money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για καραντίνα στην Ελλάδα|Προ των πυλών η Κροατία|Σκέψεις για 5νθήμερη καραντίνα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να ενταχθεί στην βρετανική λίστα των χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα τίθενται σε καραντίνα 4 ημερών κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την Κροατία να είναι προ των πυλών, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με επείγουσα επιστολή του ζητεί από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, να αναλάβει πρωτοβουλίες, καταδεικνύοντας την λανθασμένη χρήση στοιχείων, από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ώστε να αποφευχθεί το “κλείδωμα” της Ελλάδας, που θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην εφετινή, έτσι κι αλλιώς προβληματική, τουριστική περίοδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το έγκυρο Travel Weekly, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβάλλει το καθεστώς της 14ήμερης καραντίνας, με το ισλανδικό μοντέλο, που προβλέπει καραντίνα 5 ημερών, με τεστ κατά την είσοδο στην χώρα και επανάληψή του μετά από 4 ή πέντε ημέρες.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Telegraph , “Η Ελλάδα θα μπορούσε να προστεθεί στην κόκκινη λίστα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται», αναφερόμενη στην σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν  την Παρασκευή.

Photo by Sergiy Voronov on Unsplash
Photo by Sergiy Voronov on Unsplash

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς έχει δηλώσει ότι «… δουλεύουμε πολύ σκληρά, προκειμένου να διατηρήσουμε χαμηλά τα νούμερα των κρουσμάτων και δεν θέλουμε να έχουμε περιπτώσεις από άλλες χώρες. Έπρεπε να το κάνουμε τώρα, γιατί στη Γαλλία, το ποσοστό μετάδοσης είναι πλέον υψηλό. Αν δεν το κάναμε, θα μας κατηγορούσαν ότι δεν λειτουργήσαμε εγκαίρως», αναφερόμενος στην επιβολή καραντίνας στην Γαλλία και προσθέτοντας ότι “…στην «κόκκινη λίστα» των χωρών που θα επιβάλλεται καραντίνα δύο εβδομάδων στους Βρετανούς τουρίστες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα μπαίνουν οι χώρες οι οποίες ξεπερνούν τα 20 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πολίτες”.

Στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί 21.1 κρούσματα ανά 100.000, στη Βρετανία 18.6, στη Γερμανία 16.3, στην Ισπανία 115.7 και στη Γαλλία 41.2.
Ωστόσο, όπως ορθά επισημαίνει ο Γιώργος Χατζημάρκος, το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, ως ένα από τα κριτήρια της απόφασης ένταξης μιας χώρας στην λίστα της καραντίνας, δεν είναι αυτός του 14ημέρου, αλλά ο δείκτης “κρούσματα ανά 100,000 κατοίκους στο 7ήμερο”, στον οποίο, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο 13,6 και συνεπώς αδιαμφισβήτητα κάτω από το όριο του 20, δεδομένο που σημαίνει ότι σήμερα δεν συντρέχει κανένα λόγος να διατηρείται στα μέσα ενημέρωσης μια τέτοια αρνητική εικόνα.
Υπενθυμίζεται ότι τον κίνδυνο να υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων Βρετανών τουριστών για Ελλάδα, αλλά και το ενδεχόμενο να επιβληθεί καραντίνα από την αγγλική κυβέρνηση, στις αφίξεις από την χώρα μας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού,τόνισε μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα σημείωσε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό στις περιπτώσεις COVID-19 από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα, ο Ralph Hollister, αναλυτής, Ταξιδίων & Τουρισμού στην GlobalData, κορυφαία εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης.
Η Κροατία
Ωστόσο, σύμφωνα με το Travel Weekly, η Κροατία θα μπορούσε να είναι η επόμενη χώρα που θα προστεθεί στον κυβερνητικό κατάλογο των χωρών όπου απαιτείται απομόνωση δύο εβδομάδων κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, υπερβαίνει πλέον το όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση, που είναι 20 σε επτά ημέρες αθροιστικά.

Η χώρα έχει καταγράψει 151 νέες περιπτώσεις κορωνοοϊύ τις τελευταίες 24 ώρες και πιστεύεται ότι οι αριθμοί αυξάνονται ως αποτέλεσμα χαλαρών περιορισμών στη νυχτερινή ζωή στη χώρα, με τα δύο τρίτα των νέων λοιμώξεων να προέρχονται από μπαρ και νυχτερινά κέντρα που παραμένουν ανοιχτά μετά τα μεσάνυχτα.

ksd
adv

Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 Βρετανοί παραθεριστές βρίσκονται στη χώρα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την καραντίνα αν η κυβέρνηση αλλάξει το καθεστώς.

Το ποσοστό μόλυνσης στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο στα 13,4, αλλά η χώρα έχει σημειώσει αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Τι θα ισχύσει στην Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι έτοιμη να εισαγάγει μια περιορισμένη απαίτηση καραντίνας πέντε ημερών με δύο τεστ Covid-19, ένα σύστημα που πρέπει να υιοθετηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Paul Charles, διευθύνοντα σύμβουλο ταξιδιωτικών συμβούλων The PC Agency.

Τα πιο ολοκληρωμένα μέτρα ελέγχου των συνόρων στην Ισλανδία ξεκινούν την Τετάρτη (19 Αυγούστου) όταν όλοι οι επιβάτες που φτάνουν:

  • Κατά την άφιξη θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ PCR στο αεροδρόμιο
  • Θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ τέσσερις έως πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ισλανδία
  • Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων έως πέντε ημερών, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι σε καραντίνα. Μπορούν να σταματήσουν την καραντίνα, μόνο αφού επιβεβαιωθεί ότι και τα δύο τεστ ήταν αρνητικά

Αυτό θα ισχύει για όλους όσοι φτάνουν στην Ισλανδία, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά.

Ο Charles είπε: «Η πολιτική απομόνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου πλήττει την οικονομία. Αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το ταξίδι και την κράτηση ή τους αναγκάζει να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραβίασης του νόμου για να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Τα μέτρα της Ισλανδίας έρχονται μετά την αφαίρεση της Γαλλίας από τον κατάλογο εξαιρούμενων χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου από την καραντίνα, προκαλώντας την εσπευσμένη επιστροφή των Βρετανών τουριστών στην πατρίδα τους, για να αποφύγουν την καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Τα στοιχεία

Τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων ανά χώρα έχουν ως εξής:

Χώρα

Περιπτώσεις / 100.000 πάνω από 7 ημέρες αθροιστικά

Γαλλία – ισχύει καραντίνα

26.3

Κροατία

21.5

Δανία

17.9

Ελβετία

17.2

Τσεχική Δημοκρατία

15.5

Πορτογαλία – ισχύει καραντίνα

14.0

Ελλάδα

13.4

Πολωνία

13.0

Ισλανδία

12.3

Κύπρος

11.3

Τουρκία

10.3

Ιταλία

5.5

Πηγή: ECDC / The PC Agency

Tagged

1 σχόλιο στο “Βρετανία: Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για καραντίνα στην Ελλάδα|Προ των πυλών η Κροατία|Σκέψεις για 5νθήμερη καραντίνα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *