kriton

Ξεκίνησε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με τίτλο «Ο Κρητικός στον Αγώνα» το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ξεκίνησε σήμερα το τριήμερο συνέδριο του στη Μονή Αρσανίου στο Ρέθυμνο.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Περιφέρεια Κρήτης που συνδιοργανώνουν το συνέδριο απευθύνουν ‘’ ανοικτό κάλεσμα ‘’ σε όλους τους φορείς και πολίτες της Κρήτης να συμμετάσχουν στο 8ο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρήτων στο Ρέθυμνο.

Το συνέδριο έχει πλούσια θεματολογία (στους τομείς της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης, οικονομίας – ανάπτυξης, του αθλητισμού κ.α.), και πραγματοποιείται στις 5, 6 και 7 Αυγούστου με επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί στη Μονή Αρσανίου. « Καλούμε φορείς και πολίτες του νησιού μας, μαζί με τους απόδημους Κρήτες του κόσμου να τιμήσουν τον Κρητικό αγωνιστή, τον αγώνα των Κρητών καθώς αυτή τη χρονιά έχουμε δύο μεγάλα γεγονότα – επετείους, τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και τα 150 από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου » ανέφεραν ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Βελιβασάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και η πρόεδρος του συνεδρίου Μαρία Χναράκη. Τίτλος του συνεδρίου  «Ο Κρητικός στον Αγώνα» – όπως είπαν – έχει την ευρύτερη έννοια του «αγώνα» για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ατομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και επιστημονικής ζωής. « Τιμούμε τους αγωνιστές, τιμούμε το Αρκάδι, τιμούμε τη Μάχη της Κρήτης, τιμούμε τους Κρήτες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το συνέδριο έχει πλούσια θεματολογία, καλούς και διαβασμένους ομιλητές και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο….» δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρήτων Μανόλης Βελιβασάκης.

Στις δηλώσεις του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης αφού ευχαρίστησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών για τη συνδιοργάνωση ανέφερε, ότι « είναι ιδιαίτερη χαρά για μας την Περιφέρεια Κρήτης να μετέχουμε στην πραγματοποίηση του 8ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών   με τίτλο « Οι Κρήτες στον αγώνα ».

Με ιδιαίτερη χαρά θα φιλοξενήσει η Κρήτη τους απανταχού Κρήτες στο συνέδριο που αναδεικνύει την διαχρονική συμβολή των Κρητών στους αγώνες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, στους αγώνες για την επιβίωση στους αγώνες καθ΄ όλη την διάρκεια  της ιστορικής διαδρομής του νησιού». Η πρόεδρος του συνεδρίου Μαρία Χναράκη στις δηλώσεις της κάλεσε όλες και όλους τους  Κρητικούς να προσέλθουν στο συνέδριο διευκρινίζοντας ότι όλες οι συνεδρίες – εκδηλώσεις είναι ανοικτές για όλους και δεν χρειάζεται καμία απολύτως οικονομική συμμετοχή ή συνεισφορά «  Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας στο Ρέθυμνο και να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Κρήτης διότι χωρίς την Περιφέρεια Κρήτης δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε ελπίζω ως νικητές τον αγώνα μας » είπε χαρακτηριστικά η κ. Χναράκη αναφέρθηκε στις εργασίες του συνεδρίου λέγοντας :  Οι εργασίες του συνεδρίου Παρασκευή πρωί απόγευμα και Σάββατο πρωί απόγευμα 5 και 6 Αυγούστου θα γίνουν στη Μονή Αρσανίου. Έχουμε την έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή και δύο συνεδρίες μία αφιερωμένη στο Αρκάδι και μία αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης. Το Σάββατο συνεχίζουμε επίσης δυναμικά με συνεδρίες στη Μονή Αρσανίου η πρώτη μας συνεδρία είναι αφιερωμένη στο πώς μεταλαμπαδεύουμε την έννοια του κρητικού αγώνα στις νεότερες γενιές και εδώ γενικότερα να σημειώσω ότι μας ενδιαφέρουν πολύ δύο πράγματα η παιδεία η εκπαίδευση το ένα και το δύο οι νεότερες γενιές. Συγκροτήματα νεολαίας και Φοιτητική Ένωση Κρητών θα πούνε ριζίτικα και θα χορέψουνε κρητικούς χορούς.

Να τονίσω ότι οι επόμενες δύο συνεδρίες αναφέρονται στη σύγχρονη πραγματικότητα η μία έχει σχέση με τον Κρητικό αγώνα σήμερα τι κάνει ο Κρητικός σήμερα και αν συνεχίζει να αγωνίζεται με βάση όλο αυτό το βαρύ και ένδοξο παρελθόν που έχει και η άλλη συνεδρία για τον αγώνα του αποδήμου Κρητικού. Ονομάσαμε τον αγώνα δρόμου ‘’ Λούη Τίκα ‘’ στη μνήμη του Ηλία Σπαντιδάκη που ξεσήκωσε και δημιούργησε το εργατικό κίνημα στην Αμερική των ανθρακωρύχων και αυτό για εμάς είναι πολύ σπουδαίο και έχει πολύ μεγάλη σημασία να ακουστεί και να το μάθει ο κόσμος. Σκοπός μας στο συνέδριο είναι ο κόσμος να βιώσει επίσης πράγματα όχι μόνο θεωρητικά να τα ακούσει και να τα ζήσει. Τέλος να ενημερώσουμε ότι την Κυριακή υπάρχει δοξολογία στη μονή Αρκαδίου και τα εγκαίνια μιας διαδραστικής εφαρμογής τριών διαδραστικών εφαρμογών συστημάτων με την πολύ ευγενική δωρεά του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών θα είναι εκεί και οι εκπρόσωποι του ΙΤΕ οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν αυτά τα διαδραστικά συστήματα τα οποία είναι ολοκληρωμένα κατά το 80% και το 100% θα έχουμε τη χαρά να το δούμε στο νεοσύστατο μουσείο της μονής Αρκαδίου στα εγκαίνια πλέον τον Νοέμβριο του 2016.»

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *