money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC: 130.000 κενές θέσεις εργασίας σε Ταξίδια και Τουρισμό απειλούν την οικονομική ανάκαμψη του Ην. Βασιλείου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) ότι η ανάκαμψη του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς σχεδόν 130.000 θέσεις εργασίας παραμένουν ακάλυπτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να υπάρξει έλλειμμα 128.000 θέσεων εργασίας, ενώ μία στις 14 θέσεις εργασίας αναμένεται να παραμείνει κενή. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία πασχίζουν να βρουν προσωπικό, αλλά η βρετανική κυβέρνηση, σε αντίθεση με χώρες όπως η Πορτογαλία, αρνείται να επιτρέψει την είσοδο προσωρινών εργαζομένων από άλλες χώρες.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κλάδος της ψυχαγωγίας και ο κλάδος των αερομεταφορών προβλέπεται να πληγούν περισσότερο, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακάλυπτες θέσεις εργασίας σε ποσοστό 18% (μία στις έξι), 12% (μία στις οκτώ) και 11% (μία στις εννέα), αντίστοιχα.

Οι κρίσιμες ελλείψεις προσωπικού είναι πλέον έντονες στον τομέα των μεταφορών -ιδιαίτερα στον κλάδο των αερομεταφορών- ο οποίος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη μεταπανδημική, ταξιδιωτική ζήτηση.

Πριν από την πανδημία το 2019, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 2020 πάνω από 200.000 είχαν χάσει τη δουλειά τους.

Σε δραματικού τόνους, η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, λέει σε δηλώσεις της: “Η ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί την ευελιξία του συστήματος βίζα για να προσελκύσει εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ταξίδια και ο τουρισμός συνέβαλαν με σχεδόν 235 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία και απασχολούσαν σχεδόν δύο εκατομμύρια άτομα. Τώρα οι επισκέπτες που καταφθάνουν βρίσκουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και χώρους ψυχαγωγίας χωρίς προσωπικό και υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε αυτούς τους ταξιδιώτες και τα έσοδά τους”.

“Τα μεγάλα εμπορικά σήματα δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι χώρες της Ευρώπης προσλαμβάνουν ειδικευμένους εργαζόμενους, όπως είναι οι σεφ, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναπτύσσει τις ευέλικτες θεωρήσεις που υποσχέθηκε. Ο τομέας ήταν ένας από τους πιο σκληρά πληγέντες στην πανδημία, χάνοντας το 50% της αξίας του, χρειάζεται κυβερνητική στήριξη τώρα. Στο λιανικό εμπόριο, τα βρετανικά καταστήματα εξακολουθούν να ταλανίζονται από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει τις επιστροφές ΦΠΑ για τους επισκέπτες. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες μπορούν να εξοικονομήσουν 20% σε αγαθά επιλέγοντας το Παρίσι αντί για το Λονδίνο. Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να επανεξετάσει αυτό επειγόντως”, πρόσθεσε η κα. Simpson.

Παρά το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο παρείχε την αναγκαία ανακούφιση στον τομέα, το WTTC αναφέρει ότι απαιτείται επιπλέον στήριξη για την κάλυψη αυτών των κενών θέσεων εργασίας, που με τη σειρά του θα ενισχύσουν την οικονομία μέσω της συμβολής τους στο ΑΕΠ της χώρας.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσφορά εργασίας θα συνεχίσει να υπολείπεται της ζήτησης, με το έλλειμμα να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του 2022, καθώς η ζήτηση θα προσεγγίσει τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Την περασμένη εβδομάδα το WTTC αποκάλυψε ότι έως και 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ θα παραμείνουν ακάλυπτες, με τη φιλοξενία, τις αερομεταφορές και τα ταξιδιωτικά γραφεία να επηρεάζονται περισσότερο.

Τα μέτρα που προτείνει το WTTC

Ορισμένα από τα βασικά μέτρα που προσδιορίζει το WTTC για την αντιμετώπιση του ελλείμματος σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τα εξής:

1. Διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στα διεθνή σύνορα, με ευνοϊκότερες πολιτικές έκδοσης visa.
2. Παρότρυνση τη ευέλικτης και απομακρυσμένης εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, παρέχοντας ευκαιρίες μερικής απασχόλησης ή εργολαβίας.
3. Εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας και ανταγωνιστικών παροχών για τους εργαζόμενους και αύξηση του μέσου όρου των μισθών σε όλο τον τομέα.
4. Προσέλκυση ταλαντούχων ατόμων με τη βελτίωση της αντίληψης των θέσεων εργασίας και την προώθηση βιώσιμων διαδρομών επαγγελματικής σταδιοδρομίας με ευκαιρίες εξέλιξης.
5. Ανάπτυξη και υποστήριξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μέσω ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και αναβάθμιση και επανεκπαίδευση των υφιστάμενων εργαζόμενων.
6. Υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης του προσωπικού, τη βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών και την αναβαθμισμένη εμπειρία των πελατών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι τουριστικές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερους εργαζόμενους. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στον τομέα να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών και να επιταχύνει περαιτέρω την ανάκαμψή του, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημιουργία οικονομικής ευημερίας σε ολόκληρη τη χώρα.

 

 

Tagged

1 σχόλιο στο “WTTC: 130.000 κενές θέσεις εργασίας σε Ταξίδια και Τουρισμό απειλούν την οικονομική ανάκαμψη του Ην. Βασιλείου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *