money_tourism_photo "κλείδωμα"
Αεροδρόμιο Heathrow | © ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Τέρμα οι έλεγχοι για υγρά στο αεροδρόμιο

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Νέοι σαρωτές, που εξετάζουν με ακρίβεια το περιεχόμενο της χειραποσκευής, καθιστούν περιττούς τους ελέγχους. Σχετικός κανονισμός πρέπει να εφαρμοστεί ως τον Ιούνιο του 2024.

Ρούχα; Τσεκ. Διαβατήρια; Τσεκ. Κλειδιά σπιτιού; Τσεκ. Δοχεία κάτω των 100ml; Όχι και τόσο σίγουρο. Πόσοι δεν έχουμε φύγει από το σπίτι με το γνωστό άγχος ενός ταξιδιού που περιλαμβάνει αεροδρόμιο; Πρέπει να προλάβεις τη πτήση και σίγουρα να τα έχεις πάρει όλα μαζί σου καθώς δύσκολα υπάρχει ο χρόνος που θα σου επιτρέψει να κάνεις τη διαδρομή αεροδρόμιο – σπίτι – αεροδρόμιο. Μέσα στη βιασύνη καταλήγεις στους διαδρόμους «ελέγχου αποσκευών», όπου τελικά πετάς νερά των 500ml, καλλυντικά, οδοντόκρεμα και όσα όλα ξέχασες ότι υπερβαίνουν τα 100 ml, ενώ στον σαρωτή βγάζεις ηλεκτρονικές συσκευές και το κλασικό «πλαστικό σακουλάκι υγρών», που με τόσο κόπο είχες οργανώσει στην χειραποσκευή σου.

Οι βρετανικές αερομεταφορές βάζουν ένα τέλος σε αυτό και κυρίως στον κανόνα των «100ml» που είχε εφαρμοστεί στη χώρα από το 2006. Το αεροδρόμιο του London City Airport είναι το πρώτο μεγάλο στη χώρα που δοκιμάζει τους νέους κανόνες, ενώ το μικρό αεροδρόμιο του Teesside International στη Βόρεια Αγγλία είχε κάνει το ίδιο, νωρίτερα, τον Μάρτιο.

Σχετικό ρεπορτάζ είχε δημοσιεύσει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Οι αλλαγές στους κανόνες

Τα σχέδια αλλαγής είχαν προαναγγελθεί από τις 15 Δεκεμβρίου του 2022. Στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα αεροδρόμιά της να έχουν συμβιβαστεί με τους νέους κανόνες μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να κρατούν στις χειραποσκευές τους δοχεία χωρητικότητας έως και δύο λίτρων. Παράλληλα, δεν θα χρειάζεται να βγάζουν από τις τσάντες τους τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως λάπτοπ και κινητά, ούτε τα καλλυντικά τους, όπως κρέμες και τζελ.

Η μεγάλη αυτή αλλαγή οφείλεται στην αντικατάσταση των παλιών σαρωτών από καινούρια, πιο εξελιγμένα και με μεγαλύτερη ακρίβεια μηχανήματα. Πρόκειται για τους C3 scanners, οι οποίοι βγάζουν υψηλής ευκρίνειας 3D φωτογραφίες από την εκάστοτε χειραποσκευή, ενώ το κόστος τους αγγίζει τις 200.000 λίρες.

Οι πρώτες αντιδράσεις και τα οφέλη

Τα πρώτα σχόλια των επιβατών είναι ότι η εμπειρία εντός του αεροδρομίου γίνεται «πολύ πιο γρήγορη» και «λιγότερο αγχωτική». Η επικεφαλής λειτουργίας του αεροδρομίου, Άλισον Φίτζεραλντ, δήλωσε ότι «πλέον μπορούν να εξυπηρετηθούν έως 30% περισσότεροι επιβάτες την ώρα». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα της μεγαλύτερης εταιρείας καταναλωτικών ερευνών Which? το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει χάσει πτήση εξαιτίας των πολύωρων ουρών στον έλεγχο.

Το London City Airport για το 2022 εξυπηρέτησε πάνω από τρία εκατομμύρια ταξιδιώτες, με τα συχνότερα δρομολόγια να είναι προς το Άμστερνταμ, τη βόρεια Ισπανία, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Αεροδρόμια σαν το Heathrow και το Gatwick έχουν αναφέρει πάντως ότι η αλλαγή θα είναι αρκετά δύσκολη, καθώς, λόγω του όγκου των επιβατών, δεν είναι εύκολο να εγκατασταθούν γρήγορα οι καινούριοι σαρωτές.

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *