Photo by Noah G on Unsplash

WTTC: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μια σειρά από νέες, σημαντικές, κατευθυντήριες γραμμές, που περιγράφουν πώς ο παγκόσμιος τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού μπορεί να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων (IWT), αγορά η οποία αποτιμάται μεταξύ 8 δισεκατομμυρίων και 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως, κυκλοφόρησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Οι νέες οδηγίες από το WTTC, με την υποστήριξη της Animondial, βασικού συμβούλου της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας για την καλή μεταχείριση των ζώων στον τουρισμό, στοχεύουν να βοηθήσουν στην ερμηνεία των “12 δεσμεύσεων” της Διακήρυξης του Μπουένος Άιρες, που αλλάζουν το “παιχνίδι”.

Η Διακήρυξη, η οποία κυκλοφόρησε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του WTTC, στην Αργεντινή, έδειξε πώς η συντονισμένη δέσμευση και δράση θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων (IWT) και αποκάλυψαν την Πολιτική Μηδενικής Ανοχής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ταξιδιώτες συχνά συμμετέχουν, αν και ακούσια, στην παράνομη μετακίνηση ζώων, φυτών, προϊόντων, που παράγονται από αυτά, και άγριων ειδών, που απειλούνται και προστατεύονται από την εθνική ή διεθνή νομοθεσία.

Όπως αναφέρει το WTTC, ο τουρισμός ευδοκιμεί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αλλά η πρόκληση είναι η εξισορρόπηση του τουρισμού με εύθραυστα περιβάλλοντα, όπου η άγρια ​​ζωή κινδυνεύει και τα ζώα κρατούνται σε αιχμαλωσία και εκμεταλλεύονται.

“Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για το νόμιμο εμπόριο άγριων ζώων και των προϊόντων τους, αυξάνεται και το IWT. Αυτή η παράνομη αγορά αποτιμάται μεταξύ των εντυπωσιακών 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως, με πάνω από 38.000 είδη φυτών και ζώων να απειλούνται από υπερεκμετάλλευση και εξαφάνιση. Ωστόσο, η άγρια ζωή αξίζει περισσότερο ζωντανή από νεκρή, απαιτώντας μας να αναλάβουμε δράση”, επισημαίνει το WTTC.

Παίρνοντας θέση, η ανώτερη αντιπρόεδρος του WTTC, Virginia Messina, δήλωσε: “Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού και τα μέλη του είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν στον αγώνα για την εξάλειψη της μάστιγας του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής. Ως τομέας, τα ταξίδια και ο τουρισμός έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει αυτή τη φοβερή δραστηριότητα, που προκαλεί τη δυστυχία σε αμέτρητα ζώα, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρα είδη και οικοσυστήματα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι νέες οδηγίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, σε όλο τον κόσμο, να καταπολεμήσουν αυτήν τη διεφθαρμένη και επαίσχυντη πρακτική και ανανεώνουμε και ενισχύουμε τη δέσμευσή μας, που παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στη Διακήρυξη του Μπουένος Άιρες”.

Από την πλευρά του ο John Scanlon, της Παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τον τερματισμό του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, είπε: “Είναι υπέροχο το γεγονός ότι ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού έχει ενταχθεί στον παγκόσμιο αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, αναγνωρίζοντας πώς μπορεί να προστατεύσει, τόσο την άγρια ​​φύση στην πηγή της, όσο και να περιορίσει τη ζήτηση. Όμως, αυτό που είναι ακόμα καλύτερο, είναι ότι δεν σταμάτησε με τη Διακήρυξη. Παρά την αναστάτωση του Covid-19, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού συνεργάστηκε με τους υπογράφοντες, για την εφαρμογή των όρων του και τώρα εκδίδει πρακτικές οδηγίες εφαρμογής μέσω των νέων κατευθυντήριων γραμμών του”.

Οι πιο πρόσφατες οδηγίες του WTTC για την προστασία της άγριας ζωής

Οι νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, περιλαμβάνουν:

Προς τους τουριστικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία:

-Υιοθετήστε τις αρχές που υποστηρίζονται από τις οδηγίες της ABTA για την καλή διαβίωση των ζώων, προωθώντας υπεύθυνες τουριστικές δραστηριότητες με ζώα, σεβαστές πρακτικές παρακολούθησης της άγριας ζωής και βελτιωμένα πρότυπα καλής μεταχείρισης (συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με τον άνθρωπο ή της σίτισης άγριων ζώων).
-Αποθαρρύνετε τους προμηθευτές από την προμήθεια ζώων της άγριας ​​φύσης, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη και δικαιολογημένη ανάγκη. Συμβουλευτείτε την εθνική νομοθεσία, τον κατάλογο ζωικών αποθεμάτων, τις άδειες CITES και τη Διαχειριστική Αρχή CITES (Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας).

Προς τους παρόχους καταλύματος:

-Υιοθετήστε τις αρχές που υποστηρίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές της ABTA για την καλή διαβίωση των ζώων, προωθώντας υπεύθυνες τουριστικές δραστηριότητες με ζώα, σεβαστές πρακτικές παρακολούθησης της άγριας ζωής και βελτιωμένα πρότυπα καλής μεταχείρισης (συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με τον άνθρωπο και της σίτισης άγριων ζώων).
-Δεν επιτρέπεται κανένα εμπόριο, αναπαραγωγή ή εκμετάλλευση ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ζώων που θεωρούνται ως κατοικίδια, που μπορεί να στεγάζονται στο κατάλυμα ή κοντά σε αυτό.

Προς τους παρόχους μεταφορών:
-Εγγραφείτε στο United for Wildlife Transport Taskforce, τη Διακήρυξη του WTTC, του Μπουένος Άιρες, σχετικά με το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής και τη σχετική πολιτική μηδενικής ανοχής του IWT και συνεργαστείτε με την ROUTES για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
-Οι αεροπορικές εταιρίες πρέπει να συνεργάζονται με βιομηχανικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), καθοδηγούμενης από τους κανονισμούς της για Ζωντανά Ζώα (LAR), και με την ειδική ομάδα κατά της εμπορίας άγριων ζώων, για την υποστήριξη δράσεων σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

“Με την ανάληψη κοινής ευθύνης για την αντιμετώπιση του IWT και την εγγραφή στη Διακήρυξη του WTTC, στο Μπουένος Άιρες, και στην Πολιτική Μηδενικής Ανοχής των WTTC-WWF, ο παγκόσμιος τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού μπορεί να δεσμευτεί για υπεύθυνες και βιώσιμες τουριστικές δραστηριότητες με βάση την άγρια ​​φύση, συμβάλλοντας στη διατήρηση της άγριας πανίδας”, σημειώνει το WTTC.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *