Photo by Rob Wilson on Unsplash

WTTC: Στα δύο τρίτα των επιπέδων πριν από την πανδημία οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια έως το 2022

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αυξημένες περισσότερο από το ένα τέταρτο αναμένονται οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια σε παγκόσμιο επίπεδα, εφέτος, οι οποίες θα φτάσουν τα δύο τρίτα των επιπέδων πριν από την πανδημία έως το 2022, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Η πρόβλεψη προέρχεται από τη νέα έκθεση του WTTC, σε συνεργασία με την McKinsey & Company, με την ονομασία “Προσαρμογή στον ενδημικό Covid-19: Το μέλλον των επαγγελματικών ταξιδιών”.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα επαγγελματικά ταξίδια επηρεάστηκαν δυσανάλογα από τον Covid-19 και καθυστέρησε η επανεκκίνησή τους. Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα επαγγελματικά ταξίδια είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, είναι σημαντικό όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βρουν λύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψή τους.

Με βάση τα ευρήματα της νέας έκθεση, η μέτρια ώθηση για τα επαγγελματικά ταξίδια με τις παγκόσμιες δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια να αυξάνονται κατά 26% φέτος, θα ακολουθηθεί από περαιτέρω αύξηση 34% το 2022. Αλλά, αυτή η εξέλιξη έρχεται στον απόηχο της “κατάρρευσης” κατά 61% των δαπανών για επαγγελματικά ταξίδια το 2020, μετά την επιβολή εκτεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών, με σημαντικές περιφερειακές διαφορές, στην ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο.

Για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών, η έκθεση συνιστά στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα μοντέλα εσόδων τους, να επεκτείνουν τη γεωγραφική τους εστίαση και να βελτιώσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες τους.

Η πρόκληση της αποκατάστασης των επαγγελματικών ταξιδιών θα εξαρτηθεί επίσης από τη συνεχή συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και την καλλιέργεια νέων σχέσεων.

Φωτογραφία από το Pexels

Μιλώντας σχετικά, η Julia Simpson, διευθύνουσα σύμβουλος & πρόεδρος του WTTC, δήλωσε: “Τα επαγγελματικά ταξίδια αρχίζουν να αυξάνονται και αναμένουμε να δούμε να επανέρχονται στα δύο τρίτα μέχρι το τέλος του 2022. Τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν πληγεί σοβαρά, αλλά, σύμφωνα με την έρευνά μας υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, με την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και τη Μέση Ανατολή να πρωτοστατούν στην ανάκαμψη”.

Η Μέση Ανατολή “πρωταγωνιστεί” στην ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών

Σύμφωνα με τα δεδομένα του WTTC, η Μέση Ανατολή καθοδηγεί την “αναβίωση” των επαγγελματικών ταξιδιών. Οι εικόνα ανά περιοχή έχει ως ακολούθως:

1.Μέση Ανατολή: Οι επιχειρηματικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 49% φέτος, υψηλότερες από τις δαπάνες αναψυχής που διαμορφώθηκαν στο 36%, ακολουθούμενες από αύξηση 32% το επόμενο έτος.
2.Ασία-Ειρηνικός: Οι επιχειρηματικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 32% φέτος και 41% το επόμενο έτος
3.Ευρώπη: Οι δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν κατά 36% φέτος, υψηλότερες από τις δαπάνες αναψυχής στο 26%, ακολουθούμενη από άνοδο 28% το επόμενο έτος
4.Αφρική: Οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 36% φέτος, ελαφρώς υψηλότερες από τις δαπάνες αναψυχής που διαμορφώθηκαν στο 35%, ακολουθούμενες από αύξηση 23% το επόμενο έτος
5.Αμερική: Οι επιχειρηματικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% φέτος και κατά 35% το 2022.

Πέρυσι, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού υπέστη απώλειες σχεδόν 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και περισσότεροι από 62 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Οι δαπάνες εγχώριων επισκεπτών μειώθηκαν κατά 45%, ενώ οι διεθνείς δαπάνες ξένων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 69,4%.

Η έκθεση του WTTC παρουσιάζει, επίσης, σημαντικές αλλαγές τους τελευταίους 18 μήνες, ιδιαίτερα στη ζήτηση, την προσφορά και το συνολικό περιβάλλον λειτουργίας, που επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια, με τη ζήτηση για επαγγελματικά ταξίδια να έχει καθυστερήσει να ανακάμψει, σε σχέση με τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής. Οι εταιρικές πολιτικές εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζήτηση επαγγελματικών ταξιδιών, σύμφωνα με τους εθνικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η πανδημία του Covid-19 υπήρξε επίσης καταλύτης για την αλλαγή, “οδηγώντας” τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και αλλάζοντας την προσφορά για πιθανά επαγγελματικά ταξίδια, καθώς τα υβριδικά γεγονότα γίνονται ο νέος κανόνας.

Το περιβάλλον λειτουργίας έχει, επίσης, γίνει πιο αδιαφανές, με μεγαλύτερη ανάγκη για σαφήνεια σχετικά με τους κανονισμούς που είναι απαραίτητοι για να επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια.

Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι τα πήγαν καλύτερα από άλλους, με πρώιμες ανακατατάξεις, όπως η μεταποίηση, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ οι βιομηχανίες που προσανατολίζονται στις υπηρεσίες και οι βιομηχανίες γνώσης, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με μια  μακροπρόθεσμη αποδιοργάνωση.

Η σημασία των επαγγελματικών ταξιδιών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Η έκθεση τονίζει τη συνεχιζόμενη σημασία των επαγγελματικών ταξιδιών και των δαπανών που δημιουργούν για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δείχνοντας ότι το 2019, οι περισσότερες μεγάλες χώρες εξαρτήθηκαν από τα επαγγελματικά ταξίδια για το 20% του τουρισμού τους, το 75% έως 85% του οποίου ήταν εγχώριος.

Αν και τα επαγγελματικά ταξίδια αντιπροσώπευαν μόνο το 21,4% των παγκόσμιων ταξιδιών το 2019, ήταν υπεύθυνα για τις υψηλότερες δαπάνες σε πολλούς προορισμούς, καθιστώντας τα απαραίτητα για την ανάκαμψη ολόκληρου του ταξιδιωτικού τομέα.

Τα επαγγελματικά ταξίδια είναι ένα σημαντικό μέρος της προσφοράς υπηρεσιών για τις αεροπορικές εταιρίες και τα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μεγάλου μέρους των εσόδων τους. Πριν από την πανδημία, τα επαγγελματικά ταξίδια αντιπροσώπευαν περίπου το 70% όλων των παγκόσμιων εσόδων για τις αλυσίδες ξενοδοχείων υψηλής ποιότητας, ενώ μεταξύ 55% και 75% των κερδών των αεροπορικών εταιρειών προέρχονταν από ταξιδιώτες, που έκαναν ταξίδι για επαγγελματικούς σκοπούς, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το 12% των επιβατών.

Το WTTC πιστεύει ότι ενώ τα επαγγελματικά ταξίδια θα επιστρέψουν, η άνιση ανάκαμψή τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, καθιστώντας τις συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ακόμη πιο σημαντικές τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Ορισμένες απόψεις

Οι επικεφαλής της βιομηχανίας των Ταξιδιών και του Τουρισμού μοιράζονται τις απόψεις τους για τη σημασία των επαγγελματικών ταξιδιών.

Η Jane Sun, διευθύνουσα σύμβουλος της Trip.com, δήλωσε: “Στην Κίνα, τα επαγγελματικά ταξίδια ανθούν πολύ γρήγορα. Οι εταιρικές ταξιδιωτικές δραστηριότητες του Ομίλου Trip.com είναι στην πραγματικότητα ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς μας, επομένως οι άνθρωποι πρέπει ακόμα να βλέπουν ο ένας τον άλλον για να κλείσουν συμφωνίες. Είμαστε βέβαιοι ότι, όταν οι επιχειρήσεις επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από τον Covid”.

Από την πλευρά του ο Chris Nassetta, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hilton, είπε: “Η επιστροφή στα επαγγελματικά ταξίδια είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη του κλάδου μας από την πανδημία. Συνεχίζουμε να βλέπουμε σταδιακή πρόοδο και αυτή η έκθεση δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα επαγγελματικά ταξίδια για την παγκόσμια οικονομία. Τα ταξίδια και ο τουρισμός θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την πρόοδο για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ειδικά καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά”.

Με τη σειρά του ο Paul Griffiths, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι, συμπλήρωσε: “Η απώλεια της κινητικότητας που βίωσαν δισεκατομμύρια άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπενθύμισε την τεράστια κοινωνική και οικονομική συνεισφορά που προσφέρουν τα ταξίδια και ο τουρισμός στον παγκόσμιο πληθυσμό. Ενώ ο πολλαπλασιασμός των ψηφιακών επικοινωνιών πρόκειται να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε, έχει επίσης αποδείξει ότι τόσες πολλές πτυχές της ζωής μας εξαρτώνται από το επίπεδο κοινωνικής αλληλεπίδρασης που παρέχεται μοναδικά από την ικανότητα να ταξιδεύουμε. Η βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στον νέο κόσμο με έναν πιο καινοτόμο και βιώσιμο τρόπο, με γνώμονα την αξία  και η πρωτοβουλία του WTTC καθορίζει έναν σαφή οδικό χάρτη για το μέλλον”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *