turkey
ksd photo

“Βροχή” οι ακυρώσεις στην Τουρκία, stop και οι πτήσεις από / προς ΗΠΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η ένταση παραμένει στην Τουρκία ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόμημα στρατιωτικών της 15ης Ιουλίου, που άφησε πίσω του 265 νεκρούς.
Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πραξικοπηματιών που αντιστέκονταν στη σύλληψή τους σε περιοχή κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Sabiha Gokcen και σε μια αεροπορική βάση στην κεντρική Τουρκία, γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο έναν Τούρκο αξιωματούχο, συγκρούσεις ξέσπασαν και σε αεροπορική βάση στο Ικόνιο, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και συμμετεχόντων στην απόπειρα πραξικοπήματος. “Η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο” επισήμανε ο αξιωματούχος.

Πάντως, η Κωνσταντινούπολη έχει ήδη εμφανίσει μια μεγάλη πτώση στις κρατήσεις και πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ForwardKeys, η οποία παρακολουθεί τις αεροπορικές κρατήσεις. Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι κρατήσεις για την Κωνσταντινούπολη έπεσαν κατά 69% την εβδομάδα που ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση της 28ης Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ataturk. οι αεροδιαμετακομίσεις (transit) μέσω Κωνσταντινούπολης, από τις 2 Ιουλίου 2016, έχουν επίσης πληγεί, με πτώση 36% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Olivier Jager, συνισδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ForwardKeys, δήλωσε: “Πριν από το τελευταίο γεγονός, η ανάλυσή μας έδειχνε ότι η τρομοκρατία είχει αντίκτυπο στον τουρισμό της Κωνσταντινούπολης, αν και τα νούμερα διαμετακόμισης (transit) συνέχιζαν να αυξάνονται. Αλλά με το πραξικόπημα, τα νούμερα αυτά επηρεάστηκαν επίσης”. Από τις αρχές Ιανουαρίου 2016 η Κωνσταντινούπολη έχει δεχθεί τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα ταξίδια εμφάνισαν πτώση 29% μέσα σε ένα εξάμηνο, συγκριτικά με το προγούμενο έτος. Αντίθετα, και σε σύγκριση με πέρυσι, η κίνηση transit στο αεροδρόμιο Ataturk αυξήθηκε κατά 9%.

Οι ταξιδιώτες δήλωσαν ότι η ένταση ήταν έντονη μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο το περασμένο Σάββατο και η προσπάθεια για να βγουν από τη χώρα ήταν κάτι που έμοιαζε ‘έργο σε επανάληψη’, καθώς το πραξικόπημα έγινε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την σφαγή στο αεροδρόμιο Ataturk, που άφησε 45 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Το κλείσιμο του αεροδρομίου, του τρίτου μεγαλύτερου κόμβου στην Ευρώπης, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, προκάλεσε την άμεση επαναδρομολόγηση ή ακύρωση 67 πτήσεων. Το ίδιο το αεροδρόμιο αποτέλεσε και σκηνή των εξελίξεων στην Τουρκία, καθώς από εκεί ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μίλησε το Σάββατο το πρωί, υποσχόμενος ότι το πραξικόπημα θα κατασταλεί.

Οι ΗΠΑ σταματούν τις πτήσεις προς Τουρκία
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα ενημέρωσε το Σάββατο τους Αμερικανούς πολίτες ότι “οι δρόμοι προς το αεροδρόμιο Ataturk της Κωνσταντινούπολης είναι ανοιχτοί. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές για σποραδικά πυρά. Η ασφάλεια στο αεροδρόμιο Ataturk είναι σημαντικά μειωμένη και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Αμερικανικής Κυβέρνησης έχουν εντολή να μην επιχειρήσουν να ταξιδέψουν από και προς το αεροδρόμιο Ataturk. Σας παροτρύνουμε να παρακολουθείτε στενά την ιστοσελίδα Turkey Crisis για επιπλέον πληροφορίες. Για παροχή πληροφοριών σχετικά με τραυματισμένους ή αγνοούμενους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία μπορείτε:

 • να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Task Force Alert, με επιλογή “2016 Turkey Unrest” (https://tfa.state.gov/ccd)
 • να επικοινωνείτε με το Department of State στην Τουρκία.
 • να τηλεφωνείτε στο 1-888-407-4747 χωρίς χρέωση για τις ΗΠΑ και τον Καναδά ή στο 1-202-501-4444 για άλλες χώρες”.
Ακόμη, οι πολίτες των ΗΠΑ συμβουλεύονται να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλή μέρη και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η FAA απαγορεύει επ‘αόριστον τις πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολης
Καμία αεροπορική εταιρεία δεν πετά από την Τουρκία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας εντολής (Notice to Airmen – ΝΟΤΑΜ) της Federal Aviation Administration (FAA) των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τις 15 Ιουλίου.

“Όλοι οι αερομεταφορείς, ανεξάρτητα από τη χώρα νηολόγησής τους, απαγορεύεται να εκτελούν πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία είτε απευθείας είτε μέσω τρίτης χώρας” ανακοίνωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Σε μήνυμα στην ιστοσελίδα της, η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε τους ταξιδιώτες ότι “η ασφάλεια στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης μειώνεται σημαντικά”. Είναι, ωστόσο, ανοικτό, και η Turkish Airlines, ο κύριος αερομεταφορέας εκεί, δήλωσε το Σάββατο ότι “το αεροδρόμιο ‘εχει επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και οι πτήσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι”.

Η FAA έχει επίσης απαγορεύσει σε οποιαδήποτε αεροσκάφη των ΗΠΑ, νηολογημένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, να πετούν προς την Τουρκία, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που απασχολεί τους περισσότερους επιβάτες, καθώς η Delta, η τελευταία από τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ που σκεπτόταν να πετάξει προς Κωνσταντινούπολη, πρόσφατα ανέστειλε αυτήν την απόφασή της. Η απαγόρευση της FAA περιλαμβάνει επίσης τα ιδιωτικά αεροσκάφη, κάτι που πιθανόν επηρεάζει κάποιους ταξιδιώτες. Δεν έχει ανακοινωθεί το πότε θα αρθεί αυτή η απαγόρευση.

“Η FAA παρακολουθεί την κατάσταση στην Τουρκία, σε συντονισμό με τους εταίρους μας στο State Department και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και θα ενημερώσει για τους περιορισμούς, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση”, αναφέρει η FAA σε δήλωσή της.

Η απόφαση της FAA αποτελεί πιθανώς μεγαλύτερο πρόβλημα για την Turkish Airlines, την αεροπορική εταιρεία που είχε κάνει τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ βασικό μέρος της στρατηγικής της. Όπως η Emirates, η Etihad Airways και η Qatar Airways, η Turkish προσπαθεί να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της να πουλήσει Αμερικανικά one-stop δρομολόγια, σε δυσπρόσιτους προορισμούς, ιδίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Η Turkish πετά απευθείας προς Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Χιούστον, Σαν Φρανσίσκο, Ουάσινγκτον και Σικάγο.

Στα Social Media, επιβάτες δημοσίευσαν φωτογραφίες του χάους στο αεροδρόμιο (Ατατούρκ), καθώς εκατοντάδες προσπασθούσαν να επικοινωνήσουν με υπαλλήλους της αεροπορικής εταιρείας.

Η επίσημη ανακοίνωση της Turkish Airlines είναι η ακόλουθη:

“Ανακοίνωση από την Turkish Airlines προς τους αγαπητούς μας ταξιδιώτες,

Μετά το κάλεσμα του Προέδρου μας κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δραστηριότητές μας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Istanbul έχουν ξεκινήσει και οι πτήσεις μας πραγματοποιούνται κανονικά.

Από τις 16 Ιουλίου στις 14:30, όλες οι πτήσεις μας διεξάγονται όπως έχουν προγραμματιστεί. Ευχαριστούμε τους επιβάτες μας για την κατανόησή τους σε οποιαδήποτε πιθανή αναστάτωση.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εξαιτίας των γεγονότων, ισχύουν τα παρακάτω για ατομικές και ομαδικές κρατήσεις πτήσεων:

 • οι οποίες εκτελούνται από την Turkish Airlines (συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων AnadoluJet)
 • οι οποίες αναχωρούν / φθάνουν στην Τουρκία (συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών πτήσεων) ή  αφορούν πτήσεις transit μέσω Τουρκίας
 • οι οποίες πραγματοποιούνται από τις 15 – 17 Ιουλίου 2016 (συμπεριλαμβανομένων και των δύο ημερομηνιών)
 • για τις οποίες έχουν εκδοθεί εισιτήρια έως και  15 Ιουλίου 2016
 • με την προϋπόθεση ότι οι αλλαγές θα γίνουν μέχρι και τις και 15 Αυγούστου 2016.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ισχύουν τα ακόλουθα:
1) Όλες οι αλλαγές ημερομηνιών και δρομολογίων θα γίνονται χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση, εφόσον ο νέος προορισμός αφορά την ίδια περιοχή ΙΑΤΑ και την ίδια κατηγορία θέσης
2) Αιτήσεις επιστροφής χρημάτων:
α) αχρησιμοποίητα εισιτήρια: η επιστροφή θα γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση
β) για μερικώς χρησιμοποιημένα εισιτήρια, όταν το προγραμματισμένο ταξίδι δεν έχει ολοκληρωθεί, το ποσό που αναλογεί στις μη χρησιμοποιημένες πτήσεις θα επιστρέφεται χωρίς καμία επιβάρυνση
3) Παράταση της ισχύος του εισιτηρίου:

Η  ισχύς του εισιτηρίου μπορεί να παραταθεί έως και τις 15 Αυγούστου 2016, χωρίς καμία επιβάρυνση στον ναύλου ή επιπλέον χρένωση.

Με εκτίμηση,
Turkish Airlines”

Ακυρώσεις της Aegean προς Κωνσταντινούπολη
Η Aegean ανακοίνωσε επίσης την ακύρωση των προγραμματισμένων πτήσεων της προς/από Κωνσταντινούπολη για το Σάββατο 16 Ιουλίου. Tην Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, η Aegean προγραμματίζει, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να εκτελέσει το πρόγραμμα πτήσεων προς / από Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη με μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη, για την διευκόλυνση των επιβατών (UPDATE)

”Υπενθυμίζεται ότι οι επιβάτες που έχουν εισιτήρια από/προς Κωνσταντινούπολη με ημερομηνία ταξιδίου έως και 31 Ιουλίου 2016 και ημερομηνία έκδοσης εισιτηρίου έως και 15 Ιουλίου 2016, ότι σε περίπτωση που επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα είτε να ακυρώσουν το εισιτήριο με πλήρη επιστροφή χρημάτων ή να πραγματοποιήσουν αλλαγή ημερομηνίας χωρίς χρέωση αλλαγής  και τέλος εξυπηρέτησης με νέα ημερομηνία πτήσης μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2016. Για ακυρώσεις ή τροποποιήσεις παρακαλούμε καλέστε στο Τμήμα Κρατήσεων 8011120000 ή 2106261000”.

Etihad Airways: Ακυρώσεις πτήσεων μεταξύ Άμπου Ντάμπι και αεροδρομίων Ataturk και Sabiha Gokcen
Η Etihad Airways ακύρωσε τις πτήσεις της μεταξύ Άμπου Ντάμπι και των αεροδρομίων Ataturk και Sabiha Gokcen της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο 16 Ιουλίου. Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει: “Όλοι οι επιβάτες καλούνται να επιστρέψουν σπίτι τους, είτε να λάβουν βοήθεια ή να εξυπηρετηθούν με άλλες υπηρεσίες της Etihad Airways και άλλων αεροπορικών εταιρείων για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η Etihad Airways προσφέρει επίσης τις ακόλουθες επιλογές για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει σήμερα εισιτήρια με προορισμό από και προς την Κωνσταντινούπολη, και οι ίδιοι ίσως θελήσουν να τροποποιήσουν τις πτήσεις τους.

 • Μία δωρεάν αλλαγή της πτήσης τους για άλλη ημερομηνία πρίν από τις 30 Ιουλίου, 2016, στην αρχική κατηγορία ναύλου της κράτησης, ή αν η αρχική κατηγορία ναύλου δεν είναι πλέον διαθέσιμη, τότε στην αμέσως επόμενη διαθέσιμη κατηγορία.
 • Το κόστος αλλαγής εισιτηρίων για αυτή τη μοναδική περίσταση, με την εξαίρεση των επιβατών που επανακατευθύνονται εκ νέου μέσω ενός εναλλακτικού αεροδρομίου, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν μια επιπλέον αλλαγή από / προς την Κωνσταντινούπολη (βάση διαθεσιμότητας) χωρίς επιπλέον κόστος.
 • Για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχει αρθεί το τέλος αλλαγής, με την εξαίρεση των επιβατών που έχουν ήδη αναδρομολογηθεί μέσω εναλλακτικού αεροδρομίου και μπορούν πλέον να κάνουν μια επιπλέον αλλαγή από / προς την Κωνσταντινούπολη (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα) χωρίς επιπλέον χρέωση.
 • Για μερικώς ή πλήρως αχρησιμοποίητο εισιτήριο, επιτρέπεται δωρεάν αναδρομολόγηση είτε για Αθήνα είτε για Λάρνακα στην ίδια καμπίνα, με ισχύ έως τις 19 Ιουλίου 2016.

Η αεροπορική εταιρεία παρέχει κάθε αναγκαία βοήθεια στους επιβάτες, οι οποίοι μπορεί να χάσουν τις πτήσεις ανταπόκρισης τους, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος και τους ενημερώνει για τις αλλαγές δρομολογίων.

Οι επιβάτες που επηρεάζονται, καλούνται να επικοινωνήσουν με το Contact Center της Etihad Airways στο +971 (0) 2599 0000 (ΗΑΕ), ή + 90 8502825001 (Τουρκία)ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Etihad Airways στο www.etihad.com για περαιτέρω ενημερώσεις.

Η Etihad Airways ζητάει συγνώμη για την ταλαιπωρία. Ωστόσο, η ασφάλεια και η προστασία  των επιβατών και του προσωπικού μας είναι υψίστης σημασίας και παραμένει προτεραιότητά μας”.

Οι βρετανικές αντιδράσεις
Κάποιες πτήσεις των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών ακυρώθηκαν από και προς την Τουρκία. Το Υπουργείο Εξωτερικών (FCO) του Ην. Βασιλείου ανέφερε το Σάββατο 16 Ιουλίου: ”.. Η κατάσταση φαίνεται τώρα πιο ήσυχη στην Κωνσταντινούπολη και οι γέφυρες σε όλο τον Βόσπορο είναι ξανά ανοιχτές. Ορισμένες πτήσεις άλλαξαν αροδρόμιο προσγείωσης ή ακυρώθηκαν”. Συμβουλεύει ακόμη τους Βρετανούς πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους εάν είναι σε διακοπές και να αποφεύγουν σημεία που παρατηρούνται συγκρούσεις. Τέλος, συμβουλεύει όσους βρίσκονται στα αεροδρόμια της Τουρκίας να ακολουθήσουν τις συμβουλές των αρχών και να επικοινωνήσουν με την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα τους. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2,5 εκατ. Βρετανοί υπήκοοι επισκέπτονται την Τουρκία κάθε χρόνο.

Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς και από την Τουρκία το περασμένο Σάββατο, με περισσότερες ακυρώσεις να παρατηρούνται την Κυριακή. Εκπρόσωπος της BA δήλωσε: “Υπό το φως των γεγονότων που εκτυλίσσονται στην Τουρκία, όλες οι πτήσεις από και προς τη χώρα ακυρώθηκαν σήμερα (Σάββατο). Οι πτήσεις προς Τουρκία είναι υπό εξέταση”. Στους πελάτες που επηρεάζονται από τις ακυρώσεις προσφέρεται επιστροφή χρημάτων ή δυνατότητα επανακράτησης, ενώ όσοι είχαν κάνει κράτηση για την Κυριακή 17 Ιουλίου ή σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου μπορούν να κάνουν εκ νέου κράτηση χωρίς χρέωση, αναλόγως διαθεσιμότητας.

Ο Σύνδεσμος Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) εξέδωσε δήλωση συνιστώντας τους Βρετανούς τουρίστες να ακολουθούν τις οδηγίες του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών “και οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον παροχέα του ταξιδιού τους ή την αεροπορική εταιρεία”. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος σημείωσε: “Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στις οδηγίες του FCO σχετικά με ταξίδια στην Τουρκία και τα πακέτα διακοπών σε τουριστικές περιοχές εξακολουθούν να ισχύουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών τουριστών προς την Τουρκία θα πετάξουν απευθείας προς τα παραλιακά θέρετρα στη νότια ακτή της Τουρκίας που είναι εκατοντάδες μίλια μακριά από την Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα Άγκυρα”. Ο ABTA εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα 50.000 άτομα σε διακοπές, μέσω των μελών του, στην Τουρκία και αναφέρει: “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι επισκέπτες στα παραθαλάσσια θέρετρα έχουν επηρεαστεί”.

Η EgyptAir και η γερμανική Lufthansa ακύρωσαν όλες τις πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα (Σάββατο 16 Ιουλίου). Οι low-cost αεροπορικές Pegasus (Τουρκία) και EasyJet (Βρετανία) ξανάρχισαν τις πτήσεις τους το Σάββατο, αλλά με καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Εκπρόσωπος της easyJet spokeswoman δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία δεν αναμένεται να κάνει τροποποιήσεις στο πτητικό της πρόγραμμα. “Οι παρούσες οδηγίες από τις βρετανικές αρχές αναφέρουν να συνεχιστεί το πτητικό μας πρόγραμμα. Αυτό θα συνεχιστεί μεχρι τυχόν αναθεώρηση”.

Thomson και First Choice προσφέρουν επιστροφή χρημάτων
Οι πτήσεις των Thomson και First Choice προς Νταλαμάν, Αττάλεια και Σμύρνη γίνονται κανονικά. Σε δήλωσή τους την Παρασκευή 15 Ιουλίου οι δύο ταξιδιωτικοί οργανισμοί αναφέρουν: “Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές επικρατούσες συνθήκες, πελάτες αναμένεται να αναχωρήσουν στις 16 Ιουλίου 2016 και οι οποίοι δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδέψουν, μπορούν να ακυρώσουν την κράτησή τους και να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων ή να τροποποιήσουν τις διακοπές τους με άλλο πακέτο προς πώληση, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Όλες οι πτήσεις που αναχωρούν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 θα γίνουν κανονικά. Οι κανονικές συνθήκες κράτησης ισχύουν για όλες τις άλλες ημερομηνίες ταξιδιού προς την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση όπως εξελίσσεται, μαζί με τις αρμόδιες αρχές”.

Η Thomas Cook δίνει τη δυνατότητα ακύρωσης κρατήσεων
Εκπρόσωπος της Thomas Cook -που προσφέρει διακοπές σε προορισμούς όπως Marmaris, Bodrum και Antalya- δήλωσε την Παρασκευή: “Παρακολουθούμε τις αναφορές που προέρχονται από την Τουρκία σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι επισκέπτες στα παραθαλάσσια θέρετρα επηρεάζονται. Ωστόσο, ως προληπτικό μέτρο, συμβουλεύουμε τους πελάτες μας στα θέρετρα  να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους μέχρι νεωτέρας. Το πρόγραμμα πτήσεων και διακοπών της εταιρείας λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο, δεδομένων των περιστάσεων, προσφέρουμε δωρεάν τροποποιήσεις και ακυρώσεις για όλους τους πελάτες που επρόκειτο να πετάξουν προς Τουρκία το Σάββατο 16 Ιουλίου και Κυριακή 17 του Ιουλίου. Όσοι πελάτες έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για τις διακοπές τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας στο 01733 224536”.

H Aeroflot στέλνει άδεια αεροπλάνα στην Κωνσταντινούπολη
Από τη ρωσική πλευρά, η Aeroflot στέλνει άδεια αεροπλάνα στην Κωνσταντινούπολη σήμερα 17 -και στην Αττάλεια αύριο 18 Ιουλίου- για να παραλάβουν Ρώσους τουρίστες από την Τουρκία, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας το περασμένο Σάββατο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε να προχωρήσει το σχέδιο εκκένωσης των Ρώσων τουριστών, που περιμένουν πτήσεις στα τουρκικά αεροδρόμια.

“Στις 17 Ιουλίου η πτήση 2134 της Aeroflot θα αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη χωρίς επιβάτες, στις 18 Ιουλίου η πτήση 2142 θα αναχωρήσει για Αττάλεια, επίσης άδεια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στο RIA Novosti. Εν τω μεταξύ, περίπου 4.000 μεμονωμένοι Ρώσοι τουρίστες διαμένουν αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, ενώ ο αριθμός των τουριστών με οργανωμένα πακέτα δεν ξεπερνά τους 1.000.

Το πραξικόπημα μπορεί να επηρεάσει και το προσφυγικό στα νησιά του Αιγαίου;
Από το απόγευμα του Σαββάτου τα δρομολόγια μεταξύ Χίου και Τσεσμέ και Μυτιλήνης και Αϊβαλί πραγματοποιούνται κανονικά. Σημειώνεται όμως, ότι βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν τις τελευταίες μέρες στη Χίο και στη Λέσβο δημιουργώντας έντονο κλίμα ανησυχίας στις τοπικές αρχές. Τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της Τρίτης μέχρι και σήμερα το μεσημέρι στη Λέσβο έφτασαν 270 άτομα, στη Χίο 84 ενώ στη Σάμο μόλις τρεις. Μέχρι χθες το πρωί, Κυριακή 17 Ιουλίου, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 2.960 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο 2480. Και στη Σάμο 1.059. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 6499 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *