© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: “Δεοντολογικά λάθος οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί”, λέει ο Sajid Javid

ΔΙΕΘΝΗ

Μετά την υπόδειξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson, να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί κατά του Covid για όλους, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Sajid Javid, πήρε θέση, χαρακτηρίζοντας την καθολική υποχρεωτικότητα “δεοντολογικά λάθος”.

Χθες το βράδυ, ο Boris Johnson, ανακοινώνοντας νέα μέτρα κατά της πανδημίας, στο πλαίσιο ενός Σχεδίου Β, πρότεινε ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν τελικά να γίνουν υποχρεωτικά ή τα πιστοποιητικά Covid θα μπορούσαν να επεκταθούν στην ευρύτερη κοινωνία, εάν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμείνει ανεμβολίαστο.

Σήμερα, μιλώντας στο Sky News , ο υπουργός Υγείας είπε: “Όχι, δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, εκτός από τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, και την κοινωνική περίθαλψη, για την οποία έχουμε ήδη διευκρινίσει ότι θα νομοθετήσουμε.  Εκτός από αυτό, αν μιλάτε για καθολικό, υποχρεωτικό εμβολιασμό, νομίζω ότι από ηθική άποψη είναι λάθος, αλλά επίσης, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, απλώς δεν θα λειτουργούσε. Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι μια θετική απόφαση”.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να επιβληθούν περισσότεροι περιορισμοί τον Ιανουάριο, λόγω της ανάμειξης του πληθυσμού κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, απάντησε: “Ελπίζω πως όχι. Η δράση που λάβαμε νομίζω ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση ενεργοποιεί το Σχέδιο Β, με το οποίο επαναφέρει την εργασία από απόσταση, καθιστά τις μάσκες υποχρεωτικές σε περισσότερους εσωτερικούς χώρους και απαιτεί από τους ανθρώπους να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό Covid για την είσοδό τους σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.

Τα μέτρα εφαρμόζονται σε όλη την Αγγλία, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής της νόσου Omicron.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί μια “εθνική συνομιλία” στο μέλλον, προκειμένου να εξεταστεί το πώς θα ζήσει το έθνος με τον ιό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει επ’ αόριστον τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, υπονοώντας ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να γίνουν υποχρεωτικά ή οι περιορισμοί θα μπορούσαν να στοχεύουν τους μη εμβολιασμένους.

Ο υπαινιγμός του Βρετανού πρωθυπουργού για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών ήρθε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι ήταν καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει τα εμβόλια υποχρεωτικά.

Παρόλο που η Βρετανία είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά του Covid, στον κόσμο, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, που ισοδυναμεί με το 12% του πληθυσμού, δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *