «αποστολή εξετελέσθη», ενώ οι επιστημονικοί σύμβουλοι υπενθυμίζουν ότι πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για την πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης.

Η κυβέρνηση για να αποφύγει νέα έξαρση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ξεκινήσει καμπάνια ώστε να ωθήσει τους νέους να εμβολιαστούν καθώς εκεί πλέον παρατηρείτε μια σχετική επιφυλακτικότητα.

Για αυτό και από τον Οκτώβρη θα εισάγει τα «πιστοποιητικά-διαβατήρια εμβολιασμού» σε νυχτερινά κλάμπ και μεγάλες εκδηλώσεις άνω των 20.000 ατόμων. Ενώ τέλος, θα επεκτείνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 50 και τις ευπαθείς ομάδες.

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ksd Βρετανία
adv

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *