Photo by Baihaki Hine on Pexels

WTTC: Οδικός χάρτης “Net Zero” για τα ταξίδια και τον τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για το COP26, για να συζητήσουν συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση των κλιματικών κρίσεων, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) έχει ξεκινήσει έναν φιλόδοξο και πρωτοποριακό οδικό χάρτη “Net Zero”, για να καθοδηγήσει τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στη “μάχη” του ενάντια στην κλιματική κρίση.

Το WTTC, ανέπτυξε τον οδικό χάρτη σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), τη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και την Accenture.

Ο οδικός χάρτης παρέχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για να βοηθήσει τις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις στο ταξίδι τους προς το “καθαρό μηδέν”. Παρέχοντας ορόσημα για ουσιαστική δράση για το κλίμα και μείωση των εκπομπών για τις διάφορες βιομηχανίες εντός του κλάδου, ο οδικός χάρτης καθορίζει τις μελλοντικές προκλήσεις και πώς ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού μπορεί να απελευθερωθεί από τις ανθρακούχες εκπομπές και να φτάσει το “καθαρό μηδέν” έως το 2050.

Αυτή η έκθεση δείχνει πώς ο τομέας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, καθώς επηρεάζει προορισμούς σε όλο τον κόσμο, αλλά όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, είναι επίσης υπεύθυνος για περίπου το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG). Ως εκ τούτου, ο τομέας έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα απαιτήσει αυξημένες φιλοδοξίες και διαφοροποιημένες προσεγγίσεις απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, όπως περιγράφεται στον οδικό χάρτη.

Μιλώντας σχετικά η Julia Simpson, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τον πρωτοποριακό μας οδικό χάρτη Net Zero για τα ταξίδια και τον τουρισμό, που θα βοηθήσει τις ταξιδιωτικές βιομηχανίες να επιτύχουν μεμονωμένους στόχους για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Πολλοί προορισμοί επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την αποψίλωση των δασών και την απώλεια ορισμένων ειδών ζώων και φυτών. Οι κοινότητες που βασίζονται στον τουρισμό είναι πρώτες στη σειρά για να δουν τον αντίκτυπο και να κάνουν κάτι για αυτό. Ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία για να αποτελέσει καταλύτη για την αλλαγή. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Είναι απολύτως κρίσιμο ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας να εργαστούμε συλλογικά για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού και την πρόληψη της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Ο τομέας μας μπορεί να είναι μέρος της αλλαγής που απαιτείται επειγόντως για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στις απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή”.

Από την πλευρά της Emily Weiss, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής του ομίλου Travel Industry της Accenture παγκοσμίως, δήλωσε: “Καθώς ο ταξιδιωτικός κλάδος επανέρχεται μετά από λίγα δύσκολα χρόνια, υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε υπεύθυνα και να επιταχύνουμε τον προσανατολισμό προς ένα καθαρό μηδενικό μέλλον για τον κλάδο. Ο οδικός χάρτης Net Zero προσφέρει μια ρεαλιστική, αλλά φιλόδοξη πορεία δράσης, που θα βοηθήσει τη βιομηχανία να δημιουργήσει πραγματικούς και ορατούς στόχους για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, παρέχοντας τη διαφάνεια που απαιτούν οι καταναλωτές”.

Πλαίσιο – στόχος

Ο οδικός χάρτης παρουσιάζει ένα νέο πλαίσιο – στόχο με διαδρόμους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, που ομαδοποιεί τις επιχειρήσεις Ταξιδιών και Τουρισμού σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τα προφίλ εκπομπών τους και τη δυσκολία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο λεπτομερής οδικός χάρτης περιλαμβάνει βασικούς μοχλούς απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και αντίστοιχες δράσεις για πέντε βασικούς κλάδους του ταξιδιωτικού και τουρισμού τομέα: καταλύματα, tour operators, αερομεταφορές, κρουαζιέρες και τουριστικούς μεσάζοντες, όπως διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες (OTA) και μηχανές μετα-αναζήτησης.

Αναγνωρίζοντας ότι διαφορετικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις για την απαλλαγή από τον άνθρακα, ο οδικός χάρτης καλεί τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους στόχους τους, όπου είναι δυνατόν, και παρέχει λεπτομερείς συστάσεις, όπως:

-Να θέσουν τις βασικές γραμμές και στόχους εκπομπών για να επιτύχουν ατομικούς και τομεακούς στόχους.
-Να παρακολουθούν και αναφέρουν την πρόοδό τους σε τακτικά διαστήματα.
-Να συνεργαστούν εντός και μεταξύ των βιομηχανιών και της κυβέρνησης.
-Να επενδύσουν όπου απαιτείται για τη μετάβαση.
-Να ευαισθητοποιηθούν και να οικοδομήσουν γνώσεις και ικανότητες για την κλιματική αλλαγή.

Αυτός ο οδικός χάρτης καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να παράσχουν στα ταξίδια και τον τουρισμό το ίδιο επίπεδο υποστήριξης που προσφέρεται σε άλλους τομείς και δίνει συστάσεις στις κυβερνήσεις για το πώς μπορούν να υποστηρίξουν τον τομέα, ο οποίος πριν από την πανδημία αντιπροσώπευε το 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ (9,2 τρισεκατομμύρια $), στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και των στόχων του για την επίτευξη ενός καθαρού μηδενικού μέλλοντος.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *