©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC: “Τρέχει” ο βρετανικός Τουρισμός | Σε πάνω από 252 δισεκατομμύρια λίρες η συνεισφορά του στη βρετανική οικονομία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Υψηλότερες επιδόσεις εμφανίζει εφέτος ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού στο Ην. Βασίλειο, έναντι του 2019, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) για το 2023.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο τομέας πρόκειται να συνεισφέρει 252,4 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εφέτος, ξεπερνώντας το υψηλό της προ-πανδημικής περιόδου του 2019 των 248,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το WTTC προβλέπει επίσης ότι ο τομέας θα δημιουργήσει σχεδόν 380.000 θέσεις εργασίας εφέτος, ανακτώντας σχεδόν το σύνολο των θέσεων εργασίας που χάθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους εργαζόμενους να υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους εννέα εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο απασχολείται στον τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού.

Οι διεθνείς δαπάνες των επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να φτάσουν τα 26,18 δισεκατομμύρια λίρες, μόλις 6% κάτω από το ανώτατο ποσό των 38,6 δισεκατομμυρίων λιρών το 2019.

Αναδρομή στο περασμένο έτος

Πέρυσι, η συμβολή του τομέα στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 65% και έφτασε σε περισσότερα από 237 δισεκατομμύρια λίρες, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% της οικονομίας, πλησιάζοντας στο υψηλό του 2019, του 9,9% της οικονομίας.

Πέρυσι, ο τομέας δημιούργησε επίσης 1,1 εκατ. περισσότερες θέσεις εργασίας από το προηγούμενο έτος και έφτασε τις 3,6 εκατ. θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο -μία στις 10 θέσεις εργασίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο τομέας έχει πλέον ανακτήσει 1,5 εκατ. από τις 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πέρυσι παρατηρήθηκε επίσης επιστροφή των διεθνών ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις δαπάνες των επισκεπτών από το εξωτερικό να αυξάνονται πάνω από 300% από το 2021 και να φτάνουν σχεδόν τα 30 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών ανέκαμψαν πλήρως το 2022 για να φτάσουν το υψηλό επίπεδο πριν από την πανδημία των 165 δισ. λιρών.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Η τουριστική ανάπτυξη είναι μια από τις σημαντικότερες προοπτικές για τις διακοπές: Τα ταξίδια και ο τουρισμός δημιουργούν μία στις δέκα θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συμβάλλει πάνω από 250 δισ. λίρες ετησίως στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι ο τομέας θα φτάσει το ένα τέταρτο του τρισεκατομμυρίου λιρών φέτος και προβλέπει ότι οι διεθνείς δαπάνες των επισκεπτών θα ανακάμψουν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να στοχεύει υψηλότερα. Η ανάκαμψη και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τομέα κινδυνεύει με την κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τις αγορές των διεθνών τουριστών. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τουρίστες υψηλής αξίας να επιλέγουν τη Γαλλία και την Ιταλία έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου και να μεταφέρουν μαζί τους οικονομική αξία και θέσεις εργασίας”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι ο τομέας θα αυξήσει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ σε σχεδόν 315 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2033, σχεδόν το 11% της βρετανικής οικονομίας, και θα απασχολεί πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα σε όλη τη χώρα, ενώ ένας στους επτά Βρετανούς θα εργάζεται στον τομέα.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Το 2022, ο ευρωπαϊκός τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού συνεισέφερε 1,9 τρισ. ευρώ στην περιφερειακή οικονομία, μόλις 7% κάτω από το ανώτατο επίπεδο του 2019. Το WTTC προβλέπει ότι η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ της περιοχής θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ το 2023 -σε απόσταση αναπνοής από το ανώτατο σημείο του 2019.

Ο τομέας απασχολούσε σχεδόν 35 εκατ. άτομα σε ολόκληρη την περιοχή το 2022, μια αύξηση 2,9 εκατ. από το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 3,2 εκατ. από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Το WTTC προβλέπει ότι ο τομέας θα ανακτήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2024.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *