WTTC: 126 εκατ. νέες θέσεις εργασίας από τον Τουρισμό στην επόμενη 10ετία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η τελευταία Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) (EIR), αποκαλύπτει ότι ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού αναμένεται να δημιουργήσει σχεδόν 126 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η ανοδική πρόβλεψη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), που αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, δείχνει επίσης ότι ο κλάδος θα είναι η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, δημιουργώντας μία στις τρεις από όλες τις νέες θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από την Julia Simpson, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, στην εναρκτήρια ομιλία της στην περίφημη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του στις Φιλιππίνες.

Η πρόβλεψη δόθηκε στην πρωτεύουσα, Μανίλα, ενώπιον περισσότερων από 1.000 αντιπροσώπων από όλο τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων CEOs, επικεφαλής επιχειρήσεων, υπουργών κυβερνήσεων, ταξιδιωτικών εμπειρογνωμόνων και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η έκθεση EIR δείχνει ότι το ΑΕΠ του τομέα Τουρισμού και Ταξιδιών, προβλέπεται να αυξάνεται με μέσο ρυθμό 5,8% ετησίως μεταξύ 2022-2032, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανάπτυξης 2,7% για την παγκόσμια οικονομία, φτάνοντας τα 14,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (11,3% της συνολικής παγκόσμιας οικονομίας).

Και σε επιπλέον λόγους αισιοδοξίας, η έκθεση δείχνει επίσης ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ ταξιδιών και τουρισμού θα μπορούσε να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023 – μόλις 0,1% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μαζικά κατά 43,7% σε σχεδόν 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022, φτάνοντας στο 8,5% του συνολικού παγκόσμιου οικονομικού ΑΕΠ – μόλις 13,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Αυτό θα συνδυαστεί με μια ώθηση στην Απασχόληση στον τομέα των Ταξιδιών και Τουρισμού, η οποία αναμένεται να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 το 2023, μόλις 2,7% χαμηλότερα.

Η Julia Simpson, δήλωσε: «Την επόμενη δεκαετία το Travel & Tourism θα δημιουργήσει 126 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Μάλιστα, μία στις τρεις από κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται θα σχετίζεται με τον κλάδο μας. Κοιτάζοντας φέτος και το επόμενο έτος, το WTTC προβλέπει ένα λαμπρότερο μέλλον με το ΑΕΠ και την απασχόληση να φτάσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το επόμενο έτος. Η ανάκαμψη το 2021 ήταν πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου της παραλλαγής Omicron, αλλά κυρίως λόγω μιας ασυντόνιστης προσέγγισης από τις κυβερνήσεις που απέρριψαν τη συμβουλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος υποστήριξε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εμπόδιζε την εξάπλωση του ιού, αλλά θα χρησιμεύσει μόνο για να βλάψει τις οικονομίες και τα μέσα διαβίωσης».

Κοιτάζοντας πίσω ένα χρόνο, η τελευταία έκθεση EIR του WTTC αποκάλυψε επίσης ότι το 2021 φάνηκε η αρχή της ανάκαμψης για τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού.

Η συνεισφορά του στο ΑΕΠ αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 21,7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε περισσότερα από 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Πριν από την πανδημία, η συνεισφορά του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στο ΑΕΠ ήταν 10,3% (9,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2019, πέφτοντας στο 5,3% (σχεδόν 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), το 2020 όταν η πανδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, γεγονός που αντιπροσώπευε μια σημαντική απώλεια 50%.

Ο κλάδος σημείωσε ανάκαμψη περισσότερων από 18 εκατομμυρίων παγκόσμιων θέσεων εργασίας στον Τουρισμό, που αντιπροσωπεύει αύξηση 6,7% το 2021.

Η συνεισφορά του κλάδου στην παγκόσμια οικονομία και την απασχόληση θα ήταν υψηλότερη αν δεν υπήρχε ο αντίκτυπος της παραλλαγής Omicron, η οποία οδήγησε στην ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο, με πολλές χώρες να επαναφέρουν τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η έκθεση WTTC 2022 EIR δείχνει επίσης ότι το ΑΕΠ ταξιδιών και τουρισμού προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,8% την επόμενη δεκαετία.

Αυτό συγκρίνεται με τον πιο μέτριο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% για την παγκόσμια οικονομία την ίδια περίοδο.

Η παγκόσμια απασχόληση στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού αναμένεται να αυξηθεί το 2022 κατά 3,5%, αποτελώντας το 9,1% της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, υστερώντας σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 κατά 10%.

Μια ματιά στην Ασία-Ειρηνικό

Η έκθεση EIR του 2022 του WTTC καθιστά σαφές ότι ο τομέας Ταξιδίων και Τουρισμού σε ολόκληρη την Ασία-Ειρηνικό πρόκειται να ανακάμψει σημαντικά και την επόμενη δεκαετία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σχεδόν 77 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,5% μεταξύ 2022 και 2032, υπερδιπλάσιος του ρυθμού ανάπτυξης 4% για τη συνολική οικονομία της περιοχής.

Πέρυσι η συνεισφορά του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16% στα 1,58 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μετά από κατάρρευση κατά 58,8% το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, η δημιουργία θέσεων εργασίας το 2021 ενισχύθηκε κατά 6,2%, αντιπροσωπεύοντας το 8,6% του συνόλου των θέσεων εργασίας της περιοχής, αφού μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα πέμπτο (18,9%) το προηγούμενο έτος.

Η έκθεση EIR του 2022 σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή στην περιουσία του άλλοτε ταλαιπωρημένου παγκόσμιου τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, ο οποίος επλήγη βαρύτατα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, λόγω της ευρείας εισαγωγής περιττών και εξαιρετικά επιζήμιων ταξιδιωτικών περιορισμών, σημειώνει το WTTC.

Tagged

2 σχόλια στο “WTTC: 126 εκατ. νέες θέσεις εργασίας από τον Τουρισμό στην επόμενη 10ετία

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *