Ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου | Στήθηκαν οι σκαλωσιές!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στήθηκαν οι σκαλωσιές και ξεκινά το έργο της αποκατάστασης του εμβληματικού ακινήτου του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, λιγότερο από ένα μήνα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, τόνισε: “Οι σκαλωσιές στο Εθνικό μας Θέατρο στήνονται και ένα έργο πνοής ξεκινά!
Η πορεία προς την αναγέννηση αυτού του σημαντικού μνημείου συνεχίζεται δυναμικά και απρόσκοπτα!
Αφήσαμε πίσω μας την αδιαφορία και την απραξία. Προχωράμε με σεβασμό στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Εθνικού Θεάτρου, ικανοποιώντας ένα όνειρο όλων των Ροδιτών!
Θέλουμε το Εθνικό Θέατρο να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, προσβάσιμο σε όλους τους συμπολίτες και τους επισκέπτες μας”!

Η σύμβαση

Πριν από έναν περίπου μήνα υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, ενός ιδιαίτερα σημαντικού, εμβληματικού μνημείου με πολύ μεγάλο αποτύπωμα στο πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, η υπογραφή αυτή έκλεισε τον μεταπολιτευτικό κύκλο μιας σειράς  ημιτελών έργων και των εργοταξίων – φαντασμάτων που για δεκαετίες πλήγωναν τον τόπο.

Την εργολαβική σύμβαση, ύψους 17.191.422,74 €,  υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «P. &C. DEVELOPMENTS.A.», Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.

Μια πολύ μεγάλη μέρα για την Ρόδο, και όχι μόνο γι’ αυτήν, αλλά και για το κλείσιμο μιας ατζέντας δεκαετιών μιζέριας και κακομοιριάς, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος:

“Είμαστε αυτοί που έχουν μιλήσει για το Εθνικό Θέατρο λιγότερο από όλους. Για το Εθνικό Θέατρο μιλούσαν αυτοί που «ήξεραν», μιλούσαν αυτοί που το «πονούσαν», μιλούσαν οι «ευαίσθητοι» που από… «ευαισθησία» το γκρέμιζαν χρόνο με τον χρόνο. Το δικό μας μήνυμα είναι «περισσότερη δουλειά από λόγια, περισσότερα έργα από λόγια». Χορτάσαμε από λόγια και οράματα, όπως χορτάσαμε και από εργοτάξια φαντάσματα και ερείπια σε όλο το νησί. Για μένα προσωπικά, η σημερινή μέρα είναι πολύ μεγάλη, είναι μια πολιτική στιγμή ορόσημο, διότι με τη σημερινή υπογραφή, κλείνουμε την μεταπολιτευτική ατζέντα δεκαετιών  μιζέριας και  κακομοιριάς. Στα δικά μας χέρια, τα πράγματα φτιάχνουν, δεν ρημάζουν. Και στα δικά μας χέρια έχουν φτιάξει πάρα πολλά πράγματα σε αυτόν τον υπέροχο τόπο”, δήλωσε μεταξύ των άλλων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο περιφερειάρχης στην τέως υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στην καθοριστική συμβολή της στην αναγέννηση του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και για την χρηματοδότηση του έργου, καθώς ήταν εκείνη που εκχώρησε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού, ύψους  16.800.000,00 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την αποκατάστασή του (σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενίσχυσε το έργο με επιπλέον 400.000 ευρώ και ο Δήμος Ρόδου με 35.000 ευρώ).  Ευχαριστίες απηύθυνε και στον τέως Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος «υιοθέτησε» το Εθνικό Θέατρο από την επίσκεψή του σε αυτό, τον Νοέμβριο του 2021, οπότε ελήφθησαν και οι αποφάσεις για την αποκατάστασή του. Ευχαρίστησε επίσης τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, Στέφανο Δράκο, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του τόπου, στο πρόσωπο της υποψήφιας βουλευτή, Μίκας Ιατρίδη,  τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας για την αποτελεσματική και παραγωγική συνεργασία, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν εθελοντικά για το έργο αυτό, με ονομαστική αναφορά στην Προϊσταμένη  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνια Μιχαηλίδου και τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Μάγο.

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε εξαιρετικά συγκινημένος και χαρούμενος, τονίζοντας ότι αδημονεί για την ημέρα που το Εθνικό Θέατρο θα ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί το κοινό, στην πρώτη παράσταση που θα ανέβη σε περιβάλλον ελληνικής δημοκρατίας. Σημείωσε ότι το Εθνικό Θέατρο «θα γίνει εφάμιλλο αν όχι ανώτερο από αυτό που αρχικά ήταν», ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην συνεργασία Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία φέρνει αποτελέσματα στον τόπο. «Η ισχύς εν τη ενώσει. Μαζί μπορούμε να πάμε μακριά. Τόσο ο Δήμος Ρόδου όσο και η Περιφέρεια, διαθέτουν εξαιρετικά στελέχη. Η ηγεσία έλειπε για να τα αξιοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας και τους συνεργάτες του, είπε ότι θα πρέπει να είναι υπερήφανοι διότι δεν κάνουν ένα απλό έργο, αλλά δίνουν ζωή σε ένα τοπόσημο μεγάλου βεληνεκούς.

Και συνέχισε ο δήμαρχος Ρόδου: “Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου αναγεννιέται. Το μεγάλο όνειρο των Ροδιτών, γίνεται πράξη. Με σφραγίδες και υπογραφές πλέον. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, δρομολογημένες διαδικασίες υλοποίησης, συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα και πάνω απ’ όλα, με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης.
Η σημερινή υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης και η έναρξη των εργασιών είναι η κατάληξη ενός απαιτητικού και δύσκολου μαραθωνίου. Ενός μαραθωνίου μελετητικού έργου, τεκμηρίωσης και διαρκών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης που συνένωσε όλες τις δυνάμεις του νησιού μας. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δήμος Ρόδου. Επιστημονικοί Φορείς. Επαγγελματίες και επιστήμονες του νησιού μας με εθελοντική προσφορά. Αφήνουμε οριστικά πίσω μας το χθες, για να συνεχίσουμε μπροστά, προς το αύριο. Με όραμα και δύναμη για τη Ρόδο μας”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον συνολικό σχεδιασμό, τονίζοντας: “Ένας στόχος χωρίς σχέδιο, είναι απλά μια ευχή. Και οι ευχές από μόνες τους δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο όταν είναι και υποκριτικές, όπως συνέβη για χρόνια με το Εθνικό μας Θέατρο. Πολλά λόγια και στην πράξη… καταστροφή, απαξίωση και πλιάτσικο.

Το στολίδι έγινε ντροπή!

Τα έχουμε ζήσει όλοι οι Ροδίτες αυτά και δεν χρειάζεται να τα περιγράψω. Είναι το χθες που αφήνουμε οριστικά πίσω μας για να συνεχίσουμε μπροστά, προς το αύριο. Με όραμα και δύναμη για τη Ρόδο μας.

Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι μέρα χαράς. Μέρα αισιοδοξίας κι ανάτασης για το νησί μας. Διότι οι ευκαιρίες πλέον δεν προσπερνάνε τη Ρόδο, όπως συνέβαινε για χρόνια. Σήμερα αξιοποιούνται σωστά και δίνουν χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες, για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου αναγεννιέται. Το μεγάλο όνειρο των Ροδιτών, γίνεται πράξη. Με σφραγίδες και υπογραφές πλέον. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, δρομολογημένες διαδικασίες υλοποίησης, συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα και πάνω απ’ όλα, με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης.

Και μέσα από αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια φτάσαμε τον Νοέμβριο του 21 στην ανακοίνωση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο νησί μας, για την ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και η προσπάθεια συνεχίστηκε ώστε μέσα σε χρόνο – ρεκόρ, μόλις 18 μηνών, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην αυτοδιοικητική ιστορία του νησιού μας, να γίνουν με διαφάνεια και νομιμότητα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης του έργου. Για να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή κάναμε πραγματικά ένα άλμα, το οποίο μας φέρνει πιο κοντά πλέον στη μέρα που θα ανάψουν ξανά τα φώτα της ράμπας του Εθνικού μας Θεάτρου και θα ξανακουστεί το ζεστό χειροκρότημα των θεατών.

Θέλω και από εδώ να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη σπουδαία επιτυχία για το νησί μας. Όπως και την ευγνωμοσύνη μου, στον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη που έσκυψαν με τόσο ενδιαφέρον πάνω από την προσπάθειά μας και αγκάλιασαν αυτό το μεγάλο όνειρο της Ρόδου προκειμένου να γίνει πραγματικότητα. Και ασφαλώς τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Χατζημάρκο που πήρε «επ’ ώμου» και αυτό το μείζον ζήτημα, αφήνοντας το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Ένα μεγάλο και ειλικρινές «Ευχαριστώ», λοιπόν, ερμηνεύοντας τα αισθήματα και όλων των Ροδιτών.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου είναι ένα εμβληματικό μνημείο πολιτισμού για τον τόπο μας. Η αρχιτεκτονική του και η ιστορία του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας και είμαστε πραγματικά περήφανοι που καταφέρνουμε να σταθούμε αντάξιοί της.

Όπως εξίσου περήφανοι θα είμαστε και για τις μελλοντικές λαμπρές σελίδες που θα γραφτούν. Το Εθνικό μας Θέατρο, μετά την ανακατασκευή του, θα αποτελέσει μια μοναδική, σύγχρονη πολιτιστική υποδομή για το νησί μας, δίνοντας νέα πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Και μάλιστα σε μια συγκυρία που ο πολιτισμός καλείται να αποτελέσει βασική συνιστώσα του τουριστικού προϊόντος μας, σε μια έξυπνη και βιώσιμη προοπτική. Ήδη κορυφαίοι θεατρικοί καλλιτέχνες εκφράζουν ανοιχτά το ενδιαφέρον του και την προσμονή τους να παρουσιάσουν εδώ στη Ρόδο μας, τη θεατρική δουλειά τους.

Για τη σημερινή Δημοτική Αρχή ο πολιτισμός όχι μόνον δεν υπήρξε παραπαίδι αλλά είναι στο κέντρο της στρατηγικής μας για ένα φωτεινό, βιώσιμο και έξυπνο μέλλον για όλους και ειδικά για τις νέες γενιές του νησιού μας”.

Και κατέληξε: “Θέλω να επισημάνω τρία βασικά σημεία που αναδεικνύει η επιτυχία της αναγέννησης του Εθνικού Θεάτρου μας.

Πρώτον, τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια. Χωρίς κόπο και θυσία, Χωρίς συνεργασία και συνένωση δυνάμεων. Και μόνο αν υπάρχει αυτή η νοοτροπία τότε βλέπουμε κι αποτελέσματα. Κι αυτό είναι το δεύτερο σημείο. Δεν έχουμε όλοι την ίδια νοοτροπία. Γι’ αυτό και δεν μπορούν όλοι να φέρουν επιτυχίες. Έξω από το χορό μπορούν να λένε πολλά τραγούδια και να τάζουν τον ουρανό με τα άστρα σε όλους. Αλλά όταν προσγειώνονται στο σκληρό έδαφος της πραγματικότητας σηκώνουν τα χέρια ψηλά και παραδίδονται απέναντι στα προβλήματα.

Η ίδια η ζωή είναι αυτή που τελικά αποδεικνύει ποιοι είναι ικανοί και χρήσιμοι για τον τόπο και ποιοι απλά κοιτούν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και αυτοθαυμάζονται. Κι αυτό είναι το τρίτο σημείο. Κανένας τόπος, όσο ευνοϊκές ή δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς ικανή τοπική ηγεσία. Αυτό ακριβώς είναι που στο τέλος αξιολογούν, κρίνουν και συγκρίνουν οι πολίτες, αποφασίζοντας κυρίαρχα για τον τόπο τους και το μέλλον τους. Διότι είναι άλλο οι αυτοσχεδιασμοί και τα σχέδια επί χάρτου που μένουν στα ράφια και στα συρτάρια και αφήνουν μόνον εκκρεμότητες και είναι τελείως άλλο να υπάρχει μελετημένο και σοβαρό σχέδιο, που αφήνει έργο. Σχέδιο με το οποίο, βήμα – βήμα, όπως αποδεικνύεται με το Εθνικό μας Θέατρο, ξαναδίνει στη Ρόδο μας τη λάμψη που αξίζει και δικαιούται”.

 

Ο ανάδοχος του έργου υποχρεούται να ολοκληρώσει το όλο έργο εντός είκοσι τεσσάρων(24) μηνών, από την ημερομηνία υπογραφής της εργολαβικής σύμβασης.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αrmando Bernabiti, λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini» και είναι μοναδικός συνδυασμός “διεθνούς στυλ” και “φασιστικού στυλ”. Αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα δείγματα κανναβικής τεχνολογίας (Finta pietra) και υαλοπλίνθων, σε ελληνικό έδαφος. Εντυπωσιακή ήταν η σκηνή του με το μεγάλο βάθος και ύψος. Διέθετε επίσης μεγάλη αίθουσα εξώστη, θεωρεία για επισήμους, φουαγιέ και μπαρ. Στην εποχή του ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα θέατρα, ικανό να φιλοξενεί ακόμα και όπερες (όπως και φιλοξένησε). Από το 1981 και μετά δεν έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης και το κτήριο, μέχρι και το 2006 παρουσίασε σημαντικές έκτασης φθορές. Το 2005 πέρασε στην ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1988, ενώ έχει, επίσης, κηρυχθεί ως διατηρητέο, το 1986, από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Δημοσίων Έργων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *