Κατάρρευση κατά 55% της συνεισφοράς του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Αιγύπτου πέρυσι, εξαιτίας της πανδημίας, και απώλεια 844.000 θέσεων εργασίας, κατέγραψε η ετήσια έκθεση οικονομικού αντίκτυπου (Economic Impact Reports-EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).
Η ετήσια έκθεση του WTTC, αποκαλύπτει ότι η συμβολή του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Αιγύπτου μειώθηκε κατά σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, με τη δραματική κατάρρευση του κλάδου να “αφανίζει” 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την οικονομία της χώρας, πέρυσι.
Ειδικότερα, η συνεισφορά της ταξιδιωτικής-τουριστικής βιομηχανίας της Αιγύπτου στο ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε από 32 δισεκατομμύρια δολάρια (8,8%) το 2019, σε 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια (3,8%), μόλις 12 μήνες αργότερα, το 2020.
Η χρονιά των καταστροφικών ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο, που έπαιξε μεγάλο μέρος στην καθίζηση των διεθνών ταξιδιών, είχε ως συνέπεια την απώλεια 844.000 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, το WTTC πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα θα μπορούσε να ήταν σημαντικά χειρότερη, αν η κυβέρνηση δεν λάμβανε μέτρα υποστήριξης του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού, όπως το σύστημα επιδότησης μετρητών, το οποίο προσέφερε σωτηρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Αυτή η απώλεια θέσεων εργασίας έγιναν αισθητές σε ολόκληρο το “οικοσύστημα” των Ταξιδιών και του Τουρισμού της χώρας, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν 8 από τις 10 παγκόσμιες επιχειρήσεις του τομέα, να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Επιπλέον, σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος στις γυναίκες, τους νέους σε ηλικία και τις μειονότητες. Ο αριθμός των απασχολούμενων στον αιγυπτιακό τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού μειώθηκε από 2,4 εκατομμύρια το 2019, σε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια το 2020 -μείωση άνω του ενός τρίτου (35%).
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εγχώριες ταξιδιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά σχεδόν το ένα τρίτο (32,3%), ενώ οι διεθνείς σημείωσαν πολύ χειρότερη επίδοση (-74,5%), λόγω της επιβολής αυστηρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών.
Η άποψη της Virginia Messina
Μιλώντας για τα ευρήματα της έκθεσης, η Virginia Messina, ανώτερη αντιπρόεδρος του WTTC, δήλωσε: “Η απώλεια 844.000 θέσεων εργασίας στον Τουρισμό στην Αίγυπτο είχε σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, αφήνοντας τεράστιο αριθμό ανθρώπων, που βασίζονται σε έναν ακμάζοντα τομέα, να αμφιβάλλουν για το μέλλον τους. Ενώ δεν υπήρχε κανένα επίσημο πρόγραμμα στην Αίγυπτο, οι εργαζόμενοι που επλήγησαν μπορούσαν να λάβουν μηνιαία επιδότηση για μια περίοδο τριών μηνών, η οποία προσέφερε μια κάποια ανάσα. Ο αιγυπτιακός τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού επωφελήθηκε επίσης από ένα πολύ απαραίτητο κρατικό δάνειο, ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών, που απευθύνεται σε τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις”.

Και πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προβληματικού τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, εξακολουθούν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να ανακάμψει από τις επιπτώσεις του COVID-19. Το WTTC πιστεύει ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας ακόμη χρόνος τεράστιων απωλειών εάν η κυβέρνηση υποστηρίξει την ταχεία επανάληψη των διεθνών ταξιδιών, κάτι που θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανάκαμψης της αιγυπτιακής οικονομίας”.
Στη συνέχεια, η κα. Messina, αναφερόμενη στην Αίγυπτο ως τουριστικό προορισμό, είπε: “Η Αίγυπτος είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός και αυτός που υιοθέτησε τη σφραγίδα Safe Travels πριν από πολλούς μήνες, δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η ασφαλής επιστροφή των διεθνών ταξιδιών, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, αλλά και για την ευρύτερη οικονομία. Τα σύνορά της είναι ανοιχτά από τον περασμένο Ιούλιο και είμαστε σίγουροι για την ικανότητά της να ανακάμψει”.
Το WTTC επικροτεί την ανακοίνωση του Αιγύπτου υπουργού Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Khaled al-Enani, να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό Αιγυπτίων εργαζομένων στον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού.