money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: “Πέλεκυς” στις αεροπορικές εταιρίες για καθυστερήσεις πτήσεων

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Αντιμέτωπες με αυστηρότερους κανόνες για την αποζημίωση των επιβατών για καθυστερήσεις πτήσεων και άλλες διαταραχές ενδέχεται να βρεθούν οι εγχώριες αεροπορικές εταιρίες στη Βρετανία, σύμφωνα με νέες προτάσεις που αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός μεταφορών της χώρας, Grant Shapps.

Η ρυθμιστική αρχή αερομεταφορών θα αποκτήσει επίσης αυξημένες εξουσίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και την επιβολή προστίμων στις αεροπορικές εταιρίες για παραβάσεις, όπου χρειάζεται.

Ορισμένες από τις προτάσεις που θα τεθούν σε διαβούλευση κατέστησαν δυνατές λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και της νεοπαγούς δυνατότητας τροποποίησης των κανόνων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των κανονισμών της ΕΕ, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η εξέταση της δημιουργίας ενός ορθότερου μοντέλου αποζημίωσης για τις περιπτώσεις καθυστέρησης των εσωτερικών πτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Με βάση το σημερινό μοντέλο αποζημίωσης, που εφαρμόζεται στην περίπτωση των σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, αυτό θα σημάνει σημαντική απομάκρυνση από αυτό που περιγράφεται ως το σημερινό μοντέλο “καθορισμένης τιμής”.

Οι επιβάτες θα μπορούν να διεκδικούν αποζημίωση με βάση τη διάρκεια της καθυστέρησης της πτήσης και σε συνάρτηση με το κόστος του ταξιδιού, αντί να χρειάζεται να πληρούν ένα συγκεκριμένο όριο καθυστέρησης τριών ωρών.

Επί του παρόντος, οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για πτήσεις με καθυστέρηση άνω των τριών ωρών και έως 220 λίρες για πτήσεις έως 1.500 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι καταναλωτές θα δικαιούνται:

-Για καθυστέρηση άνω της μίας ώρας, αλλά κάτω των δύο ωρών, το 25% της τιμής του εισιτηρίου.
-Για καθυστέρηση άνω των δύο ωρών, αλλά κάτω των τριών ωρών, το 50% της τιμής του εισιτηρίου.
-Για καθυστέρηση άνω των τριών ωρών το 100% της τιμής του εισιτηρίου.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να υποχρεώσει όλες τις αεροπορικές εταιρίες να συμμετέχουν στο σύστημα “Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών” (ΕΕΔ), το οποίο θα παρέχει στους καταναλωτές μια διέξοδο για την κλιμάκωση ορισμένων καταγγελιών, που δεν μπορούν να διευθετηθούν μεταξύ του καταναλωτή και της αεροπορικής εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο φορείς ΕΕΔ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους οι αεροπορικές εταιρίες μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, όλοι οι αερομεταφορείς θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα, δίνοντας στους πελάτες πρόσβαση σε αυτή την επιλογή, ανεξάρτητα από το ποια εταιρία πετούν.

“Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να λάβουν επιστροφές χρημάτων όταν τις δικαιούνται”, δήλωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Οι προτάσεις αποσκοπούν επίσης στην ενίσχυση των εξουσιών της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για την περαιτέρω προστασία των συμφερόντων, τόσο των καταναλωτών, όσο και των αεροπορικών εταιριών.

Μιλώντας σχετικά ο Grant Shapps, είπε: “Οι άνθρωποι αξίζουν μια υπηρεσία που βάζει πρώτα τους επιβάτες όταν τα πράγματα πάνε στραβά, γι’ αυτό και σήμερα δρομολόγησα προτάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της προστασίας και των δικαιωμάτων των καταναλωτών των αεροπορικών εταιριών. Αξιοποιούμε στο έπακρο το πλεονέκτημα του Brexit με τις νέες μας ελευθερίες εκτός ΕΕ και αυτή η επανεξέταση θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και έγκριτου τομέα”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CAA, Richard Moriarty, από την πλευρά του, δήλωσε: “Χαιρετίζουμε τη δράση της κυβέρνησης για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών. Αυτή η διαβούλευση αποτελεί σαφή ένδειξη της ανάγκης να ενισχύσουμε τις εξουσίες επιβολής της νομοθεσίας μας και να ευθυγραμμιστούμε με τις άλλες ρυθμιστικές αρχές. Οι προτάσεις αυτές θα βελτιώσουν τα δικαιώματα των επιβατών και θα εφοδιάσουν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με τα κατάλληλα εργαλεία για να ενεργεί γρήγορα και αποτελεσματικά προς όφελος των καταναλωτών. Το σύστημα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών έχει βοηθήσει χιλιάδες καταναλωτές να ζητήσουν αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία ή το αεροδρόμιο και χαιρετίζουμε την πρόταση να ενταχθούν περισσότερες αεροπορικές εταιρείες στο σύστημα. Θα απαντήσουμε στη διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες”.

Σε απάντηση, ο Tim Alderslade, διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού οργανισμού Airlines UK, δήλωσε: “Οι αεροπορικές εταιρίες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η εμπειρία των επιβατών είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ευχάριστη. Με απλά λόγια, χωρίς τους πελάτες τους οι αερομεταφορείς δεν θα υπήρχαν. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πιο πρόσφατη μέτρηση της CAA -που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας- η οποία έδειξε καθαρή ικανοποίηση από τις αερομεταφορές σε ποσοστό 82%”.

“Ανυπομονούμε να ανταποκριθούμε στη διαβούλευση, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους επιβάτες μας, καθώς οδεύουμε προς την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο και την ενδεχόμενη ανάκαμψη του τομέα από το Covid, πρόσθεσε ο Alderslade.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *