money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Πλησιάζει το τέλος των προγραμμάτων στήριξης|Ανάστατη η τουριστική βιομηχανία

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Διέψευσε τις ελπίδες του τουριστικού κλάδου για επέκταση των προγραμμάτων στήριξης του τουριστικού τομέα ο υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στη βρετανική κυβέρνηση για επέκταση του Σχεδίου Διατήρησης Εργασίας στον Κορωνοϊό (CJRS), πέρα από την προγραμματισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης του, στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και στοχευμένων χρηματοδοτικών ενεργειών.

Ο υπουργός Οικονομικών  Sunak εξέφρασε την άποψη πως θα ήταν δύσκολο να συνεχιστεί το πρόγραμμα CJRS, σε επιστολή του προς τον βουλευτή, Henry Smith, του οποίου η εκλογική περιφέρεια Crawley περιλαμβάνει το αεροδρόμιο Gatwick, και ο οποίος είναι πρόεδρος της διακομματικής, κοινοβουλευτικής ομάδας APPG για το μέλλον της αεροπορίας, που άσκησε πίεση το πρόγραμμα στήριξης να “τρέξει” μέχρι τον Μάρτιο του 2022, αλλά και για επιχορηγήσεις ανά τομέα για την αεροπορία, τα ταξίδια και τον τουρισμό.

Ο Sunak έγραψε: “Θα ήταν δύσκολο να στοχεύσουμε το CJRS σε συγκεκριμένους τομείς, με δίκαιο και αποδεκτό τρόπο, παρά το γεγονός ότι αυτός μπορεί να μην είναι ο πιο αποτελεσματικός ή λογικός τρόπος για την παροχή υποστήριξης στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από τον Covid-19”.

“Η υποστήριξη επιχορηγήσεων είναι ένας τομέας πολιτικής που έχει αποκλειστεί από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει αποφασίσει ότι στην Αγγλία είναι προτιμότερο να παρέχεται χρηματοδότηση στις τοπικές αρχές, σε μια κλίμακα και με την ευελιξία που είναι απαραίτητη, προκειμένου αυτές να υποστηρίξουν καλύτερα την τοπική τους οικονομία, αντί να δημιουργούνται ‘αφιερωμένες’ ανά τομέα επιχορηγήσεις, όπως π.χ. για τον ταξιδιωτικό τομέα, τις οποίες θα διαχειρίζεται η ίδια η βρετανική κυβέρνηση. Διατέθηκαν περαιτέρω κεφάλαια μέσω της Επιχορήγησης Πρόσθετων Περιορισμών (ARG), για την υποστήριξη εκείνων των επιχειρήσεων που είχαν επηρεαστεί από τους επιβαλλόμενους, τοπικούς και εθνικούς περιορισμούς”, πρόσθεσε για το θέμα των επιχορηγήσεων.

Όπως είπε, το ARG είναι ένα ταμείο διακριτικής ευχέρειας, το οποίο διαχειρίζεται επίσης από τις τοπικές αρχές και σκοπός του είναι η στήριξη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Sunak, οι τοπικές αρχές στην Αγγλία έχουν διαθέσει 2 δισ. λίρες σε πρόσθετη χρηματοδότηση, για να παράσχουν την υποστήριξη που ταιριάζει καλύτερα στην περιοχή τους.

Και οι πρώτες αντιδράσεις

Αντιδρώντας στην τοποθέτηση του καγκελάριου Sunak, που είδε το φως της δημοσιότητας, ο βουλευτής των Εργατικών, Ben Bradshaw, έγραψε στο Twitter: “Πολύ απογοητευτική απάντηση από τον καγκελάριο στη διακομματική έκκλησή μας για επέκταση του προγράμματος στήριξης στον τουριστικό κλάδο, λόγω των συνεχιζόμενων, παράλογων, περιοριστικών και δαπανηρών, διεθνών, ταξιδιωτικών κανόνων της κυβέρνησης”.

Οι επικεφαλής της βρετανικής, τουριστικής βιομηχανίας αναμένεται να ασκήσουν πρόσθετες πιέσεις το επόμενο δεκαπενθήμερο, για οικονομική υποστήριξη και για ειδική ανά τομέα βοήθεια από τον καγκελάριο.

Τουριστικοί πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία, που αντιμετωπίζουν κρίση μετρητών ενόψει του χειμώνα, φοβούνται ότι θα πρέπει να κάνουν απολύσεις εάν τα ταξίδια παραμείνουν πολύ περιορισμένα μετά την επανεξέταση του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, που αναμένεται την 1η Οκτωβρίου.

Η ABTA, από την πλευρά της είπε ότι θα συνεχίσει την άσκηση πίεσης στον καγκελάριο, και παρότρυνε τα μέλη της να  ολοκληρώσουν την έρευνα που διενεργούν για τις επιπτώσεις των ταξιδιωτικών απαιτήσεων στην τουριστική βιομηχανία, υποστηρίζοντας πως θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτά για να παρουσιάσει στους βουλευτές τον αντίκτυπο που είχαν οι υπερβολικά προσεκτικές, ταξιδιωτικές απαιτήσεις στη βιομηχανία, στις θέσεις εργασίας και στις “βυθισμένες” πωλήσεις.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *