mixalos

Ξεκίνησε χθες το 2ο ATHENS INNOVATION FORUM 2018

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Δεύτερη μέρα σήμερα για το “2nd Athens Innovation Festival (AIF 2018)”, και στο επίκεντρο βρίσκονται γυναίκες που έχουν διακριθεί για την καινοτόμο τους δραστηριότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο και στο επίπεδο της επιστημονικής έρευνας, στο πλαίσιο του 2nd Athens Business Forum 2018, που αποτελεί την κεντρική εκδήλωση του σημερινού προγράμματος.

Η έναρξη του τριήμερου Φεστιβάλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “2nd Athens Innovation Festival (AIF 2018)” πραγματοποιήθηκε χθες με μία λαμπερή τελετή εγκαινίων. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το ΕΒΕΑ και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε «Η φετινή διοργάνωση αντλεί έμπνευση από τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας: ένα αθλητικό γεγονός – σύμβολο για αυτή την πόλη και για την Ελλάδα. Ένα γεγονός που αναδεικνύει, πάνω από όλα, τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Αναδεικνύει την αξία της προσπάθειας και της επιμονής, της προσήλωσης στο στόχο.

Ένας μαραθωνοδρόμος, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να τερματίσει, έχει πετύχει. Έχει τολμήσει να προκαλέσει τον εαυτό του, να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του. Έχει ανοίξει μια πόρτα που λίγοι έχουν τη δύναμη – ή την τρέλα, αν θέλετε – να ανοίξουν. Κι από την επόμενη ημέρα, ξεκινά πάλι να τρέχει. Να προετοιμάζεται για τον επόμενο μαραθώνιο. Για την επόμενη προσπάθεια.

Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα είναι, σε μεγάλο βαθμό, ένας μαραθώνιος. Είναι ένας δρόμος αντοχής – και μετά πολλών εμποδίων, θα πρόσθετα…

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε από νωρίς στην πρώτη γραμμή αυτού του «κινήματος». Δημιούργησε δομές και δίκτυα, όπως η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων. Ανέπτυξε συνεργασίες με πανεπιστήμια, με οργανισμούς στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και με φορείς της Αυτοδιοίκησης. Δημιούργησε θεσμούς ανάδειξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, όπως τα AthensStartupAwards και βεβαίως το Φεστιβάλ Καινοτομίας. Συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο, με προτάσεις και διεκδικήσεις για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος και την αναβάθμιση του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα».

«Η περιφέρεια Αττικής», σημείωσε η περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου, «έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να επενδύσει στους νέους και τις νέες που επιχειρούν, που καινοτομούν.

Ένα νέο επιχειρείν, που μπορεί να αναστρέψει το brain drain, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο. Να συμβάλλει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δημιουργεί βιώσιμες θέσεις δουλειάς. Που δίνει έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τη γαλάζια ανάπτυξη, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένα επιχειρείν που περνάει μέσα από τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το crowdfunding, τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την ψηφιακή οικονομία, και πολλούς άλλους σύγχρονους τομείς του νέου επιχειρείν».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων οικοσυστημάτων  με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, διατίθενται πόροι ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών, όπως τα cluster, τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, που αφορούν στους τομείς της εγκεκριμένης Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Επίσης χρηματοδοτείται το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη με 1.800.000 ευρώ και στηρίζεται το έργο της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ για την υλοποίηση δράσεων όπως η συμβουλευτική και η δικτύωση, που για το 2018, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 180.000 ευρώ.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη δαιμονοποίηση είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα. Η δημόσια παρέμβαση είναι απαραίτητη για να βοηθάει τις καλές ιδέες να αναπτύσσονται και να ταξιδεύουν, για να χρηματοδοτεί την πρωτογενή έρευνα και  να διαχέει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αναπτύσσει και ο ιδιωτικός τομέας σε όλη την κοινωνία και την οικονομία» τόνισε στην ομιλία του  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς. «Η Πολιτεία μπορεί να γίνει ο τολμηρός εταίρος που είναι πρόθυμος να αναλάβει κινδύνους και να επενδύσει εκεί που ο ιδιωτικός τομέας απέφευγε. Είναι ώρα όχι να ανακτήσουμε αλλά να χτίσουμε από την αρχή. Να βάλουμε τις βάσεις για νέες υποδομές που θα υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα του αύριο, η Ελλάδα που δεν αφήνει κανέναν πίσω, σας χρειάζεται στην πρωτοπορία.

Ενισχύουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων με συγκεκριμένες δράσεις: Συστήνουμε το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, παρέχοντας 130 χιλιάδες ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις. Χαρτογραφούμε το δίκτυο υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Έχουμε εκπονήσει το Πρόγραμμα Προθερμοκοίτησης, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερες από 3.600 θέσεις εργασίες. Σχεδιάζουμε μια δράση ανοιχτής καινοτομίας, με στόχο την προώθηση των καινοτόμων τεχνολογιών στη νέα γενιά, σε τρεις μεγάλες πόλεις και την Αθήνα» είπε ο υπουργός.

Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ Κώστας Φωτάκης πρότεινε και μια νέα μορφή τεχνολογικού πάρκου καινοτόμου επιχειρηματικότητας, το «Athens for Innovative Business» (Athens 4IB).  Στην Αθήνα, το ΕΒΕΑ θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη λειτουργία του.

Δύο χαρακτηριστικά διαφοροποιούν τη νέα προσέγγιση του Athens 4IB από προηγούμενες δομές:

Το Athens 4IB θα διαχειρίζεται από ιδιώτες που όχι μόνο θα συντονίζουν τη λειτουργία του αλλά θα εξασφαλίζουν και τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ιδεών με κεφάλαια σποράς και συμμετοχών για την επώαση και μεγέθυνση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Δεύτερον, ο δημόσιος τομέας θα παράσχει τις κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές στο Athens 4ΙΒ που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες περιλαμβάνοντας τη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση των επιχειρήσεων καθώς και την εργαστηριακή υποδομή, τη δοκιμαστική εφαρμογή νέων προϊόντων και την κατασκευή προβιομηχανικών πρωτοτύπων.  Παράλληλα, το Athens 4IB θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και στις υποδομές ερευνητικών φορέων που βρίσκονται εκτός του χώρου του.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Απόστολος Μακρυκώστας ανέφερε στην ομιλία του τις δράσεις της κυβέρνησης για τα κέντρα ψηφιακής καινοτομίας, καθώς υπάρχουν σήμερα 12 τέτοια κέντρα στην χώρα αλλά επιχειρείται να αυξηθεί ο αριθμός τους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι βασική προτεραιότητα.

Τριάντα βιομηχανίες θα συμμετάσχουν σε δράσεις στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση της εθνικής θέσης σχετικά με την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Τέλος, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βράβευσε τους τρεις πρώτους άνδρες και τις τρεις πρώτες γυναίκες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθώνιο δρόμου, που διεξήχθη παράλληλα με τον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας. Από πλευράς ανδρών, στον πανελληνιονίκη του μαραθώνιου Κώστα Γκελαούζο, καθώς και στους Χριστόφορο Μερούση και Παναγιώτη Καραΐσκο, που κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση. Αντίστοιχα, στις γυναίκες από τον κ. Μίχαλο βραβεύτηκαν η νικήτρια του πανελληνίου πρωταθλήματος, Ελευθερία Πετρουλάκη, η Στεφανία Λεοντιάδου, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση και η 3η του αγώνα, Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο.

*Για το συνολικό πρόγραμμα του 2nd Athens Innovation Festival 2018, ενημερωθείτε εδώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *