Στα… ύψη αναμένεται να “εκτοξευθούν” οι τιμές για καλοκαιρινές διακοπές, στη Βρετανία, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωση την κατάργηση της υποχρέωσης διενέργειας τεστ Covid για ταξίδια στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση, από τη μία, “χτυπάει κόκκινο”, η χωρητικότητα των θέσεων, από την άλλη, παραμένει περιορισμένη ως συνέπεια της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, ο τιμές προβλέπεται να είναι οι υψηλότερες εδώ και είκοσι χρόνια, σύμφωνα με το Holiday Extras, το οποίο διαπιστώνει ότι το 93,2% των ατόμων που πραγματοποίησαν αεροπορικό ταξίδι το 2019, σχεδιάζουν να πετάξουν ξανά φέτος, ενώ η τρέχουσα χωρητικότητα παραμένει μειωμένη, σε σχέση με το 2019, πριν την πανδημία.
Η πιο πρόσφατη ανάλυση της ταξιδιωτικής μάρκας δείχνει ότι το 2021, οι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν λιγότερο από το ένα τέταρτο των ταξιδιών που έκαναν το 2019 (14 εκατ., έναντι 63 εκατ.), καθώς οι απρόβλεπτοι και συνεχώς μεταβαλλόμενοι ταξιδιωτικοί κανόνες και περιορισμοί λειτουργούσαν ανασταλτικά στην απόφαση των ανθρώπων να πραγματοποιήσουν ταξίδια.
Σύμφωνα με το Holiday Extras, η μειωμένη παραγωγική ικανότητα σε ολόκληρο τον κλάδο, που προκαλείται από τον αντίκτυπο της πανδημίας, προσθέτει επιπλέον πίεση, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές. Αυτό είναι πιθανώς πιο έντονο στην ενοικίαση αυτοκινήτων στο εξωτερικό, όπου ορισμένοι στόλοι εκποιήθηκαν και δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, οδηγώντας σε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος -όχι μόνο σε σύγκριση με το 2019, αλλά ακόμη και σε σύγκριση με πέρυσι. Στη Μαγιόρκα, για παράδειγμα, οι τιμές ενοικίασης αυτοκινήτου το 2021 ήταν, ήδη, αυξημένες κατά 90%.
Τα στοιχεία κρατήσεων του Holiday Extras δείχνουν ότι φέτος, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, η Ελβετία και η Αυστρία βρίσκονται μπροστά από τη Γαλλία, καθώς οι Βρετανοί λάτρεις του σκι παρακάμπτουν τους επαχθείς γαλλικούς κανόνες για τον Covid. Έτσι, η Ελβετία παρουσιάζει αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2019, ενώ η Γαλλία σημειώνει κατακόρυφη πτώση 30%.
Η Τουρκία πάλι καταγράφει άνοδο για κρατήσεις καλοκαιρινών διακοπών κατά 22%, σε σχέση με το 2019, εν μέρει λόγω της ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Άλλοι προορισμοί με καλές πωλήσεις είναι το Μεξικό, τα Κανάρια Νησιά, οι Μαλδίβες και η Μαδέρα, ενώ την έκπληξη κάνει η Αλβανία, με τις κρατήσεις στη χώρα, που αποτελεί μία ακόμη επιλογή εκτός ΕΕ για τους Βρετανούς, να αυξάνονται σχεδόν κατά 100%, σε σύγκριση με το 2019.