bakalis eythimios

Βρετανία: Ξεκάθαρη πολιτική αποτροπής ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό | Πολιτικές οι αποφάσεις

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

του Ευθύμιου Μπακάλη (*)
Η σημασία της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για την τουριστική μας βιομηχανία είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Μιλάμε για την 2η αγορά σε αφίξεις αλλά και έσοδα, πίσω μόνο από την Γερμανία. Το 2019 από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε 3.5 εκατομμύρια επισκέπτες (11% του συνόλου) και πάνω από 2,5 δις. έσοδα (το 14,5% των ταξιδιωτικών εισπράξεων).

Βρετανία

 

Η Μεγάλη Βρετανία, τις τελευταίες εβδομάδες, ξεδιπλώνει ένα πλάνο το οποίο μπορεί να περιγραφεί ως “πολιτική περιορισμού” ή “πολιτική αποτροπής” από τα ταξίδια στο εξωτερικό για αυτό το καλοκαίρι. Τα γεγονότα που το αποδεικνύουν είναι αρκετά.

Αρχικά, ασχολούμαστε με το αν η χώρα μας στο traffic light system που έχουν θεσπίσει είναι στο πορτοκαλί και δεν επικεντρωνόμαστε ότι ακόμα και για τους πράσινους προορισμούς η Βρετανική κυβέρνηση ζητάει υποχρεωτικά 2 τεστ PCR πριν και μετά το ταξίδι. Η υποχρέωση αυτή δεν ξεχωρίζει πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένους ή μη εμβολιασμένους πολίτες αλλά αφορά τους πάντες. Η υποχρέωση του PCR τεστ είναι η πιο ακριβή διαθέσιμη επιλογή, ένδειξη ότι μάλλον επιθυμεί να αποτρέψει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο από τις φετινές καλοκαιρινές αποδράσεις του. Θυμίζω ότι η απόφαση της Ε.Ε για ελεύθερα ταξίδια για αυτό το καλοκαίρι βασίζεται είτε στον εμβολιασμό, είτε στην ανάρρωση, είτε, αν δεν υπάρχουν αυτά τότε σε αρνητικό τεστ.

ksd PRIMAGEL Βρετανία
adv

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η πρόσφατη λίστα με τους “πράσινους” προορισμούς, η οποία λίγο πολύ, περιελάμβανε μόνο μια ευρωπαϊκή τουριστική χώρα, την Πορτογαλία. Η Πορτογαλία είχε καλή επιδημιολογική εικόνα τις τελευταίες εβδομάδες αλλά στο θέμα της προόδου του εμβολιασμού είναι στο (χαμηλό κατά γενική ομολογία) μέσο όρο της Ε.Ε.

Ποιόν τουριστικό προορισμό όμως δεν συμπεριέλαβε σε αυτήν τη λίστα;

Προορισμό που παραδοσιακά δέχεται σημαντικό αριθμό Βρετανών τουριστών (το 2019 οι Βρετανοί αποτελούσαν το 23,6% του συνόλου των αφίξεων και το 23,2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων τους), προορισμό που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εξίσου καλά ή και καλύτερα με της Πορτογαλίας αλλά επιπρόσθετα στο θέμα των εμβολιασμών είναι καλύτερα ακόμα και από το Η.Β;

Η απάντηση είναι η Μάλτα.

Η χώρα του μισού εκατομμυρίου κατοίκων έχει εμβολιάσει μερικώς το 65% του πληθυσμού της και με πλήρη εμβολιασμό το 30%, ποσοστά πάνω από κάθε άλλο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό. Τα στοιχεία του πίνακα αποδεικνύουν ότι η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για την Μάλτα, είναι αν μη τι άλλο περίεργη και προφανώς κινείται στη λογική-πολιτική του ταξιδιωτικού περιορισμού.

Η επιλογή της Βρετανικής κυβέρνησης να ορίσει ως μοναδικό πράσινο ευρωπαϊκό προορισμό την Πορτογαλία είναι αμφιλεγόμενη για τον επιπλέον λόγο ότι η Πορτογαλία αυτή τη στιγμή είναι η προεδρεύουσα στο συμβούλιο της Ε.Ε (έως και τις 30/06/21). Το Η.Β έχει αποχωρήσει οριστικά από τις 31/12/20 και έτσι λογίζεται πλέον ως τρίτη χώρα από την Ε.Ε.

Το χθεσινό δημοσίευμα στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, για το παρασκήνιο της απόφασης στην Πορτογαλία είναι χαρακτηριστικό, για μια χώρα η οποία και αυτή όπως και εμείς έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό της και άρα μια απόφαση ανοίγματος της σεζόν, θα έπρεπε να είναι πολύ εύκολη, χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν επίσης βρίσκεται στο άνοιγμα αυτό χωρίς κανένα άλλο ανταγωνιστή ανοιχτό.

Ακόμα ένα κομμάτι στο πάζλ πρόσθεσε ο τρίτος μεγαλύτερος Τ.Ο της Αγγλίας, ΟnTheBeach, όπου πριν 3 μέρες αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις του μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, όχι μόνο για τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές αλλά ακόμα και για τις πράσινες λέγοντας χαρακτηριστικά στο κοινό “Δεν νομίζουμε ότι είναι η σωστή στιγμή να κλείσεις διακοπές για αυτό το καλοκαίρι. Είναι πιθανόν κάτι που δεν θα ήθελες να ακούσεις και σίγουρα είναι κάτι που εμείς δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ότι λέμε” ! Τον ίδιο ακριβώς δρόμο ανακοίνωσε ότι ακολουθεί σήμερα και ο travel agent από το Η.Β Sunshine με παύση πωλήσεων έως τις 31/08.

Αυτές οι κινήσεις είναι ξεκάθαρα κινήσεις πίεσης προς την Βρετανική κυβέρνηση από μια βιομηχανία η οποία πέρυσι επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό και φέτος φυσιολογικά περίμενε να ανακάμψει. Πίεση στο να αναθεωρήσει σε κάποια σημεία το πολύ αυστηρό μοντέλο που έχει θεσπίσει για το φετινό καλοκαίρι.

Βρετανία

Τέλος, σημαντικό αρνητικό ρόλο έπαιξαν και πλήθος δηλώσεων υπουργών από το Η.Β τους τελευταίους 2 μήνες για μη προγραμματισμό ταξιδιών στο εξωτερικό και για συνεχή αναμονή (ενδεικτικά https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/abroad-summer-holidays-grant-shapps-b1814991.html & https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/grant-shapps-holiday-summer-covid-b1828914.html).

Παρ’ όλη την επιτυχία που είχαν στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, γεγονός που στις αρχές του Μάρτη είχε δημιουργήσει μια ευφορία και εκτίναξη του ενδιαφέροντος του κόσμου για καλοκαιρινές αποδράσεις, οι επιφυλακτικές δηλώσεις και συνεχείς συστάσεις αξιωματούχων κατά των ταξιδιών ήταν καταλυτικές έτσι ώστε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να γυρίσει το κλίμα εντελώς. Το αρνητικό αυτό κλίμα μαζί με την ενημέρωση των όρων που θα ακολουθούσε το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών οδήγησε έναν από τους 2 μεγαλύτερους T.O της Αγγλίας, την Jet2, να αποφασίσει από τις αρχές Απρίλη, ένα μήνα πριν εκδοθεί το επίσημο traffic light system, να μεταθέσει την έναρξη των πτήσεων για τα τέλη Ιουνίου, ακυρώνοντας όλες τις πτήσεις και κρατήσεις για το διάστημα πριν. Κίνηση η οποία μόνο τυχαία δεν αποδεικνύεται ότι ήταν. Χαρακτηριστικές ήταν οι τότε δηλώσεις του διευθύνον συμβούλου της εταιρίας S.Heapy “Είμαι πολύ απογοητευμένος για αυτό που ανακοινώθηκε. Δεν μας δίνει πραγματικά τίποτα. Με βαριά καρδιά μεταθέτω την ημερομηνία επανεκκίνησης στις 24 Ιουνίου”.

Με όλα αυτά, η Βρετανική κυβέρνηση κατάφερε και έριξε την ταξιδιωτική εμπιστοσύνη στο ναδίρ.

Μεγάλο ποσοστό που είχε προγραμματίσει διακοπές στο πρώτο τρίμηνο του καλοκαιριού έχει ήδη τροποποιήσει και μεταθέσει τις φετινές κρατήσεις του για το καλοκαίρι του 2022. Η σύσταση είναι ξεκάθαρη : “δεν θα πρέπει να γίνονται ταξίδια αναψυχής σε πορτοκαλί και κόκκινους προορισμός”.

Μια Βρετανική κυβέρνηση η οποία όμως έχει εξαιρετική πρόοδο στο εμβολιαστικό πλάνο και της οποίας οι πολίτες δείχνουν την μεγαλύτερη προθυμία παγκοσμίως για να εμβολιαστούν (90%). Το γεγονός αυτό φαίνεται να βοήθησε πολύ έτσι ώστε σήμερα να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο αποδοχής των χειρισμών της, σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας, από τον Απρίλιο του 2020.

ΒρετανίαΌλα αυτά τα γεγονότα όμως δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με τον τουρισμό αυτό καθ’ αυτό αλλά μόνο με πολιτική. Ξεκάθαρη πολιτική αποτροπής ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνες όμως η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει παραμένει μεγάλη μετά από ένα μακρύ διάστημα αποχής, οπότε αν το ταξίδι στο εξωτερικό είναι ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο τι πιο λογικό από το να επιλέξεις να ταξιδέψεις στο εσωτερικό της χώρας σου. Αυτό επίσης θα επιφέρει φυσιολογικά και μια επιπλέον αύξηση στην εσωτερική κατανάλωση και άρα λογικά ταχύτερη έξοδο από την μεγάλη ύφεση του 2020. Το 2020 για το Η.Β έκλεισε με ύφεση 9,9%, την μεγαλύτερη ύφεση που αντιμετώπισαν τα τελευταία 300 χρόνια (https://www.ft.com/content/96e19afd-88b3-4e8d-bc3e-a72bd1f60d3c).

Από την πλευρά μας τη χρονική αυτή στιγμή, το μόνο ουσιαστικό που μπορούμε να περιμένουμε προέρχεται από τους Τ.Ο και Travel agents του Η.Β. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, αυτή τη στιγμή ο μόνος σύμμαχος που έχουμε για να ελπίζουμε είναι η πίεση που αυτές οι μεγάλες εταιρίες για τους δικούς τους ευνόητους λόγους, μπορούν να ασκήσουν στην βρετανική κυβέρνηση.

(*) Ο κ. Ευθύμης Μπακάλης, είναι υπεύθυνος Πωλήσεων, Συμβολαίων και Ανάπτυξης Ξενοδοχείων
Απόφοιτος Οικονομικού – Πάντειος, Μεταπτυχιακός Φιλοξενίας & Τουρισμού – ΕΛΜΕΠΑ

Tagged

1 σχόλιο στο “Βρετανία: Ξεκάθαρη πολιτική αποτροπής ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό | Πολιτικές οι αποφάσεις

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *