money_tourism_photo "κλείδωμα"
Αεροδρόμιο Heathrow | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Ποιοί προορισμοί μπήκαν στην πράσινη λίστα | Κερδισμένες Ισπανία – Πορτογαλία – Μάλτα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με συνεχείς αναβολές από τις 17.00 ώρα Ελλάδος -άγνωστο γιατί-, λίγα λεπτά μετά τις 21.00 στη Βρετανία, ξεκίνησε η ανακοίνωση των αλλαγών στις λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.

Πρώτη η  Βόρειος Ιρλανδία ανακοίνωσε την ένταξη των:

  • Ανγκουίλα
  • Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
  • Βαλεαρίδες Νήσους
  • Μπαρμπάντος
  • Βερμούδα
  • Βρετανική Ανταρκτική
  • British Indian Ocean Territory
  • Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
  • Νησιά Καϊμάν
  • Ντομίνικα
  • Γρενάδα
  • Μαδέρα
  • Μάλτα
  • Μοντσερράτ
  • Νησιά Πίτκαρν
  • Νήσοι Τερκς και Κάικος,

στην πράσινη λίστα, από την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι επτά χώρες που προστίθενται στην κόκκινη λίστα της Ιρλανδίας είναι:

  • Δομινικανή Δημοκρατία
  • Ερυθραία
  • Αΐτη
  • Κουβέιτ
  • Μογγολία
  • Τυνησία
  • Ουγκάντα

Οι αποφάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία βασίζονται στα ίδια δεδομένα του Κοινού Κέντρου Βιοασφάλειας που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση Johnson.

Ως εκ τούτου ανακοίνωση από το υπουργείο Μεταφορών που αναμένεται αργότερα, πιθανότατα θα επιβεβαιώσει και για την Αγγλία τις αλλαγές που ανακοίνωσε η Βόρειος Ιρλανδία στις λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.

Πριν από λίγα λεπτά (21.34) και η Σκωτία ανακοίνωσε τις ίδιες ακριβώς αλλαγές.

Στις 21.42 με τιτίβισμα ο Grant Shapps ανακοίνωσε τις ίδιες αλλαγές και για τις λίστες της Βρετανίας. Έγραψε: “We’re adding Malta to the Govt green list  We’re also adding Madeira, the Balearic Islands, several UK Overseas Territories and Caribbean Islands (including Barbados) to the green list and green watchlist. Israel & Jerusalem are also added to the green watchlist”.

Επισημαίνεται ότι το Ισραήλ μπαίνει στην λίστα παρακολούθησης με κίνδυνο να μετακινηθεί στην πορτοκαλί κατηγορία στην επόμενη αναθεώρηση.

Περαιτέρω ανακοινώσεις για την πρώτη αναθεώρηση του συστήματος φωτεινού σηματοδότη αναμένονται τη Δευτέρα, πιθανώς και του σεναρίου για απαλλαγή από καραντίνα των πλήρως εμβολιασμένων που επιστρέφουν από πορτοκαλί προορισμούς.

Ιταλία και ΗΠΑ πρωτευόντως, αλλά και η Ελλάδα, ή κάποια νησιά, παρέμειναν στην πορτοκαλί κατηγορία, παρά τις ελπίδες…

Όλες οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ στις 4 π.μ. στις 30 Ιουνίου.

Τι έγινε σήμερα

Καθώς οι υπουργοί συσκέφθηκαν σήμερα για να αποφασίσουν τις αλλαγές στις λίστες του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» για ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βρετανία, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες διακοπών, ταξιδιωτικοί πράκτορες και συνδικάτα απαιτούν από την κυβέρνηση να επεκτείνει την «πράσινη λίστα» προορισμών, που δεν απαιτούν καραντίνα στην επιστροφή και να αποκαλύψει τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις της.

Επιπροσθέτως ζητούν να επιτρέπεται στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την καραντίνα.

Στη δεύτερη από τις τρεις εβδομαδιαίες αναθεωρήσεις του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, οι υπουργοί αποφασίζουν για “μετακινήσεις” χωρών από τις τρεις λίστες: κόκκινη (που απαιτεί καραντίνα σε ξενοδοχείο), πορτοκαλί (αυτο-απομόνωση) και πράσινη (χωρίς καραντίνα).

Προς το παρόν, 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, των ΗΑΕ, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Νότιας Αφρικής και ολόκληρης της Νότιας Αμερικής, βρίσκονται στην κόκκινη λίστα. Στην πράσινη λίστα βρίσκονται μόλις 11 προορισμοί.

Η πορτοκαλί λίστα περιέχει σχεδόν όλους τους αγαπημένους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα και ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός Boris Johnson είπε στο Sky News νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχει μια «πραγματική ευκαιρία» να «ανοίξουν τα ταξίδια μέσω του πλήρους εμβολιασμού». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο υπουργός Μεταφορών Shapps πρόκειται να «σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα για τα διεθνή ταξίδια», υπονοώντας ότι θα αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες από ότι μια απλή ενημέρωση στις λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.

«Έχουμε περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού μας πλήρως εμβολιασμένο και το 83% έχει εμβολιαστεί με μία δόση», είπε ο Johnson και συμπλήρωσε: «Το ξεπερνάμε τώρα. Το σημαντικό είναι να προχωρήσετε γρήγορα στη δεύτερη δόση”.

Σήμερα η Βρετανία ανέφερε 16,703 περιπτώσεις και 21 θανάτους από κορονοϊό.

TTG
Πηγή: TTG

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άντζελα Μέρκελ  προέτρεψε όλα τα έθνη της ΕΕ να θεσπίσουν για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου καραντίνα, προκειμένου να εμποδιστεί η  εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Μάλιστα μαζί της συμφώνησε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Η πρώτη ανανέωση

Η πρώτη ανανέωση του συστήματος φωτεινού σηματοδότη στη Βρετανία, στις 3 Ιουνίου, “σημαδεύτηκε” από την ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών Grant Shapps, για την μετάταξη της Πορτογαλίας, “απότομα”  στην πορτοκαλί λίστα, πυροδοτώντας ακυρώσεις κρατήσεων και ταξιδιών από τον μοναδικό κύριο προορισμό διακοπών στη λίστα χωρίς καραντίνα.

ksd PRIMAGEL Βρετανία
adv

Ο υπουργός Μεταφορών μπορεί επίσης να κάνει μια ανακοίνωση σχετικά με το πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν σε πορτοκαλί χώρες, αν και στις 28 Ιουνίου, σε λίγες ημέρες θα γίνει η πρώτη αναθεώρηση του συστήματος φωτεινού σηματοδότη συνολικά και όχι μόνο στις λίστες.

Ποιος αποφασίζει – και ποια κριτήρια χρησιμοποιούνται;

Ένας προορισμός μπορεί να είναι στην πράσινη λίστα εάν τα ποσοστά μόλυνσης από κορονοϊό, οι «μεταλλάξεις ανησυχίας» και ο αριθμός των διεθνών επιβατών που ταξιδεύουν είναι χαμηλοί, ενώ η διάθεση εμβολίων, η αξιοπιστία των δεδομένων και η ικανότητα γονιδιωματικής αλληλούχησης είναι υψηλή.

Το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας στη Βρετανία διατυπώνει συστάσεις και οι αποφάσεις για τις κατηγορίες χωρών λαμβάνονται από υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του Grant Shapps και του υπουργού Υγείας Matt Hancock.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν και άλλα κριτήρια, παρά τα δεδομένα: δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για τον οποίο η Μάλτα δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στην πράσινη λίστα. Αυτός ήταν και ο λόγος που κορυφαίες εταιρίες του ταξιδιωτικού κλάδου προχώρησαν σε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η Ryanair, η TUI, η BA, το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ (MAG), κ.λ.π..

Η ταξιδιωτική βιομηχανία ζητά διαφάνεια στα δεδομένα για τις αποφάσεις. Ο B. Strutton, γενικός γραμματέας της Βρετανικής Εταιρείας Πιλότων Αεροπορικών Εταιρειών (Balpa), κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “έλαβε πολιτικές αποφάσεις. Είπε: «Κανείς δεν ξέρει γιατί οι χώρες ταξινομούνται ως πράσινες, πορτοκαλί, κόκκινο. Δεν υπάρχει δημοσίευση των δεδομένων που να ταιριάζουν.

Σύμφωνα με τον κ. Strutton, ένα ευρύ φάσμα προορισμών: Μάλτα, Βαλεαρίδες και Κανάριοι Νήσοι της Ισπανίας, μερικά από τα ελληνικά νησιά, οι  ΗΠΑ και ορισμένα νησιά της Καραϊβικής, μπορούν να μπουν στην πράσινη λίστα.

«Περιμένω επέκταση της πράσινης λίστας. Στην πραγματικότητα, πρέπει να γίνει. Είμαστε σχεδόν στο σημείο να μην επιτρέψουμε τα ταξίδια αυτό το Καλοκαίρι. Εάν δεν αρχίσουμε να πετάμε σε ασφαλείς προορισμούς πολύ, πολύ σύντομα, τότε θα έχουμε πτωχεύσεις και επιχειρηματικές αποτυχίες. Ακούω προτάσεις όπως “Ίσως τον Αύγουστο”. Λοιπόν, αυτό δεν θα είναι καλό.  Χρειαζόμαστε πτήσεις τώρα”.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Μάλτα είναι ένα σαφές φαβορί για μετακίνηση στην πράσινη λίστα.

Ο Paul Charles, διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής The PC Agency, προσθέτει ότι η Μαδέρα θα πρέπει να μπει στην πράσινη λίστα, καθώς μαζί με την υπόλοιπη Πορτογαλία, μετακινήθηκε στην πορτοκαλί, πριν από τρεις εβδομάδες.

Λέει ότι αναμένει να προστεθούν περισσότερες από πέντε χώρες, παρόλο που τα στοιχεία αναφέρουν ότι περισσότερες είναι επιλέξιμες, σύμφωνα με τα κριτήρια.

Ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λέσβος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος (Ζάκυνθος) φαίνονται πολλά υποσχόμενα σύμφωνα με τον αναλυτή Tim White.

Η Κούβα, η οποία διαθέτει το καλύτερο σύστημα υγείας στη Λατινική Αμερική, είναι μια άλλη πιθανότητα.

Ο Robert Boyle της Gridpoint Consulting – πρώην διευθυντής στρατηγικής για τη μητρική εταιρεία της BA IAG – προειδοποιεί: «Υπήρχαν αρκετές χώρες που έπρεπε να έχουν προστεθεί στην τελευταία κριτική με βάση τα ποσοστά των κρουσμάτων τους και καμία δεν ήταν. Επομένως, εάν οι λίστες παραμείνουν αμετάβλητες θα είναι ανεξήγητο”.

Τι γίνεται με τις μετακινήσεις προς ή από την κόκκινη λίστα;

Ο Robert Boyle λέει: «Υποψιάζομαι ότι η Μαλαισία μπορεί να προστεθεί στον κόκκινο κατάλογο, καθώς ήταν μια από τις λίγες χώρες της πορτοκαλί λίστας, όπου τα πρόσφατα στοιχεία για τις δοκιμές έδειξαν υψηλά επίπεδα θετικών (8,3%). Βρίσκεται δε ήδη στη λίστα των χωρών της Γερμανίας που έχουν επισημανθεί ως «Περιοχή υψηλής επίπτωσης»”.

Γράφοντας στο ιστολόγιό του, υποθέτει ότι μια από τις αγαπημένες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση: «Υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να μετακινηθεί από το κόκκινο στο πορτοκαλί, καθώς τα κρούσματα έχουν πέσει αρκετά».

Πολλοί άνθρωποι ελπίζουν ότι το Κατάρ και τα ΗΑΕ θα μετακινηθούν από το κόκκινο στο πορτοκαλί επίσης. Όμως, ο αρχικός λόγος για την υψηλή επικινδυνότητά τους, ότι έχουν παγκόσμια αεροπορικά κέντρα, δεν έχει αλλάξει.

Ορισμένοι Βρετανοί βλέπουν τη Μάλτα ως ιδανικό μέρος για να «ξεπλένουν» την κατάσταση της κόκκινης λίστας. Εάν το έθνος της Μεσογείου γίνει πράσινο, θα προσφέρει μια ελκυστική και φθηνή τοποθεσία για να περάσουν 10 ολόκληρες ημέρες και να εξαλείψουν την ανάγκη διαμονής σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας.

Τι μπορεί να συμβεί όσον αφορά τον εμβολιασμό ως εναλλακτική λύση στην καραντίνα;

Σε κάποιο χρονικό  σημείο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα υιοθετήσει σίγουρα το μοντέλο «καραντίνας ή εμβολιασμού» που ζήτησε η ταξιδιωτική βιομηχανία και το οποίο ορισμένες άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει για μήνες. Το ερώτημα είναι πότε.

Στη συνέντευξη Τύπου Downing Street την Τετάρτη, ο υπουργός Εμβολίων, Nadhim Zahawi, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες, με την ταξιδιωτική ομάδα, για να δούμε πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν την πραγματικά καλή πρόοδο, στην πρόοδο του εμβολιασμού, έτσι ώστε να έχουμε τη χρήση του διπλού εμβολιασμού – με δοκιμές – και να ανοίξουμε μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας”.

Αλλά ο κ. Zahawi πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς».

Πότε θα εισαχθούν τέτοιες αλλαγές;

Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Η ταξιδιωτική βιομηχανία τους θέλει το συντομότερο δυνατό, ιδανικά στις 19 Ιουλίου, όταν οι εγχώριοι περιορισμοί στην Αγγλία χαλαρώνουν. Ωστόσο, ορισμένες πηγές δείχνουν ότι τίποτα δεν θα συμβεί μέχρι τον Αύγουστο.

Ο Mark Tanzer, διευθύνων σύμβουλος της Abta λέει: «Θα θέλαμε πραγματικά να δούμε μια ανακοίνωση ότι εάν είχατε διπλό εμβολιασμό δεν χρειάζεται να μπείτε σε καραντίνα. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ώθηση για εμπιστοσύνη για τώρα και αργότερα το Καλοκαίρι. Αυτό θα έδινε ρευστότητα στις επιχειρήσεις”.

Πολλοί προορισμοί ανησυχούν για την αύξηση στη Βρετανία των περιπτώσεων και την επικράτηση της παραλλαγής Delta. Έθνη όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ιταλία επιμένουν σε καραντίνα για αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά καθώς οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό επιδιώκουν να εξισορροπήσουν τη δημόσια υγεία και τον εθνικό πλούτο, οι Βρετανοί παραθεριστές είναι πιθανό να έχουν θερμή υποδοχή στη Μεσόγειο αυτό το Καλοκαίρι.

Tagged

4 σχόλια στο “Βρετανία: Ποιοί προορισμοί μπήκαν στην πράσινη λίστα | Κερδισμένες Ισπανία – Πορτογαλία – Μάλτα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *