wttc guevara
ΦΩΤΟ: WTTC

WTTC: 148 δισ. £ έχασε η Βρετανία από τον Τουρισμό το 2020

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η ετήσια έκθεση οικονομικού αντίκτυπου (EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), αποκαλύπτει σήμερα ότι η δραματική κατάρρευση του τομέα ταξιδιών και τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, οδήγησε σε απώλειες 148 δισεκατομμύρια λιρών (!!!), από την οικονομία του.

Το ετήσιο EIR από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), το οποίο εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα Ταξίδια και Τουρισμός, δείχνει ότι η συμβολή του κλάδου στο ΑΕγχΠ, μειώθηκε κατά 62,3%.

ksd PRIMAGEL WTTC
adv

Το ΑΕΠ των Ταξιδιών και του Τουρισμού μειώθηκε από 238 δισεκατομμύρια λίρες (10,1%) το 2019 πριν από την επιδημία της πανδημίας, σε μόλις 90 δισεκατομμύρια λίρες (4,2%), μόλις 12 μήνες αργότερα, το 2020.

Η χρονιά των εξαντλητικών ταξιδιωτικών περιορισμών, και οι αναποτελεσματικές ξενοδοχειακές καραντίνες, οι οποίες έχουν σταματήσει τα διεθνή ταξίδια, οδήγησαν στην απώλεια 307.000 θέσεων εργασίας στον Τουρισμό, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, το WTTC πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη, αν δεν υπήρχαν τα κυβερνητικά φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ρευστότητας, καθώς και τα προγράμματα προστασίας της απασχόλησης που προστατεύουν επί του παρόντος περισσότερες από 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τα μέτρα αυτά, κρύβουν την πραγματική έκταση των απωλειών και τον καταστροφικό κοινωνικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από 46 δισεκατομμύρια λίρες σε προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, με το ποσό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί στα 80 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων τον Οκτώβριο του 2021.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας έγιναν αισθητές σε ολόκληρο το οικοσύστημα Travel & Tourism του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν οκτώ στις 10 από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Επιπλέον, ως ένας από τους πιο πολυσυλλεκτικούς τομείς στον κόσμο, ο αντίκτυπος στις γυναίκες, τη νεολαία και τις μειονότητες ήταν σημαντικός.

Ο αριθμός των απασχολούμενων στον τομέα Ταξίδια και Τουρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από 4,27 εκατομμύρια το 2019, σε 3,96 εκατομμύρια το 2020 – μείωση 7,2%.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι εγχώριες δαπάνες επισκεπτών μειώθηκαν κατά 63,2% λόγω του lockdown σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι διεθνείς δαπάνες σημείωσαν ακόμη χειρότερη, λόγω αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών, αναποτελεσματικών καραντίνων και συνεχώς μεταβαλλόμενων κυβερνητικών πολιτικών, με πτώση 71,6%.

Η Gloria Guevara, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Η απώλεια περισσότερων από 300.000 θέσεων εργασίας στον Τουρισμό σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αφήνοντας τεράστιους πλήθος ανθρώπων να φοβούνται για το μέλλον τους. Αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχε η άμεση δράση της κυβέρνησης, η οποία εισήγαγε προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας για τη διάσωση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που απειλούνται και συνέβαλε στην αναστολή της συνολικής κατάρρευσης του τομέα ταξιδιών και τουρισμού. Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας εάν η χορήγηση εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώσουν λίγο πριν από την καλοκαιρινή σεζόν, παράλληλα με έναν σαφή χάρτη πορείας για αυξημένη κινητικότητα. Με όλους αυτούς τους παράγοντες, το WTTC προβλέπει ότι οι 300.000 θέσεις εργασίας Travel & Tourism που χάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να ανακτηθούν φέτος”.

Και συνέχισε: «Το WTTC πιστεύει ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας ακόμη χρόνος τρομερών απωλειών εάν η κυβέρνηση υποστηρίξει την ταχεία επανάληψη των διεθνών ταξιδιών, κάτι που θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας. Η έρευνά μας δείχνει ότι εάν η κινητικότητα και τα διεθνή ταξίδια επαναληφθούν έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η συμβολή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕγχΠ θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα το 2021, κατά 48,5%, σε ετήσια βάση”.

Το WTTC λέει ότι το κλειδί για το ξεκλείδωμα ασφαλών διεθνών ταξιδιών μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός σαφούς και επιστημονικού πλαισίου που θα ανοίξει ξανά τα διεθνή ταξίδια.

Όλοι οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα ολοκληρωμένο καθεστώς δοκιμών πριν από την αναχώρηση, καθώς και βελτιωμένα πρωτόκολλα υγείας και υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Οι ψηφιακές κάρτες υγείας, όπως το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , θα εμφανίζουν την κατάσταση COVID-19 ενός ταξιδιώτη, η οποία θα επιτρέψει περαιτέρω την ασφαλή διεθνή κινητικότητα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *