money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Τα πάνω-κάτω από το νέο Lockdown | Πετάνε μέχρι την Τετάρτη TUI και Jet2

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναστάτωση στην ταξιδιωτική βιομηχανία στην Βρετανία, δημιουργεί η ανακοίνωση για νέο Lockdown, με την easyJet Holidays, την TUI και την Jet2 να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις διαθέσιμες επιλογές τους.

Στο πλαίσιο του νέου Lockdown στο Ην. Βασίλειο και της απαγόρευσης των ταξιδιών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, με ισχύ από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στις 00:01, η easyJet Holidays προχωρά σε ακύρωση των πακέτων διακοπών που προσφέρει, από τις 2 Νοεμβρίου και για έναν μήνα -έως 2 Δεκεμβρίου-, ενώ η TUI και η Jet2 συνεχίζουν να υλοποιούν τα προγράμματα διακοπών που έχουν αγοραστεί για τις επόμενες τρεις ημέρες.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΔΩ.

Οι πελάτες που έχουν αγοράσει ταξιδιωτικά πακέτα θα δικαιούνται επιστροφής χρημάτων, ωστόσο, κάτι που ενδέχεται να μην έχουν δικαίωμα όσοι έχουν αγοράσει μόνο αεροπορικά εισιτήρια. Από την πλευρά της η Ryanair παρέχει στους επιβάτες της μόνο το δικαίωμα δωρεάν αλλαγής πτήσης και όχι επιστροφής χρημάτων.

Η easyJet Holidays ζητά από τους πελάτες και τα ταξιδιωτικά γραφεία να «αντέξουν μαζί της» και διευκρινίζει ότι δίνει προτεραιότητα στις κλήσεις με τη σειρά ημερομηνίας αναχώρησης.

Η εταιρία κάλεσε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μην επικοινωνούν με την ομάδα εμπορικής υποστήριξης της easyJet Holidays, λέγοντας: «Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας».

Οι TUI και Jet2 δήλωσαν ότι όλα τα πακέτα διακοπών που έχουν αναχωρούν από τη Βρετανία, μέχρι και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 23.59, θα πραγματοποιηθούν, όπως είναι προγραμματισμένο.

Οι εικασίες των βρετανικών ΜΜΕ πριν από τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον το Σάββατο το απόγευμα εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών, αλλά δεν υπήρξε αναφορά στην αρχική δήλωση. Το θέμα διευκρινίστηκε αργότερα, ως ακολούθως:«Δεν επιτρέπονται διανυκτερεύσεις και διακοπές μακριά από την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό. Η απαγόρευση περιλαμβάνει τη διαμονή σε ένα δεύτερο σπίτι, εάν το έχετε, ή τη διαμονή με οποιονδήποτε δεν ζείτε μαζί του. Υπάρχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις, για παράδειγμα εάν πρέπει να μείνετε μακριά από το σπίτι (συμπεριλαμβανομένου και σε δεύτερο σπίτι) για επαγγελματικούς σκοπούς”.

Οι κανόνες που ανακοινώθηκαν το Σάββατο ισχύουν μόνο για την Αγγλία, με τα υπόλοιπα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου, να ακολουθούν τις δικές τους στρατηγικές.

Ο Mark Tanzer, διευθύνων σύμβουλος της ABTA, δήλωσε ότι «η δημόσια υγεία πρέπει να έιναι η πρώτη προτεραιότητα», αλλά προέτρεψε την κυβέρνηση να προσφέρει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων για την ταξιδιωτική βιομηχανία και να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένα καθεστώς εξέτασης, κατά την άρση των περιορισμών.

Είπε: «Η ανακοίνωση ότι οι διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό δεν θα επιτρέπονται στην Αγγλία, μετά το lockdown, θα σημαίνει πλήρη διακοπή λειτουργίας των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τον σημαντικό αντίκτυπο που θα έχει το τελευταίο κλείδωμα στις επιχειρήσεις και έχει παρατείνει το σχέδιο στήριξης μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο με την Global Travel Taskforce, διασφαλίζοντας ότι ένα καθεστώς εξετάσεων, θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει μόλις αρθεί το κλείδωμα”. Και κατέληξε: «Θα ζητήσουμε περαιτέρω διευκρινίσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τις πλήρεις επιπτώσεις αυτών των τελευταίων μέτρων για την ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς και για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης που διατίθενται για τον τομέα”.

Τι λένε οι tour operators

Εκπρόσωπος της Jet2 είπε: «Εάν οι πτήσεις ή οι διακοπές επηρεάζονται από οποιεσδήποτε αλλαγές, θα επικοινωνήσουμε με τους πελάτες για να τους ενημερώσουμε για τις επιλογές τους. Οι πελάτες σα ξενοδοχειακά θέρετρα θα πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους, όπως είναι προγραμματισμένες.

«Το κέντρο επαφών μας λαμβάνει μεγάλο αριθμό δεδομένων αυτή τη στιγμή, οπότε υπενθυμίζουμε στους πελάτες ότι δεν χρειάζεται να επικοινωνήσουν μαζί μας, αλλά θα επικοινωνήσουμε εμείς με τυχόν ενημερώσεις».

ksd Βρετανία
adv

Η TUI είπε ότι θα ενημερώσει τους ταξιδιώτες από τη Σκωτία και την Ουαλία «μόλις έχει περισσότερες πληροφορίες».

Όλα τα πακέτα διακοπών της TUI που είχαν προγραμματιστεί πριν τον νέο περιορισμό στη Βρετανία, θα γίνουν κανονικά.

Εκπρόσωπος του ομίλου είπε: «Κατανοούμε ότι οι διακοπές στο εξωτερικό (για όσους ζουν στην Αγγλία) δεν μπορούν να γίνουν από τις 00:01, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου. Μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες, θα ενημερώνουμε τους πελάτες μας το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση διακοπών, οι πελάτες θα ειδοποιηθούν και θα τους δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης με κίνητρο, να λάβουν πιστωτικό σημείωμα επιστροφής χρημάτων με προστασία ATOL, με δυνατότητα εκ νέου κράτησης ή ακύρωσης και λήψη πλήρους επιστροφής χρημάτων εντός 14 ημερών.

Από την άλλη, όσοι βρίσκονται σε διακοπές μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας για την κατανόησή τους”.

Ο Garry Wilson, διευθύνων σύμβουλος της easyJet Holidays, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση είναι απογοητευτική καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση με την ταξιδιωτική βιομηχανία ή προειδοποίηση. Αυτή τη στιγμή επικοινωνούμε με χιλιάδες πελάτες μας για να τους ενημερώσουμε για τις επιλογές τους. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενάντια σε όλα τα μη απαραίτητα αεροπορικά ταξίδια αναψυχής από τη Βρετανία, έχει προκαλέσει περαιτέρω απογοήτευση στους πελάτες μας που έχουν ήδη αντιμετωπίσει διαταραχές μετά την ασυνέπεια των πολιτικών Covid-19 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Η Julia Lo Bue-Said, διευθύνουσα σύμβουλος της Advantage Travel Partnership, δήλωσε: « Η απαγόρευση των διεθνών και εσωτερικών ταξιδιών ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων κλειδώματος θα σταυρώσει την ταξιδιωτική βιομηχανία στη Βρετανία. Ενώ υποστηρίζουμε απολύτως μέτρα που θα  μας κρατήσουν όλους ασφαλείς, η πραγματικότητα του νέου κλειδώματος σημαίνει ότι πολλά από τα μέλη του δικτύου μας δεν θα επιβιώσουν μέχρι τα τέλη του έτους, χωρίς ένα πακέτο οικονομικής υποστήριξης από την κυβέρνηση”. Και κατέληξε λέγοντας ότι το 50% των θέσεων εργασίας από τα μέλη του Advantage έχουν χαθεί από τον Μάρτιο και το 80% των εταιριών έχουν εξαντλήσει την ρευστότητά τους από τον Μάιο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *