© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η δίκη στην Αυστρία για την μετάδοση Covid-19 στο χιονοδρομικό κέντρο του Ischgl

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στην Αυστρία ξεκίνησε η δίκη σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, στην πανδημία του κορονοϊού στο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο Ischgl τον Μάρτιο του 2020, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να μολυνθούν και αρκετούς να χάσουν την ζωή τους.

Το συμβάν αυτό, θεωρείται ως ένα από τα πρώτα γεγονότα της Ευρώπης που οδήγησαν σε υπερμετάδοση του ιού.

Η υπόθεση-η πρώτη από τις 15 αγωγές που κατηγορούν την κυβέρνηση και τις αρχές για κακό χειρισμό της επιδημίας COVID-19 στο Ischgl και σε άλλα θέρετρα στην επαρχία του Τιρόλου-ασκείται από τη χήρα και τον γιο του 72χρονου Hannes Schopf,που πέθανε μετά τη μόλυνση από τον ιό στο θέρετρο.

Η οικογένεια ζητά περίπου 100.000 ευρώ ως αποζημίωση από την κυβέρνηση και η υπόθεση υποστηρίζεται από την Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτή, η οποία δήλωσε ότι είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους ο κατάλογος των λαθών των αρχών είναι μακρύς. Επικαλέστηκε έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ισχυριζόταν ότι η πρώτη ειδοποίηση εκδόθηκε ήδη από τις 5 Μαρτίου από την Ισλανδία και ότι οι υπήκοοι της επέστρεψαν από το Ischgl μολυσμένοι και ότι τα σήματα συναγερμού αγνοήθηκαν από τις αυστριακές αρχές. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν βρήκε στοιχεία ότι υπήρξε πολιτική ή επιχειρηματική πίεση που έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις. “Μέχρι τις 8 Μαρτίου, διαπιστώθηκε σαφώς ότι οι τουρίστες στο Ischgl είχαν προσβληθεί από τον ιό, αλλά η αντίδραση ήταν πολύ αδύναμη, πολύ αργή και πολύ αργά”, λένε.

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε η καραντίνα στο θέρετρο λίγες ημέρες αργότερα από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, προκάλεσε την καταστροφή. Η χήρα του Schopf ισχυρίζεται ότι ο σύζυγός της μολύνθηκε από τον ιό κατά τη λανθασμένη διαχείριση της εκκένωσης, όταν αναγκάστηκε να βρεθεί με άλλους άρρωστους τουρίστες.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτή, από τους 6.000 ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό στο Ischgl και τη γύρω περιοχή, το 5 % υποφέρει από συμπτώματα COVID, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων, διαταραχών του ύπνου και δύσπνοια. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα.

«Η Αυστριακή Δημοκρατία πρέπει να αποδεχτεί την ευθύνη της», είπε δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση, προσθέτοντας ότι η μέχρι τώρα άρνηση «παρατείνει» τα δεινά των οικογενειών των θυμάτων.

Οι αυστριακές αρχές δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *