©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC: Ανακάμπτει ο τουρισμός στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες | Η συμβολή | Πρώτο το Παρίσι

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 83,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχει συνεισφέρει ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού στις οικονομίες του Λονδίνου, του Παρισιού, του Βερολίνου, της Ρώμης και της Μαδρίτης, από 71 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με τη συνεισφορά να είναι μειωμένη 15% έναντι του 2019.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) με τίτλο “Cities Economic Impact Report”, που παρουσιάζει την ανάκαμψη του οικονομικού αντίκτυπου του τομέα στις πέντε μεγαλύτερες πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης, το Παρίσι παρουσίασε την ισχυρότερη ανάκαμψη από τις πέντε πρωτεύουσες, με τις άλλες τέσσερις να βρίσκονται 18% έως 30% κάτω από το 2019, επιδεικνύοντας ελαφρώς βραδύτερη ανάκαμψη από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Η συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ του Παρισιού ανήλθε σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, αλλά το 2022 ανέκαμψε μόλις 6% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, σε 35,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρόλο που η συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ του Λονδίνου ανήλθε σε 15 δισ. δολάρια το 2022, ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από του Βερολίνου σε ρυθμούς ανάκαμψης, με τη συμβολή του τουρισμού στην οικονομία της γερμανικής πρωτεύουσας να ανέρχεται σε 7,7 δισ. δολάρια το 2022, 18% κάτω από το 2019.

Η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Μαδρίτης ήταν πάνω από 5,5 δισ. δολάρια το 2022, 24% κάτω από το 2019, ωστόσο η Ρώμη παρουσιάζει την πιο αργή ανάκαμψη -30% κάτω από τα επίπεδα του 2019, με συνεισφορά του τομέα σχεδόν 7 δισ. δολάρια.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Julia Simpson, είπε: “Οι ταξιδιώτες επιστρέφουν μαζικά στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη. Τα επαγγελματικά ταξίδια αυξάνονται σταθερά. Και το άνοιγμα της Κίνας φέρνει ευπρόσδεκτους επισκέπτες σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Οι τουρίστες δίνουν τεράστια ώθηση, τόσο στην οικονομία, όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας οι εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τη σημασία των Ταξιδιών και του Τουρισμού για τις τοπικές και εθνικές οικονομίες, τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις”.

Σε άνοδο οι θέσεις εργασίας

Λίγο πριν από την πανδημία υπήρχαν πάνω από 976.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στις πέντε πόλεις.

Το 2020, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τουρισμό, στις πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μειώθηκε κατά 41%, σε μόλις πάνω από 580.000 θέσεις εργασίας. Την επόμενη χρονιά, ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 13% στις 654.000 και πέρυσι ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξήθηκε και πάλι κατά 23% και έφτασε τις 807.000, μόλις 17% κάτω από το 2019.

Το Παρίσι έχει, επί του παρόντος, τη μεγαλύτερη αγορά εργασίας στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού από τις πέντε πρωτεύουσες, με σχεδόν 322.000 θέσεις εργασίας.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *