money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC: Η Διαχείριση Προορισμών στο επίκεντρο του τουριστικού και ταξιδιωτικού τομέα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Απαραίτητη κρίνεται πλέον η εφαρμογή του μοντέλου της Διαχείρισης Προορισμών για την υπεύθυνη, αειφόρο ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών, ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), καθώς τα εμπόδια στη διαχείριση προορισμού, περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, την ανεπαρκή γνώση και δεδομένα, καθώς και έναν κατακερματισμένο, ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα.

Η έκθεση “Αναφορικά με τη Διαχείριση του Προορισμού: Επίτευξη Διαχείρισης Προορισμού μέσω σεναρίων και ενός πλαισίου Διαγνωστικής Διακυβέρνησης” κυκλοφόρησε σε συνεργασία με το Travel Foundation και το European Tourism Futures Institute (ETFI) του NHL Stenden, στην Ολλανδία και περιγράφει πώς οι προορισμοί μπορούν να εξισορροπήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών και των κατοίκων, με τη συμμετοχή, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Η Διαχείριση Προορισμού βασίζεται στην υπεύθυνη χρήση κοινόχρηστων ή κοινών πόρων, οι οποίοι παρέχουν μειωμένα οφέλη εάν κάθε μεμονωμένος συμμετέχων ή ομάδα επιδιώκει το δικό του συμφέρον.

Η έκθεση του WTTC προσφέρει σενάρια και τρόπους προώθησης για οργανισμούς, όπως τα Υπουργεία Τουρισμού και οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών, που επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι αλλαγές στις δομές διακυβέρνησης θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη μεγαλύτερη διαχείριση των προορισμών.

Παρουσιάζει τέσσερα σενάρια, βασισμένα σε διαφορετικά επίπεδα δέσμευσης από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία δείχνουν πώς διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης μπορούν να παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα, με σκοπό τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για καλύτερη διαχείριση.

Μιλώντας σχετικά η Virginia Messina, ανώτερη αντιπρόεδρος και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Η αναστολή της πρόσφατης δραστηριότητας του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, λόγω της πανδημίας, επέτρεψε στους οργανισμούς διαχείρισης προορισμών να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν τους προορισμούς τους και να εστιάσουν εκ νέου σε θέματα αειφορίας και “έξυπνης”, τουριστικής ανάπτυξης. Το WTTC πιστεύει ότι αυτή η σημαντική, νέα έκθεση δείχνει έναν δρόμο προς τα εμπρός για τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού,  μετά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη Διαχείριση των Προορισμών, η οποία έχει επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του Covid-19. Υπήρξε, επίσης, μια αυξανόμενη έκκληση για κοινωνική ένταξη, νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την αυξανόμενη ανάγκη για ανθεκτικότητα και το αυξανόμενο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τη διακυβέρνηση προορισμού, οπότε αυτή η έκθεση έρχεται την κατάλληλη στιγμή”.

“Πιστεύουμε ότι αυτή η σημαντική και έγκαιρη έκθεση θα επιτρέψει στους σχετικούς ενδιαφερόμενους να διερευνήσουν πώς θα είναι πιο υπεύθυνη η Διαχείριση Προορισμών για αυτούς, καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει σταδιακά, συμπλήρωσε η Messina.

Η διαχείριση προορισμού απαιτεί κοινή κατανόηση του κοινού αγαθού και αποτελεσματικές πλατφόρμες για συνεργασία με κοινούς στόχους και μετρήσεις επιτυχίας, που υπερβαίνουν τις παραδοσιακές μετρήσεις ανάπτυξης, όπως οι αφίξεις επισκεπτών και οι συνολικές δαπάνες.

Αυτά τα νέα μοντέλα συνεργασίας πρέπει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της αγοράς και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν τις ανάγκες των κοινοτήτων υποδοχής.

Η Maya Janssen, διευθύνουσα σύμβουλος του τομέα των πληροφοριών και της στρατηγικής μάρκετινγκ στην εταιρία Amsterdam & Partners, είπε: “Στο Άμστερνταμ, η προσέγγισή μας ευθυγραμμίζεται πολύ καλά με αυτήν την έκθεση. Η Amsterdam & Partners είναι ο σύνδεσμος που συγκεντρώνει τις αρχές της πόλης, τους κατοίκους, τη βιομηχανία και τα πολιτιστικά ιδρύματα. Έχουμε χτίσει καλές σχέσεις εμπιστοσύνης, αλλά η φιλοδοξία και το όραμά μας για το 2025 για τον επανασχεδιασμό της οικονομίας των επισκεπτών του Άμστερνταμ απαιτεί από εμάς να χτίσουμε νέους, θεσμικούς μηχανισμούς για να επηρεάσουμε την αλλαγή”.

Από την πλευρά του ο Graham Harper, ειδικός σύμβουλος στην PATA Sustainability & Social Responsibility, είπε: “Θα ήθελα να τονίσω πόσο απίστευτα σημαντική είναι αυτή η έκθεση. Έχουμε δει πολλές ρητορείες και μια νέα ελπίδα για τον τουρισμό να αναπτυχθεί καλύτερα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε αυτό να συμβεί αν, ως βιομηχανία, απλώς επιστρέψουμε στους παλιούς μας τρόπους. Απαιτούνται νέα μοντέλα και αυτή η έκθεση δείχνει τον δρόμο.

είπε: “Αυτή η έκθεση θα ενημερώσει τον διάλογο που διεξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο για τον καθορισμό της ιδανικής διακυβέρνησης προορισμού, με βάση τα τοπικά περιβάλλοντα. Χρειαζόμαστε νέες και αποτελεσματικές δομές που φέρνουν ισορροπία και συμμετοχή της κοινότητας στην καρδιά της τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης”, πρόσθεσε ο Timothy O´Donoghue, επικεφαλής στο Riverwind Foundation Jackson Hole.

Η έκθεση παραθέτει τους πιο σημαντικούς παράγοντες Διαχείρισης του Προορισμού, από τη διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης, τη διακυβέρνηση προορισμού, τη βιωσιμότητα, την εξελισσόμενη οικονομία των επισκεπτών και την ανθεκτικότητα έως την κοινωνική ένταξη. Όσον αφορά τα εμπόδια στη διαχείριση, περιλαμβάνουν την έλλειψη σαφούς εντολής, συγκρούσεις πολιτισμών και ατζέντας, ανεπαρκή γνώση και δεδομένα, καθώς και έναν κατακερματισμένο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *