Photo by Rachel Claire on Pexels

Which?: Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι solo ταξιδιώτες | Μέχρι και διπλάσιο το κόστος των διακοπών για αυτή την κατηγορία τουριστών

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι μοναχικοί ταξιδιώτες πληρώνουν συνήθως υπερβολικά ακριβά για τις διακοπές τους, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας καταναλωτών Which?, τα στοιχεία, ωστόσο, της οποίας επιχειρούν να διαψεύσουν οι εμπλεκόμενες εταιρίες.

Ειδικότερα, οι singles πληρώνουν συχνά σημαντικά περισσότερα ανά άτομο από εκείνους που ταξιδεύουν ως ζευγάρι, μερικές φορές ακόμη και όταν επιλέγουν ένα μικρότερο, μονόκλινο δωμάτιο.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την ανάλυση χιλιάδων πακέτων διακοπών που προσφέρονται από την TUI και την Jet2holidays.

“Τσιμπημένες” τιμές και περιορισμένο εύρος επιλογών

Η Which? διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, ένας σόλο ταξιδιώτης που κάνει διακοπές με την TUI θα πληρώσει σχεδόν 47% περισσότερ από κάποιον που κάνει διακοπές ως μέλος ενός ζευγαριού, με το μέσο κόστος να ανέρχεται σε 1.147 λίρες, σε σύγκριση με ένα κόστος 781 λίρες ανά άτομο, για ένα ζευγάρι.

Όσοι έκαναν κράτηση με την Jet2holidays βρέθηκε ότι πλήρωσαν κατά μέσο όρο 36% περισσότερα για το ταξίδι τους από ό,τι όσοι έκαναν διακοπές ως ζευγάρι, με τους σόλο ταξιδιώτες να πληρώνουν 1.320 λίρες για ένα ταξίδι μιας εβδομάδας, σε αντίθεση με τις 970 λίρες που πλήρωναν όσοι ήταν ζευγάρι.

Σύμφωνα με τον οργανισμό καταναλωτών υπήρχαν επίσης παραδείγματα μεμονωμένων ταξιδιωτών που πλήρωναν περισσότερα ανά άτομο για ταξίδια all-inclusive, παρά το γεγονός ότι ένας σόλο ταξιδιώτης θα καταλάμβανε μόνο μία θέση στο αεροσκάφος και εύλογα θα κατανάλωνε τη μισή ποσότητα φαγητού και ποτού.

Για ένα ταξίδι μιας εβδομάδας all-inclusive στη Μαγιόρκα, το οποίο αναχωρεί τον Ιούνιο με την ΤUΙ, η Which? έλαβε προσφορά 840 λίρες ανά άτομο για δύο άτομα που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, και της προσφέρθηκε ακόμη και αναβάθμιση σε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην ίδια τιμή. Ωστόσο, ένας σόλο ταξιδιώτης θα πλήρωνε 1.448 λίρες για το ίδιο πακέτο, αλλά χωρίς το πρόσθετο πλεονέκτημα του αναβαθμισμένου δωματίου.

Η Which? διαπίστωσε επίσης ότι όσοι ταξιδεύουν μόνοι τους έχουν περιορισμένο εύρος επιλογών, καθώς, τόσο η Jet2holidays, όσο και η TUI είχαν σημαντικά λιγότερες προσφορές για σόλο ταξιδιώτες -10% λιγότερες στην περίπτωση της TUI και 20% στην Jet2.

Διαπίστωσε επίσης ότι οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες έλαβαν 87% περισσότερες προσφορές για διαμονή σε μια μονή καμπίνα, σε σύγκριση με δύο άτομα που μοιράζονται μία μεγαλύτερη, δίκλινη καμπίνα σε κρουαζιέρα της P&O Cruises στη Μεσόγειο, τον Μάιο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο ταξιδιωτικός συντάκτης της Which?,  Jo Rhodes, είπε: “Οι προσαυξήσεις για ένα άτομο είναι ένα συνηθισμένο έξοδο που αντιμετωπίζουν οι σόλο ταξιδιώτες και συχνά χρησιμοποιούνται για να καλύψουν το κόστος ενός ατόμου σε ένα δωμάτιο που προορίζεται για δίκλινο. Ωστόσο, η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οι σόλο ταξιδιώτες πληρώνουν συστηματικά πολύ ακριβά, ακόμη και για μικρότερα μονόκλινα δωμάτια”.

Η απάντηση των εταιριών

Σε απάντηση, εκπρόσωπος της TUI δήλωσε: “Οι αυξήσεις των τιμών που αναφέρονται στην έκθεση δεν αντικατοπτρίζουν τις ταξιδιωτικές συνήθειες των πελατών μας, με τους περισσότερους σόλο ταξιδιώτες να ταξιδεύουν εκτός των υψηλών τουριστικών περιόδων και να επιλέγουν μονόκλινα δωμάτια. Παρέχουμε μεγάλο αριθμό διακοπών που απευθύνονται σε σόλο ταξιδιώτες, με ξενοδοχεία που μας προσφέρουν μονόκλινα δωμάτια, με τις αντίστοιχες τιμές. Επιπλέον, προσφέρουμε εκπτώσεις σε σόλο ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των μονογονεϊκών οικογενειών που ταξιδεύουν με παιδιά. Όταν οι ξενοδόχοι προσφέρουν τιμές δίκλινου δωματίου, δυστυχώς το κόστος μετακυλίεται στον πελάτη”.

“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ξενοδοχειακούς μας συνεργάτες για να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των μονόκλινων δωματίων, ικανοποιώντας τη ζήτηση των πελατών μας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του tour operator.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Jet2holidays δήλωσε: “Πρόσφατα ανακηρυχθήκαμε ως ο κορυφαίος πάροχος διακοπών για σόλο ταξιδιώτες από την Which? και αναγνωριστήκαμε ως Προτεινόμενος Πάροχος της Which? για αυτού του είδους τις διακοπές. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την αναγνώριση και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε τους σόλο ταξιδιώτες, όπως το να προσφέρουμε μια σειρά από ξενοδοχεία που απευθύνονται σε ενήλικες, να συνεργαζόμαστε με ξενοδοχεία για να προσφέρουμε μονόκλινα δωμάτια ή δωμάτια για ατομική χρήση και να δίνουμε στους σόλο ταξιδιώτες 30 λίρες έκπτωση στην κράτησή τους μέσω ενός κωδικού προώθησης. Παρόλο που πολλά συμβεβλημένα ξενοδοχεία διαθέτουν μονόκλινα δωμάτια ή δωμάτια για ατομική χρήση, οι διαθεσιμότητες ποικίλλουν και μπορεί να εξαντληθούν γρήγορα”.

Ο ίδιος είπε ότι το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου της Jet2.com είναι το ίδιο για τους σόλο ταξιδιώτες, ωστόσο ενδέχεται να υπάρχει διαφορά στο συνολικό κόστος λόγω της τιμής της διαμονής. Τόνισε δε, πως η Jet2 βρίσκεται σε επικοινωνία με τους συνεργάτες των ξενοδοχείων για το θέμα αυτό και πως ελπίζει να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον.

Παίρνοντας θέση, εκπρόσωπος της P&O Cruises δήλωσε: “Καταργήσαμε τις προσαυξήσεις για ένα άτομο σε επιλεγμένες κρουαζιέρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι singles επισκέπτες μπορούν να κλείσουν μια ευρύχωρη καμπίνα στη μισή τιμή απ’ ό,τι αν τη μοιράζονταν δύο άτομα. Όπου υπάρχει επίναυλος μονόκλινου, οι σόλο ταξιδιώτες θα πληρώνουν πάντα μειωμένη τιμή, σε σύγκριση με το αν είχαμε δύο επισκέπτες που θα διέμεναν στην ίδια καμπίνα”.

Σε όλο τον στόλο της P&O Cruises, είπε, προσφέρουμε επίσης καμπίνες για έναν άτομο, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού εσωτερικών καμπινών, καμπινών με θέα στη θάλασσα και καμπινών με μπαλκόνι, οι οποίες τιμολογούνται ανάλογα με τη ζήτηση για μια συγκεκριμένη κρουαζιέρα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *