Αρχική > ΜΕΛΕΤΕΣ > Βρετανία: 30% η αύξηση του κόστους οργανωμένων διακοπών στην Ελλάδα |+51% και οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων το Πάσχα | ΤΙΜΕΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: 30% η αύξηση του κόστους οργανωμένων διακοπών στην Ελλάδα |+51% και οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων το Πάσχα | ΤΙΜΕΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Τσιμπάνε” οι τιμές των οργανωμένων διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας αύξηση κατά 19% σε ετήσια βάση, με την Ελλάδα να παρουσιάζει τις υψηλότερες αυξήσεις ανάμεσα σε έξι δημοφιλείς προορισμούς, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Which?.

Από τις έξι χώρες που συγκρίθηκαν -Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία και Κύπρος- μια εβδομάδα διακοπών στην Ελλάδα κοστίζει κατά μέσο όρο 30% περισσότερο από πέρυσι, με τη μέση τιμή ανά άτομο να διαμορφώνεται στις 867 λίρες για το καλοκαίρι του 2023.

Οι μικρότερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία, με το κόστος μιας εβδομάδας διακοπών να αυξάνεται κατά 7%, κατά μέσο όρο, στις 705 λίρες.

Παρά την αύξηση του μέσου κόστους, η Ισπανία εξακολουθούσε να προσφέρει τις φθηνότερες προτάσεις, με ένα πακέτο διακοπών μιας εβδομάδας να κοστίζει 693 λίρες ανά άτομο.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο ή και περισσότερο στην Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία, ενώ στην Κύπρο σημειώθηκε αύξηση 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από τη μητρική εταιρία του Travelsupermarket, Ice Travel Group, και βασίζονται σε “κλικαρίσματα”, που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2022 έως τις 3 Ιανουαρίου 2023 για διακοπές επτά διανυκτερεύσεων το καλοκαίρι του 2023.

Ο υπέρμαχος των καταναλωτών συνιστά στους Βρετανούς καταναλωτές την έγκαιρη κράτηση προκειμένου να διασφαλίσουν την καλύτερη τιμή για τις διακοπές τους.

Στα ύψη οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για το Πάσχα | “Πρωταγωνίστριες” Ελλάδα και Ιταλία

Η Which? εξέτασε επίσης στοιχεία για τις πτήσεις και τα ξενοδοχεία, για να διαπιστώσει το ποσό που θα μπορούσαν να δαπανήσουν για τις διακοπές τους φέτος όσοι επιλέξουν να οργανώσουν μόνοι τους τα ταξίδια τους. Οι πτήσεις σημείωσαν τις σημαντικότερες αυξήσεις, με τις τιμές φέτος το Πάσχα να έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 51%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Το κόστος των απευθείας πτήσεων προς 15 προορισμούς στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, από έξι από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, αναλύθηκε με τη χρήση δεδομένων από την εταιρία ανάλυσης αεροπορικών ναύλων Skytra.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ιταλία και η Ελλάδα παρουσίασαν τις υψηλότερες αυξήσεις, με τα εισιτήρια να έχουν αυξηθεί κατά 71% και στις δύο περιπτώσεις.

Η μικρότερη αύξηση τιμών, λίγο κάτω από το ένα τρίτο (31%) καταγράφηκε στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τον υψηλότερο μέσο ναύλο στις 1.527 λίρες ανά αεροπορική θέση.

Συγκρίθηκαν οι μέσες τιμές προς Μάλαγα, Πάλμα, Τενερίφη, Παρίσι, Λυών, Νίκαια, Ρώμη, Νάπολη, Βενετία, Κέρκυρα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Λας Βέγκας και Ορλάντο) από το Χίθροου, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, το Γκάτγουικ, το Λούτον και το Στάνστεντ. Συνολικά, η Which? συνέκρινε τη μέση τιμή 69 απευθείας αεροπορικών δρομολογίων και διαπίστωσε ότι σε 63 από αυτά σημειώθηκαν αυξήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ανάλυση της Which? ήρθε την επομένη της ανακοίνωσης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για ένα “άλμα” 44% στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων τον Δεκέμβριο και η Skyscanner αποκάλυψε μια αύξηση 31% στις κρατήσεις διακοπών στο εξωτερικό, μέχρι στιγμής, τον Ιανουάριο.

Η μέση τιμή της κράτησης ξενοδοχείων τριών και τεσσάρων αστέρων αυτό το Πάσχα, σε σχέση με πέρυσι, συγκρίθηκε επίσης χρησιμοποιώντας πληροφορίες που παρείχε η Kayak. Κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα πέμπτο, από 100 σε 119 λίρες, με πολλά ξενοδοχεία να έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά και την ανάγκη να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς εν μέσω ελλείψεων προσωπικού.

“Τσιμπάνε” οι τιμές και στα ξενοδοχεία

Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς τιμές των ξενοδοχείων -όσα βρίσκονται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης- έχουν αυξηθεί κατά 23%, κατά μέσο όρο, από περίπου 138 λίρες το Πάσχα του 2022, σε 170 λίρες κατά μέσο όρο για το φετινό Πάσχα.

Οι τιμές στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία έχουν σημειώσει τις μικρότερες αυξήσεις, κατά μέσο όρο 10%, από 108 λίρες το 2022 σε 119 λίρες φέτος, με αποτέλεσμα να ευθυγραμμίζονται με τις μέσες τιμές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε δηλώσεις της η ταξιδιωτική συντάκτρια της Which?, Rory Boland, είπε πως οι ταξιδιώτες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικά υψηλότερες τιμές από ό,τι έχουν συνηθίσει για ένα ταξίδι στο εξωτερικό εφέτος, με την τεράστια ζήτηση για διακοπές να συνδυάζεται με την πληθωριστική πίεση και να δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα “εκτίναξης” του κόστους.

Ειδικά οι πτήσεις, είπε, παρουσιάζουν μερικές από τις πιο απότομες αυξήσεις τιμών, μέχρι στιγμής, με την έρευνά μας να διαπιστώνει ότι οι πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν αυξηθεί κατά 71% σε σύγκριση με πέρυσι.

Έτσι διαμορφώνονται οι τιμές των οργανωμένων πακέτων διακοπών της Which?

Προορισμός Μέση τιμή Καλοκαίρι 2022 Μέση τιμή Καλοκαίρι 2023 Μεταβολή 23/22
Ισπανία £577.46 £693.16 20%
Ελλάδα £666.68 £867.05 30%
Πορτογαλία £657.08 £704.95 7%
Ιταλία £616.68 £757.53 23%
Τουρκία £659.80 £799.72 21%
Κύπρος £704.64 £809.15 15%

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *