Photo by King's Church International on Un
Photo by King’s Church International on Unsplash

WTTC: Καθυστερεί η ανάκαμψη του Τουρισμού | Συνεχίζουν να χάνονται θέσεις εργασίας | “Καθ’ οδόν” η παγκόσμια ανάπτυξη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Λιγότερο από το αναμενόμενο, μόλις στο 30,7% αναμένεται κυμανθεί η συμβολή του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία το 2021, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών & Τουρισμού (WTTC), καθώς η ανάκαμψη του τομέα παρεμποδίστηκε από την έλλειψη διεθνούς συντονισμού, τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα βραδύτερα ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Το 2019, ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού παρήγαγε σχεδόν 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο το 2020, η πανδημία οδήγησε τη συνεισφορά του τομέα σε κατακόρυφη πτώση κατά 49,1%, αντιπροσωπεύοντας απώλειες σχεδόν 4,5 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ. Έτσι, ενώ η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να λάβει μέτρια ετήσια αύξηση 30,7% από τον τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού εφέτος, αυτό θα αντιπροσωπεύει μόνο 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, προερχόμενα, κατά κύριο λόγο, από εγχώριες δαπάνες.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει το οικονομικό μοντέλο ανάλυσης της Oxford Economics για λογαριασμό του WTTC, το οποίο βασίστηκε στην τρέχουσα παγκόσμια διάδοση εμβολιασμών, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τους χαλαρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι με τον τρέχοντα ρυθμό ανάκαμψης, η συμβολή του τομέα στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να σημειώσει μια παρόμοια μέτρια ετήσια αύξηση 31,7% και το 2022.

Πέρυσι, το WTTC αποκάλυψε την απώλεια 62 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον Τουρισμό, σε όλο τον κόσμο, και με τον τρέχοντα ρυθμό ανάκαμψης, οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν μόνο κατά 0,7% φέτος. Ωστόσο, για το 2022, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να υπάρξει μια πιο ελπιδοφόρα, πιθανή αύξηση των θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση στον κλάδο, κατά 18%.

Photo by Artem Beilaikin

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά, η Julia Simpson, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, είπε: “Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ενώ ο παγκόσμιος τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού αρχίζει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις του Covid-19, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί, μια άνιση κυκλοφορία εμβολίων, με αποτέλεσμα μια βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη κάτω από το ένα τρίτο φέτος”.

Για να προσθέσει: “Πέρυσι, 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα ταξίδια και τον τουρισμό χάθηκαν παγκοσμίως και τα δεδομένα μας δείχνουν αύξηση κατά ένα πενιχρό 0,7% φέτος. Ενώ το επόμενο έτος φαίνεται πιο θετικό από την άποψη της παγκόσμιας οικονομίας και των θέσεων εργασίας, ο τρέχων ρυθμός ανάκαμψης απλά δεν είναι αρκετά γρήγορος και ως επί το πλείστον οφείλεται στα εσωτερικά ταξίδια, τα οποία δεν θα επιτύχουν πλήρη οικονομική ανάκαμψη”.

“Εάν οι κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο, θεσπίσουν απλοποιημένους κανόνες, που θα επιτρέψουν την ασφαλή επιστροφή των ταξιδιών, τότε θα έχουμε ταχεία ανάκαμψη, θα ενισχυθεί ο οικονομικός πλούτος και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας”, κατέληξε η Simpson.

Τέσσερα μέτρα για την τόνωση του τουρισμού

Σύμφωνα με την έρευνα, η συμβολή του τομέα στο παγκόσμιο ΑΕΠ και η αύξηση των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να κυμανθούν σε πιο θετικά επίπεδα φέτος και το επόμενο έτος, εάν τηρηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Να επιτραπεί στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να κυκλοφορούν ελεύθερα, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή τον τελικό προορισμό τους, αφαιρώντας πολύπλοκα κλιμακωτά συστήματα.
  • Να εφαρμοστούν ψηφιακές λύσεις, που επιτρέπουν σε όλους τους ταξιδιώτες να αποδείξουν εύκολα την υγειονομική τους κατάσταση έναντι του Covid, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία στα σύνορα, σε όλο τον κόσμο.
  • Αναγνώριση όλων των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ή/και από οποιαδήποτε από τις αυστηρές ρυθμιστικές αρχές (SRA).
  • Συμφωνία από όλες τις αρμόδιες αρχές ότι τα διεθνή ταξίδια είναι ασφαλή με τα ενισχυμένα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας.

Η έρευνα δείχνει ότι εάν αυτοί οι τέσσερις, ζωτικοί κανόνες τηρηθούν πριν από το τέλος του 2021, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία και τις θέσεις εργασίας θα μπορούσε να είναι σημαντικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συμβολή του τομέα στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 37,5%, φθάνοντας τα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος (έναντι 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020). Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ελπίδα πως εάν συνεχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί και με περισσότερη διεθνή συνεργασία, θα μπορούσαν να επανέλθουν σχεδόν 19 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πριν από το τέλος του έτους (αύξηση 6,8%).

Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή του κλάδου στην παγκόσμια οικονομία το 2022 θα μπορούσε να σημειώσει ετήσια αύξηση 34%, φτάνοντας τα 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, κοντά στα επίπεδα του 2019, που ήταν έτος ρεκόρ για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Ομοίως, οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 – αύξηση 20,1% σε ετήσια βάση, σε περισσότερες από 349 εκατομμύρια.WTTC

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *