©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC: Ο ελληνικός Τουρισμός πλησιάζει στην πλήρη ανάκαμψή του εφέτος | Πάνω από 57 δισ. € η συνεισφορά του στο ΑΕΠ το 2033 | Περισσότεροι από 1 εκατ. οι απασχολούμενοι στη “βαριά βιομηχανία” την επόμενη 10ετία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Περί τα 39,2 δισ. ευρώ προβλέπεται η συνεισφορά του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου στην ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του 2023, μόλις 4% πίσω από το προ-πανδημικό υψηλό του 2019 των 40,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης Οικονομικού Αντίκτυπου 2023, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Το WTTC προβλέπει επίσης ότι ο τομέας θα δημιουργήσει περισσότερες από 17.000 θέσεις εργασίας φέτος, φθάνοντας στο ανώτατο επίπεδο του 2019, με τους 820.000 απασχολούμενους στα ταξίδια και τον τουρισμό.

Όσον αφορά την επόμενη δεκαετία, το WTTC προβλέπει ότι ο τομέας θα αυξήσει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ στα 57,2 δισ. ευρώ έως το 2033, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο (23,6%) της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού θα μπορούσε να απασχολεί περισσότερους από 1,02 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα, με μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας να υποστηρίζεται από τον τομέα.

Τι συνέβη το 2022

Πέρυσι, η συνεισφορά του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά σχεδόν δύο πέμπτα (38,2%) και έφτασε περίπου τα 38 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 18,5% της ελληνικής οικονομίας. Ο τομέας δημιούργησε επίσης 5.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σχεδόν τις 800.000 θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας έχει πλέον ανακτήσει το 82% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το 2022, οι μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ήταν το Ην. Βασίλειο (14%), η Γερμανία (14%) και η Βουλγαρία (10%). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δαπάνες των διεθνών ταξιδιωτών συνεισέφεραν 19,1 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση άνω του 56%.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού είναι πολύ σημαντικός στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 19% της οικονομίας. Ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά με υψηλή ζήτηση επισκεπτών. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης και τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ταξιδιώτες επιστρέφουν μαζικά”.

Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η συμβολή του τομέα στην ελληνική οικονομία θα έχει επανέλθει σχεδόν στα επίπεδα του 2019 και μέσα στην επόμενη δεκαετία, η ανάπτυξη θα ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *