Photo by Bruno Abatti on Unsplash
Photo by Bruno Abatti on Unsplash

WTTC: Περισσότερες από 197 εκατ. θέσεις εργασίας κινδυνεύουν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Νέα έρευνα του Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) επισημαίνει ότι 197 εκατ. θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Στο χειρότερο δυνατό σενάριο της νέας έρευνας, όπου οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αναμένεται να αρθούν μετά το καλοκαίρι, ο αντίκτυπος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς θα κινδυνεύσουν 197.5 εκατ. θέσεις εργασίας (98% περισσότερο από τις 100.8 εκατ. θέσεις εργασίας που υπολόγιζε προηγουμένως το WTTC).

WTTCΗ επέκταση των ταξιδιωτικών περιορισμών μπορεί να εξαλείψει 5543 δισεκατ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ, ποσό το οποίο σημαίνει μείωση κατά 62% σε σύγκριση με το 2019. Ταυτόχρονα οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 73% και αφίξεις εσωτερικού κατά 64%.

wttcΗ Πρόεδρος και CEO του WTTC, Gloria Guevara, επιβεβαιώνει τα παραπάνω και προσθέτει: «Οι κίνδυνοι της ανάκαμψης του κλάδου θα ενισχυθούν περαιτέρω από  τους αυστηρούς περιορισμούς καθώς προσπαθεί να αναδυθεί ύστερα από μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία του, και δεν είναι μόνο οι αεροπορικές εταιρίες που θα φέρουν το βάρος του κόστους, αλλά το ταξιδιωτικό οικοσύστημα στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα ξενοδοχεία, οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα υποφέρουν από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των εκτεταμένων περιορισμών καθώς εκατομμύρια ταξιδιωτικών επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοί τους θα οδηγηθούν στην καταστροφή».

Πιο συγκεκριμένα, τα σενάρια που προκύπτουν για τον παγκόσμιο Τουρισμό από την πρόσφατη έρευνα του WTTC είναι τα έξης:

Απαισιόδοξο Σενάριο: Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από το Σεπτέμβριο για τα ταξίδια κοντινών αποστάσεων, από τον Οκτώβριο για τα ταξίδια μεσαίων αποστάσεων και από το Νοέμβρη για τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων. 197.5 εκατ. θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5543 δισεκατ. δολάρια και οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 73%

Βασικό Σενάριο: Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από τον Ιούλιο για τα ταξίδια κοντινών αποστάσεων, από τον Αύγουστο για τα ταξίδια μεσαίων αποστάσεων και από το Σεπτέμβριο για τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων. 121 εκατ. θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3435 δισεκατ. δολάρια, οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 53% και αφίξεις εσωτερικού θα μειωθούν κατά 34%

Αισιόδοξο Σενάριο: Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από τον Ιούνιο για τα ταξίδια κοντινών αποστάσεων, από τον Ιούλιο για τα ταξίδια μεσαίων αποστάσεων και από τον Αύγουστο για τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων. 98.2 εκατ. θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2686 δισεκατ. δολάρια, οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 41% και αφίξεις εσωτερικού θα μειωθούν κατά 26%.

Το αισιόδοξο σενάριο θα έχει και αυτό αντίκτυπο για τον κλάδο, αλλά θα αποφευχθεί ο εκτεταμένος αντίκτυπος των άλλων σεναρίων. Το σενάριο αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν ακολουθηθεί το σχέδιο 4 σημείων του WTTC:

  • Άμεση αντικατάσταση των ταξιδιωτικών περιορισμών και των μέτρων καραντίνας με «εναέριες γέφυρες» με κράτη τα οποία καταγράφουν χαμηλούς ρυθμούς μετάδοσης
  • Η υιοθέτηση πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφαλείας, όπως η πρωτοβουλία «Safe Travels» για τη διαβεβαίωση των ταξιδιωτών ως προς την ασφάλεια της πραγματοποίησης ταξιδιών.
  • Η εφαρμογή ενός γρήγορου τεστ και μίας στρατηγικής ιχνηλάτισης με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού ενώ ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεύει υπεύθυνα.
  • Μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με στόχο να διασφαλιστεί μία σταθερή και παγκόσμια προσέγγιση ως προς την κρίση.

Τα Ταξίδια και ο Τουρισμός συντηρούν 330 εκατ. θέσεις εργασίας (10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας), συνεισφέρει το 10.3% του παγκόσμιου ΑΕΠ και δημιουργεί το 25% των νέων θέσεων εργασίας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *