Photo by Alena Shekhovtcova on Pexels

WTTC: Οδηγίες για ασφαλή ταξίδια | Τροχοπέδη στα ταξίδια η ενιαία λίστα αναγνωρισμένων εμβολίων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην ανακοίνωση τεσσάρων οδηγιών για την αποκατάσταση των διεθνών ταξιδιών, με ασφάλεια, και προστασία απέναντι στη δημόσια υγεία, προχώρησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), κρούοντας, παράλληλα, τον “κώδωνα του κινδύνου” ότι, η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά, χωρίς την παγκόσμια αναγνώριση όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά του Covid-19.

Ο παγκόσμιος τουριστικός φορέας, εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τη μη αναγνώριση όλων των εγκεκριμένων εμβολίων από το σύνολο των χωρών, καθώς, όπως λέει, δεν υπάρχει κοινή λίστα για όλες τις χώρες διεθνώς αναγνωρισμένων και εγκεκριμένων εμβολίων κατά του Covid-19 ,μετά από ανησυχίες ότι οι τουρίστες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο των “κλειστών συνόρων”.

“Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναφερθεί περιστατικά με παραθεριστές να αντιμετωπίζουν εμπόδια κατά την είσοδό τους σε κάποιες χώρες, με κάποιους να εμποδίζονται ακόμη και κατά την επιβίβασή τους στις πτήσεις”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή τους το WTTC, σύμφωνα με το οποίο, η έλλειψη διεθνούς συντονισμού για να συμφωνηθεί ένας κατάλογος εγκεκριμένων εμβολίων, δημιουργεί ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.

Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει το WTTC, παρά το γεγονός ότι, τα περισσότερα εμβόλια έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ή των αυστηρών ρυθμιστικών αρχών (SRAs), όπως η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα προϊόντα φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

“Οι αναφορές από ταξιδιώτες να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε χώρες επειδή έχουν λάβει ‘λανθασμένες’ παρτίδες εμβολίων ή  ‘μη αναγνωρισμένα εμβόλια’, έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών, αποτρέποντάς τους από την κράτηση κάποιου ταξιδιού, γεγονός που βλάπτει τον, ήδη, βαλλόμενο τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού”, επισημαίνει το Συμβούλιο.

Η έκκληση για αμοιβαία αναγνώριση, για όλα τα εμβόλια και τις παρτίδες εμβολίων αποτελεί, μέρος των τεσσάρων νέων κατευθυντήριων γραμμών του WTTC, που στοχεύουν στην επανέναρξη της διεθνούς κινητικότητας, με ασφάλεια, και στη διάσωση των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, που εξαρτώνται από αυτόν τον τομέα, ενώ ξεκινά η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι οδηγίες για ασφαλή ταξίδια

Σύμφωνα με το WTTC, η αποκατάσταση ασφαλών διεθνών ταξιδιών, με παράλληλη προστασία της δημόσιας υγείας, μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας τις τέσσερις οδηγίες:

  • Κατάλληλα περιορισμένα πρωτόκολλα, αποκλειστικά για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης διενέργειας τεστ Covid ή της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Παγκόσμια αναγνώριση όλων των εμβολίων που έχουν εγκριθεί για χρήση και θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά από τον ΠΟΥ ή από τους αναγνωρισμένους από τον ΠΟΥ φορείς.
  • Μια προσέγγιση που βασίζεται σε δεδομένα, βάσει κινδύνου, είναι διεθνώς εναρμονισμένη για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας, εύκολη στην επικοινωνία και κατανοείται πλήρως από τους ταξιδιώτες.
  • Παγκόσμια υιοθέτηση ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας, που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να επαληθεύσουν εύκολα την κατάσταση εμβολιασμού τους, το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ για τον Covid ή τη φυσική ανοσία από προηγούμενη λοίμωξη. Αυτά πρέπει να λειτουργούν με τα υπάρχοντα συστήματα ελέγχου των συνόρων και τα συστήματα των ταξιδιωτικών οργανισμών, που είναι αποδεκτά από όλες τις χώρες. Η ψηφιακή επαλήθευση της κατάστασης σχετικά με τον Covid ενός ταξιδιώτη πριν από το ταξίδι, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποφυγή τεράστιων και μη ασφαλών ουρών, σε αεροδρόμια και τερματικούς σταθμούς.
  • Συνεχής εφαρμογή υψηλών προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας σε όλες τις εκφάνσεις του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υιοθέτησης των Πρωτοκόλλων Ασφαλούς Ταξιδιού του WTTC και της Ασφαλούς Ταξιδιωτικής Σφραγίδας, με τη συνεχιζόμενη χρήση μάσκας προσώπου σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, καθώς και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το WTTC υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή αυτών των αναλογικών και υπεύθυνων οδηγιών για τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Μιλώντας σχετικά, η Virginia Messina, ανώτερη αντιπρόεδρος του WTTC, λέει: “Η αμοιβαία αναγνώριση όλων των τύπων και παρτίδων εμβολίων είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να αποφύγουμε περαιτέρω περιττή και επιζήμια καθυστέρηση στην επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών. Η αποτυχία των χωρών να συμφωνήσουν σε έναν κοινό κατάλογο όλων των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων εμβολίων προκαλεί τεράστια ανησυχία για το WTTC, καθώς γνωρίζουμε ότι, κάθε μέρα που τα ταξίδια περιορίζονται, περισσότερες επιχειρήσεις του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, που έχουν έλλειψη ρευστότητας, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση, ωθούμενες όλο και περισσότερο στο χείλος της χρεοκοπίας. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε έχοντας μια πλήρως αναγνωρισμένη λίστα όλων των εγκεκριμένων εμβολίων -και των παρτίδων εμβολίων- που θα πρέπει να είναι το ‘κλειδί’ για το ‘ξεκλείδωμα’ των διεθνών ταξιδιών. Επίσης, αυτό θα δώσει στους παραθεριστές και στους ταξιδιώτες την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να κάνουν κράτηση για ταξίδια, πτήσεις και κρουαζιέρες, με αυτοπεποίθηση στη γνώση ότι, η πλήρως εμβολιασμένη κατάστασή τους θα αναγνωριστεί διεθνώς”.

ksd PRIMAGEL
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *