Photo by Skitterphoto on Pexels

WTTC: Υστερεί σε παγκόσμια ανάκαμψη ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η αύξηση των εγχώριων ταξιδιών έχει προσφέρει μια σχετική “ανακούφιση”, η οποία δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη που απαιτείται για τη διάσωση της οικονομίας της Ευρώπης και των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), με βάση νέα έρευνά τους.

Η προειδοποίηση ήλθε καθώς η έρευνα προβλέπει ότι ενώ οι εγχώριες δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 30,2% ετησίως, εφέτος, οι διεθνείς δαπάνες αναμένεται να σημειώσουν μικρότερη αύξηση μόλις 19,3%, φτάνοντας τα 242 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 560 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019, πριν την πανδημία. Ωστόσο, οι διεθνείς δαπάνες αναμένεται να ανακάμψουν κατά 77,2% ετησίως, το 2022, λόγω των χαλαρών περιορισμών που επιβάλλονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και των εκατομμυρίων, πλέον, πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων. Οι εγχώριες ταξιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 27,7% το επόμενο έτος.

Ο ευρωπαϊκός τομέας ταξιδιών και τουρισμού στήριξε περισσότερες από 38 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2019. Ωστόσο, μετά την απώλεια 3,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πέρυσι, όταν η πανδημία οδήγησε τα διεθνή ταξίδια σε σχεδόν πλήρη αδιέξοδο, η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να παραμείνει στάσιμη φέτος. Αλλά η έρευνα του WTTC αποκαλύπτει μια αναμενόμενη αύξηση 15,7% στις θέσεις εργασίας το 2022, αυξημένες κατά 5,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για να φτάσουν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, η Julia Simpson, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Η έρευνά μας δείχνει ότι ενώ ο τομέας των ευρωπαϊκών ταξιδιών και του τουρισμού αρχίζει δειλά να ανακάμπτει, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διανύσουμε. Με τα σύνορα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να είναι πλέον ανοιχτά για τα διεθνή ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος. Αυτό θα μπορούσε να αποκαταστήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και βιοπορισμού που βασίζονται στον ακμάζοντα κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού. Χρειάζεται οι κυβερνήσεις να αντικαταστήσουν το συνονθύλευμα των περιορισμών με ένα σύνολο εναρμονισμένων κανόνων για τα ταξίδια”.

Η ετήσια ανάκαμψη του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη εκτιμάται εφέτος σε μόλις 23,9%. Σύμφωνα με το  WTTC, αυτή η αργή ανάκαμψη οφείλεται στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο, οι οποίοι συνέχισαν να λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάκαμψη του κλάδου.

Η συμβολή του τομέα στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ

Πριν την πανδημική κρίση, η συνεισφορά του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού της Ευρώπης στο ΑΕΠ αντιπροσώπευε 1,92 τρισεκατομμύρια ευρώ (ή το 9,5% της συνολικής οικονομίας). Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα και με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάκαμψης, η συνεισφορά του κλάδου στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μπορούσε να σημειώσει αύξηση μικρότερη του 23,9% το 2021, ποσοστό που υπολείπεται του αναμενόμενου 30,7% του παγκόσμιου τομέα.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι το 2022 η συμβολή του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 38%, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 439 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Oxford Economics για λογαριασμό του WTTC, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της περιοχής και η αύξηση των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να είναι καλύτερη εφέτος και το επόμενο έτος, εάν τηρηθούν πέντεμέτρα από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

Πρώτον, την ελεύθερη κυκλοφορία των πλήρως εμβολιασμένων ταξιδιωτών, ανεξάρτητα από την προέλευση ή τον τελικό προορισμό τους.

Δεύτερον, την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων που επιτρέπουν σε όλους τους ταξιδιώτες να αποδείξουν εύκολα την κατάστασή τους όσον αφορά τον Covid (όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ), επιταχύνοντας τη διαδικασία στα σύνορα, σε όλο τον κόσμο.

Τρίτον, την αναγνώριση από το σύνολο των κυβερνήσεων όλων των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ, προκειμένου να επανεκκινήσουν πλήρως τα ασφαλή διεθνή ταξίδια.

Τέταρτον, τη συνεχή υποστήριξη της πρωτοβουλίας COVAX/UNICEF για τη διασφάλιση της δίκαιης διανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, τη συνεχή εφαρμογή ενισχυμένων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, τα οποία θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Photo by Bethany Ferr o Pexels

Σύμφωνα με το WTTC, εάν ακολουθηθούν αυτά τα πέντε ζωτικά μέτρα πριν από το τέλος του 2021, ο αντίκτυπος στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι σημαντικός. Η συμβολή του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 28,8% (σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ακολουθούμενη από ετήσια αύξηση κατά 40,3% (πάνω από 480 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022. Οι διεθνείς δαπάνες θα επωφεληθούν επίσης από τη δράση των κυβερνήσεων και θα παρουσιάσουν αύξηση 26,3% φέτος και σημαντική αύξηση 81,8% το 2022.

Η ανάπτυξη του κλάδου θα μπορούσε επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση, με αύξηση 4% στις θέσεις εργασίας το 2021. Ωστόσο, με τα σωστά μέτρα για τη στήριξη των ταξιδιών και του τουρισμού, ο αριθμός των απασχολουμένων στον κλάδο το επόμενο έτος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, με ετήσια αύξηση 17,6%, φτάνοντας σχεδόν τα 43 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το WTTC ένωσε τις δυνάμεις του με έναν αριθμό ταξιδιωτικών και τουριστικών ενώσεων, όπως το Airports Council International, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών και η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας, καλώντας τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αφαιρέσουν όλα τα ταξιδιωτικά συστήματα και να υιοθετήσουν μια προσέγγιση κινδύνου με βάση τους ταξιδιώτες, αντί του κινδύνου που βασίζεται σε ολόκληρες χώρες. Μαζί, το WTTC και οι ενώσεις πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση θα επιταχύνει περαιτέρω την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού-τουριστικού τομέα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *