money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Τέλος η καραντίνα για εμβολιασμένους ταξιδιώτες από ΕΕ και ΗΠΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την απαλλαγή από την καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, μαζί με την άρση της απαγόρευσης των διεθνών κρουαζιέρων, ανακοίνωσε χθες βράδυ στο twitter ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps. Ωστόσο, τουλάχιστον όσο αφορά στις ΗΠΑ, πρόκειται για μονομερής απόφαση, αφού οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν κλειστά τα σύνορά τους για τους ταξιδιώτες.

Με τη Βρετανία να ανοίγει τα σύνορά, από τις 2 Αυγούστου, οπότε και τίθεται σε ισχύ η άρση του μέτρου της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους Ευρωπαίους και Αμερικανούς ταξιδιώτες, νέα ώθηση αναμένεται να δοθεί στην επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών.

“Βοηθάμε να επανενωθούν άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες με την οικογένεια και τους φίλους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις 2 Αυγούστου, στις 4 το πρωί, άτομα από αυτές τις χώρες θα μπορούν να έρθουν στην Αγγλία από μια “πορτοκαλί” χώρα χωρίς να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Είμαστε επίσης σε θέση να επιβεβαιώσουμε την επανεκκίνηση των διεθνών κρουαζιέρων και ευέλικτων προγραμμάτων τεστ, ώστε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους και να οδηγήσουμε την οικονομική μας ανάκαμψη”, έγραψε στο twitter ο Grant Shapps.

Το υπουργείο Μεταφορών περιέγραψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αλλαγές, λέγοντας: “Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (28 Ιουλίου 2021) ότι οι επιβάτες που φθάνουν από “πορτοκαλί” χώρες και οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρώπη (κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης και τα ευρωπαϊκά μικρά κρατίδια της Ανδόρας, του Μονακό και του Βατικανού) και στις ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα κατά την είσοδό τους στην Αγγλία, στο πλαίσιο μιας σειράς νέων μέτρων, που έχουν σχεδιαστεί για να συνεχίσουν να προωθούν την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών, όπως καθορίζεται στοπλαίσιο του Global Travel Taskforce”.

Ενώ η χαλάρωση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ στη Βρετανία είναι ευπρόσδεκτη είδηση ​​για την ταξιδιωτική-τουριστική βιομηχανία, η απόφαση είναι μονομερής, καθώς οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι, τα σύνορά τους παραμένουν κλειστά για διεθνείς επισκέπτες.

Οι κανόνες για τις ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν επίσης μόνο για εκείνες που περιλαμβάνονται στην “πορτοκαλί” λίστα της βρετανικής κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι αφίξεις από τη Γαλλία, η οποία ανήκει στην “πορτοκαλί+” ταξιδιωτική λίστα εξακολουθούν να υποχρεούνται σε απομόνωση στο σπίτι για 10 ημέρες, κάνοντας δύο τεστ PCR.

Ικανοποίηση στους κόλπους της ταξιδιωτικής βιομηχανίας

Οι Βρετανοί ηγέτες του κλάδου χαιρέτισαν τα νέα, αλλά ζήτησαν περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ένας εκπρόσωπος της Abta χαιρέτισε τις ανακοινώσεις σχετικά με την κρουαζιέρα και την καραντίνα, όμως τόνισε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να υποστηριχθούν οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις μέχρι την ανάκαμψή τους.

Η ένωση είπε ότι ο τομέας χρειάζεται συνεχή των προγραμμάτων στήριξης, πλήρης ελάφρυνση των επιτοκίων των επιχειρήσεων και εξέταση προσαρμοσμένων προγραμμάτων επιχορηγήσεων, σε συνδυασμό με φθηνότερα τεστ Covid και ένταξη περισσότερων προορισμών στην “πράσινη” ταξιδιωτική λίστα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow, John Holland-Kaye, είπε: “Η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση να ανοίξει ξανά με ασφάλεια τα διεθνή ταξίδια. Τώρα θα συνεργαστούμε με συναδέλφους σε όλο τον κλάδο για να ενισχύσουμε το εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, να επανενώσουμε την οικογένεια και τους φίλους μας και να δημιουργήσουμε δισεκατομμύρια νέα τουριστικά έσοδα”.

Ο Shai Weiss, διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic, δήλωσε: “Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε την ομαλή εφαρμογή των νέων κανόνων, υποστηρίζοντας την επαναλειτουργία του διατλαντικού διαδρόμου”.

Προέτρεψε δε, την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταφέρει τις ΗΠΑ στην “πράσινη” ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου και την κυβέρνηση Biden να καταργήσει την απαγόρευση 212F για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Βήμα προς τα εμπρός” χαρακτήρισε με τη σειρά του την απόφαση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης ο Joss Croft, διευθύνων σύμβουλος του φορέα εισερχόμενου τουρισμού UKinbound. “Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στον τομέα των 28 δισεκατομμυρίων λιρών εισερχόμενου τουρισμού, που υποστηρίζει πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, να επανεκκινηθεί τελικά”, είπε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι εισερχόμενες τουριστικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν “ουσιαστικά εμπόδια” στον δρόμο προς την ανάκαμψη, προειδοποιώντας: “Ακόμη και με αμοιβαιότητα, η πολύτιμη καλοκαιρινή περίοδος του 2021 έχει χαθεί για τον εισερχόμενο τουρισμό, που σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να διατρέχουν κίνδυνο τον χειμώνα”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) για το 2019 είχαν επισκεφτεί την χώρα 41 εκατομμύρια ταξιδιώτες, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια ήταν μόνο από Αμερική, Γαλλία και Γερμανία ενώ το 61% των εισερχόμενων ταξιδίων ήταν από την ΕE.

Η IATA χαιρετίζει την απόφαση και προτρέπει τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), αναφέρει: “Η αναγνώριση εμβολιασμένων ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι μια θετική, λογική και από καιρό αναμενόμενη εξέλιξη. Μαζί με την αποκατάσταση της ατομικής ελευθερίας για επανασύνδεση και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να λειτουργούν σε παγκόσμιες αγορές, θα βοηθήσει στη διάσωση των μέσων διαβίωσης στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.

Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, την ίδια στιγμή θέτει ερωτήματα σχετικά με τα επόμενα βήματα στον δρόμο για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατί το πεδίο εφαρμογής περιορίζεται στις ΗΠΑ και την ΕΕ αντί να είναι ανοιχτό σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί; Γιατί οι ταξιδιώτες αναγκάζονται να υποβληθούν σε δύο τεστ Covid, τη δεύτερη φορά χρησιμοποιώντας ακριβά τεστ PCR; Ποιο είναι το σχέδιο που θα επιτρέψει στους μη εμβολιασμένους ανθρώπους, που έχουν βρεθεί αρνητικοί στο τεστ Covid, να ταξιδέψουν χωρίς καραντίνα; Και πότε θα ανταποδώσουν οι ΗΠΑ;”.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *