johnson

Βρετανία: Προς αντικατάσταση τα PCR με τεστ αντιγόνων

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με φθηνότερα τεστ αντιγόνων αναμένεται να αντικατασταθούν τα σημερινά, ακριβά τεστ PCR, στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι το οποίο διεκδικεί η βρετανική, τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία εδώ και καιρό, αφού το κόστος των PCR λειτουργεί ανασταλτικά απέναντι στα ταξίδια.

Αυτό, τουλάχιστον, προέκυψε, τόσο από λεγόμενα του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson, όσο και του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Sajid Javid.

Πιο συγκεκριμένα, ο Boris Johnson, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid κατά τη χειμερινή περίοδο, είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν νέα σχετικά με την απλοποίηση των κανόνων ταξιδιού και τα δαπανηρά PCR τεστ. “Εκτιμώ ότι οι άνθρωποι είναι πολύ απογοητευμένοι με τους ταξιδιωτικούς κανόνες, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την επανεισαγωγή του ιού και, κυρίως, για να ελέγξουμε τις νέες παραλλαγές. Γι’ αυτό υπάρχουν οι κανόνες και οι απαγορεύσεις. Αναγνωρίζω, επίσης, πως οι ταξιδιώτες έχουν απογοητευτεί αυτό το καλοκαίρι, όμως, οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για την προστασία του πληθυσμού”.

“Θα πούμε πολύ περισσότερα σύντομα για το σύστημα φωτεινού σηματοδότη και την απλούστευσή του και για το τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου το κόστος των τεστ PCR να είναι λιγότερο επαχθές για εκείνους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από ταξίδι τους στο εξωτερικό. Σύντομα θα υπάρξουν νέα”, κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Sajid Javid, μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι, περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα των τεστ PCR θα αποκαλυφθούν πριν από την 1η Οκτωβρίου, από τον γραμματέα μεταφορών, Grant Shapps.

Τα σχόλιά του ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή, Huw Merriman, προέδρου της επιτροπής επιλογής μεταφορών. Ο Merriman ρώτησε: “Θα μεταβούμε σε τεστ πλευρικής ροής που είναι φθηνότερα και μόνο ένα μικρό ποσοστό θετικών περιπτώσεων θα χρειαστεί στη συνέχεια να κάνει ένα τεστ PCR;”, με τον Javid να του απαντά πως δεν θέλει να προλάβει τη δήλωση του γραμματέα μεταφορών, αλλά πιστεύει πως όταν γίνει αυτή η δήλωση, ο ίδιος (ο Merriman) θα ευχαριστηθεί”.

Ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής, ο Σερ Graham Brady, έθεσε επίσης το ζήτημα των τεστ για ταξιδιώτες, ρωτώντας: “Ο υπουργός Εξωτερικών θα γνωρίζει ότι υπάρχουν αποδείξεις πως όσοι επέστρεφαν από διακοπές σε χώρες της ‘πράσινης’ και της ‘πορτοκαλί’ λίστας, το καλοκαίρι, στην πραγματικότητα είχαν έρθει σε επαφή με χαμηλότερα ποσοστά Covid από εκείνους που παρέμεναν στο Ην. Βασίλειο. Οπότε γιατί να μην απαλλαγούν αυτοί οι ταξιδιώτες από την υποχρέωση της διενέργειας τεστ PCR, τη δεύτερη ημέρας της άφιξής τους;”.

Απαντώντας στον Brady, ο Javid του είπε ότι έχει δίκιο επ’ αυτού και πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ταξιδιωτικοί κανόνες σχετικά με τον Covid είναι συνεχώς υπό αναθεώρηση.

Ο υπουργού Υγείας της Βρετανίας εξήρε την ισχυρή παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στα σύνορα, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε στη χώρα να επανεκκινήσει με ασφάλεια τα ταξίδια στο εξωτερικό. Είπε, επίσης, ότι εξετάζονται περαιτέρω μέτρα μετά την έρευνα της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγοράς για τις πρακτικές εκμετάλλευσης που ακολούθησαν κάποιοι πάροχοι τεστ Covid.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *