wttc guevara
ΦΩΤΟ: WTTC

WTTC: Απώλειες 4,5 τρισ. $ το 2020 στον Τουρισμό | Το 2022 στα επίπεδα του 2019

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η ετήσια έκθεση οικονομικού αντίκτυπου (EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC), αποκαλύπτει τον καταστροφικό αντίκτυπο του COVID-19 στον παγκόσμιο τομέα ταξιδιών και τουρισμού πέρυσι, σύμφωνα με την οποία υπέστη τεράστια απώλεια, περίπου 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ετήσιο EIR από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών, το οποίο εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα στους τομείς αυτούς, δείχνει ότι η συμβολή του κλάδου στο ΑΕγχΠ μειώθηκε κατά 49,1%, σε σύγκριση με τη συνολική παγκόσμια οικονομία που συρρικνώθηκε μόλις κατά 3,7% το τελευταίο έτος.

Οι τεράστιες απώλειες που αυξάνονταν όσο προχωρούσε το 2020, σηματοδοτούν την πρώτη πλήρη εικόνα ενός κλάδου που αγωνίζεται να επιβιώσει δεδομένων των εξαντλητικών ταξιδιωτικών περιορισμών και των περιττών καραντίνων, οι οποίοι συνεχίζουν να απειλούν την επείγουσα ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

ksd PRIMAGEL WTTC
adv

Συνολικά, η συμβολή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕγχΠ μειώθηκε στα 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 (5,5% της παγκόσμιας οικονομίας), από σχεδόν 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος (10,4%).

Το 2019, όταν ο τομέας Ταξίδια και Τουρισμός αναπτυσσόταν, δημιουργούσε μία στις τέσσερις από όλες τις νέες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, καθώς ο τομέας συνέβαλε κατά 10,6% (334 εκατομμύρια) στις θέσεις εργασίας παγκοσμίως. 

Ωστόσο, πέρυσι, καθώς η πανδημία έπληξε τον κλάδο, χάθηκαν περισσότερες από 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αντιπροσωπεύοντας πτώση 18,5%, αφήνοντας μόνο 272 εκατομμύρια απασχολούμενους σε ολόκληρο τον κλάδο παγκοσμίως. 

Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας έγιναν αισθητές σε ολόκληρο το οικοσύστημα Ταξιδιού και Τουρισμού, με τις ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν το 80% όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, να πλήττονται ιδιαίτερα. Επιπλέον, ως ένας από τους πιο πολυπαραγοντικούς και με μεγάλη διαφοροποίηση τομείς στον κόσμο, ο αντίκτυπος στις γυναίκες, τη νεολαία και τις μειονότητες, ήταν εξαιρετικά σημαντικός. 

Ωστόσο, η απειλή παραμένει καθώς πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας υποστηρίζονται επί του παρόντος από κυβερνητικά προγράμματα διατήρησης και μειωμένες ώρες, τα οποία χωρίς πλήρη ανάκαμψη του κλάδου, θα μπορούσαν να χαθούν.  

Το WTTC, που βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή στην πρωτοπορία του ιδιωτικού τομέα στις προσπάθειες αποκατάστασης της διεθνούς κινητικότητας και ανοικοδόμησης της παγκόσμιας εμπιστοσύνης των καταναλωτών, επαίνεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την άμεση ανταπόκρισή τους. 

Ωστόσο, ο παγκόσμιος τουριστικός κόσμος, φοβάται ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν απειλούμενες θέσεις εργασίας επ ‘αόριστον και πρέπει αντ’ αυτού να στραφούν στον τομέα για να βοηθήσουν την ανάκαμψή του, σώζοντας επιχειρήσεις και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην διαβίωση και την εξασφάλιση των προς το ζην για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μια συγκλονιστική απώλεια στις διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες, η οποία μειώθηκε κατά 69,4% τον προηγούμενο χρόνο.

Οι εγχώριες ταξιδιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 45%, σημειώνοντας μικρότερη πτώση, λόγω εσωτερικών ταξιδιών, σε ορισμένες χώρες.

wttcΗ Gloria Guevara, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Πρέπει να επαινέσουμε την άμεση δράση των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για τη διάσωση τόσων πολλών θέσεων εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο, χάρη σε διάφορα προγράμματα διατήρησης, χωρίς τα οποία τα σημερινά στοιχεία θα ήταν πολύ χειρότερα. Ωστόσο, η ετήσια έκθεση οικονομικών επιπτώσεων του WTTC δείχνει την πλήρη έκταση του πλήγματος που υπέστη ο τομέας μας τους τελευταίους 12 μήνες. Σαφώς, κανείς δεν θέλει να περάσει όσα υπέφεραν πολλοί τους τελευταίους δύσκολους 12 μήνες. Η έρευνα του WTTC δείχνει ότι ο παγκόσμιος τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού, έχει επιβαρυνθεί ασύμμετρα, από μια άνευ προηγουμένου απώλεια σχεδόν 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ να πέφτει σχεδόν κατά το ήμισυ, είναι πιο σημαντικό από ποτέ ο τομέας να έχει την απαιτούμενη υποστήριξη, ώστε να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη του κόσμου από τις συνέπειες της πανδημία”.

Η διαδρομή προς την ανάκαμψη

Το 2020 αλλά και το 2021, ο Χειμώνας ήταν καταστροφικός για τα ταξίδια και τον τουρισμό, με εκατομμύρια πολίτες σε lockdown παγκοσμίως, η έρευνα του WTTC δείχνει ότι εάν η διεθνής κινητικότητα και τα ταξίδια αποκατασταθούν, έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, θα αυξηθεί σημαντικά τα ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο και σε επίπεδο χώρας – και θέσεων εργασίας. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η συμβολή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕγχΠ θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα φέτος, αύξηση 48,5% από έτος σε έτος. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η συμβολή του τομέα θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν στα ίδια επίπεδα του 2019, το 2022, με περαιτέρω αύξηση από έτος σε έτος κατά 25,3%.

Το WTTC προβλέπει επίσης ότι εάν η παγκόσμια διάθεση εμβολίων συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό και οι περιορισμοί ταξιδιού χαλαρώσουν λίγο πριν από την καλοκαιρινή σεζόν, οι 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν το 2020, θα μπορούσαν να αποκατασταθούν  έως το 2022.

Το WTTC υποστηρίζει σθεναρά την επανέναρξη ασφαλών διεθνών ταξιδιών τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εάν οι κυβερνήσεις ακολουθήσουν τις τέσσερις αρχές της ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο συντονισμένο διεθνές καθεστώς δοκιμών κατά την αναχώρηση για όλους τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, για την εξάλειψη των καραντίνων. Περιλαμβάνει επίσης βελτιωμένα πρωτόκολλα υγείας και υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας και χρήση μεμονωμένων εκτιμήσεων κινδύνου των ταξιδιωτών αντί για αξιολογήσεις κινδύνου σε επίπεδο χώρας και συνεχιζόμενη υποστήριξη για τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής στήριξης, της παροχής ρευστότητας και της προστασίας των εργαζομένων.

Το WTTC αναφέρει ότι η εισαγωγή ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας, όπως το πρόσφατα ανακοινωθέν «Digital Green Certificate», θα υποστηρίξει την ανάκαμψη του κλάδου και παροτρύνει  τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να παράσχουν έναν σαφή και αποφασιστικό χάρτη πορείας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους, προκειμένου να ανακάμψουν από τις καταστροφές της πανδημίας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *