© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WEF: Στην 21η θέση στον Παγκόσμιο Τουριστικό Δείκτη για το 2024 η Ελλάδα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης χωρών, σύμφων με τον Δείκτη Ανάπτυξης Ταξιδίων και Τουρισμού 2024 (TTDI) που παρουσιάζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), ο οποίος αναλύει παράγοντες και πολιτικές που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη της τουριστικής – ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Η χώρα μας ανέβηκε πέντε θέσεις στη φετινή κατάταξη, σε σύγκριση με το 2019, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 4,52.

Τα “δυνατά” της σημεία είναι η Υγεία και Υγιεινή (6,34), οι Τουριστικές Υπηρεσίες και Υποδομές (5,95), οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) (5,85), οι Υποδομές Αερομεταφορών (5,52) και η προτεραιότητα στον Τουρισμό (5,43).

Στην αντίπερα όχθη, τη χαμηλότερη βαθμολογία, μόλις 3, συγκέντρωσε στο πεδίο Βιωσιμότητα της Ζήτησης για Ταξίδια και Τουρισμό, ενώ ακολουθούν με βαθμολογίες λίγο πάνω από το 3 οι Πολιτιστικοί Πόροι (3,01), οι Φυσικοί Πόροι (3,03), η Ανταγωνιστικότητα Τιμών (3,16), οι Πόροι που δεν σχετίζονται άμεσα με δραστηριότητες αναψυχής (3,33) και οι Χερσαίες και Λιμενικές Υποδομές (3,73).

Στην κατάταξη των κορυφαίων οικονομιών για το 2024 ηγούνται οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Αυστραλία. Ενώ, η Ευρώπη κυριαρχεί στις 10 κορυφαίες οικονομίες για τα ταξίδια και τον τουρισμό, όπως κατατάσσονται με βάση τον δείκτη 2023, αν και την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη έχει μεικτή εικόνα. Ενώ 71 από τις 119 οικονομίες που αξιολογήθηκαν βελτίωσαν τις βαθμολογίες τους στον τουρισμό μεταξύ 2019 και 2023, η μέση βαθμολογία του δείκτη είναι μόλις 0,7% επάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Από τη μία πλευρά, η ανάκαμψη των ταξιδιών και του τουρισμού συνέπεσε με την αύξηση της χωρητικότητας και της συνδεσιμότητας των παγκόσμιων αεροπορικών δρομολογίων, τη βελτίωση του διεθνούς ανοίγματος και την αύξηση των επενδύσεων σε φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους που προωθούν τον τουρισμό. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για ταξίδια που δεν σχετίζονται με την αναψυχή εξακολουθεί να υστερεί.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό στον κλάδο, και η χωρητικότητα και η συνδεσιμότητα των αεροπορικών γραμμών, οι επενδύσεις κεφαλαίου και η παραγωγικότητα δυσκολεύτηκαν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία, μαζί με τις πληθωριστικές πιέσεις, έχει οδηγήσει σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα των τιμών και διαταραχές των υπηρεσιών.

Σε Ευρώπη και Ασία-Ειρηνικό οι πιο ευνοϊκές συνθήκες

Από τις 30 χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες στον δείκτη TTDI, οι 26 είναι χώρες υψηλού εισοδήματος, με τις 19 να εδρεύουν στην Ευρώπη και 7 στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Οι χώρες αυτές επωφελούνται από ευνοϊκά επιχειρηματικά περιβάλλοντα και αγορές εργασίας, ανοικτές ταξιδιωτικές πολιτικές, προηγμένη υιοθέτηση τεχνολογίας, άριστες υποδομές μεταφορών και τουρισμού και πλούσια φυσικά, πολιτιστικά και μη αξιοθέατα αναψυχής.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η ομάδα των 30 αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ της βιομηχανίας των ταξιδιών και του τουρισμού το 2022 και το 70% της αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 2020 και 2022.

Όμως, παρόλο που η ομάδα αυτή πρωτοπορεί, πολλές από τις πάνω από τον μέσο όρο βελτιώσεις στις βαθμολογίες προέρχονται από χώρες χαμηλού έως ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της υποσαχάριας και βόρειας Αφρικής, της Ευρασίας, της Νότιας Αμερικής, της Νότιας Ασίας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ενώ πολλές χώρες έχουν παρουσιάσει βελτιώσεις, αυτές οι λιγότερο εύπορες χώρες εξακολουθούν να αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών με βαθμολογία κάτω του μέσου όρου στον δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις για να συμβάλουν στην αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά και στη βελτίωση της ετοιμότητάς τους για μελλοντικούς κινδύνους και ευκαιρίες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *