money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Ζήτημα ημερών η δημοσίευση της λίστας με τις εναέριες γέφυρες με την Ελλάδα να είναι “εντός”

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Κυβέρνηση στη Βρετανία επιβεβαίωσε τη χαλάρωση της καραντίνας στις διεθνείς αφίξεις και την δημιουργία μίας λίστας με “Covid-Free” χώρες, οι οποίες θα “θεωρούνται χαμηλού κινδύνου”.

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρά την επιβεβαίωση δεν προχώρησαν στην παροχή παραπάνω λεπτομερειών και δήλωσαν ότι η λίστα με τους προορισμούς θα δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας.

Η προϋπόθεση για τη χαλάρωση της 14ημερης καραντίνας θα βασιστεί “σε τεκμηριωμένα υγειονομικά κριτήρια”, ενώ θα ισχύει η καραντίνα για τις αφίξεις από κράτη που δε θα θεωρούνται ασφαλή.

Οι χώρες θα κατηγοριοποιούνται ως “πράσινες”, “πορτοκαλί”, ή “κόκκινες” ανάλογα με τη σχετική ανάλυση κινδύνου και για τις 2 πρώτες κατηγορίες δε θα εφαρμόζεται η καραντίνα. Εντούτοις, όλοι οι αφιχθέντες θα πρέπει να παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η πολιτική αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου για αποφυγή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ επιβεβαιώνει ότι η λίστα με τα “Covid Free” κράτη θα κάνει πιο εύκολα τα ταξίδια προς αυτά.

Πρόσφατα έχει δημιουργηθεί το κέντρο Βιοασφάλειας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την κατηγοριοποίηση των κρατών που θεωρούνται κατάλληλα για την επιλογή ατόμων των κρατών, από τα οποία θα επιτρέπεται η άφιξη στη Βρετανία.

Η Κυβέρνηση τονίζει, ωστόσο, ότι θα τραβάει “χειρόφρενο” για την είσοδο από κράτη στα οποία παρατηρείται έξαρση της πανδημίας ή υπάρχουν υπόνοιες για την αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να αλλάζει η κατηγορία κινδύνου και να επανεισάγεται η καραντίνα.

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης αναφέρει ότι όλοι οι επιβάτες στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα αεροσκάφη, τα πλοία και το Eurotunnel θα πρέπει να χρησιμοποιούν ιατρική μάσκα. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν συζητήσεις “εντός των επόμενων ημερών” με κράτη, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία και προς αυτό συνηγορούν και τα πρόσφατα άρθρα του βρετανικού τύπου, τα οποία προσθέτουν στην αρχική λίστα τη Γερμανία, την Ιταλία και την Κροατία, ενώ εκτός θα παραμείνει η Πορτογαλία, στην οποία παρατηρείται μία έξαρση της πανδημίας.

Ο κλάδος καλωσόρισε την απόφαση αλλά προτρέπει το Υπουργείο Εξωτερικών να καταργήσει την ταξιδιωτική του οδηγία και να ακολουθήσει τη λίστα με τις “Covid Free” χώρες.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις καθώς οι αεροπορικές εταιρίες εκφράζουν τη σύγχυσή τους για τη μη πρότερη ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης καθώς έχουν αναγκαστεί να λάβουν ήδη αποφάσεις από μόνες τους χωρίς να έχουν λάβει κάποια επίσημη επιβεβαίωση.

H Ένωση Βρετανικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA) δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι ενθαρρυντική και πως η επιβεβαίωση αναμένεται από το σύνολο του ταξιδιωτικού κλάδου, καθώς εκτιμάται πως θα αυξηθούν οι κρατήσεις. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι απαραίτητη η άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας, καθώς αυτή λειτουργεί ως εμπόδιο.

Ο εκπρόσωπος του Quash Quarantine Group, Paul Charles, καλωσορίζει και αυτός την προσεκτική προσέγγιση της κυβέρνησης και συμφωνεί με την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς η επανεκκίνηση θα “σώσει” θέσεις εργασίας, ενώ ζητά και ένα λεπτομερές πλαίσιο για τις “εναέριες γέφυρες”.

Η CEO του The Advantage Travel Partnership, Julia Lo Bue-Said, συμφωνεί με τα παραπάνω, τονίζει το γεγονός ότι κράτη, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και Ιταλία αποτελούν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και επισημαίνει πως οι διμερείς συμφωνίες με τις χώρες αυτές σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν να “σώσουν” τη θερινή σεζόν.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *