invest

Ξεκινούν οι υποβολές στον αναπτυξιακό νόμο

ΜΟΝΕΥ

Δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για τα 4 βασικά καθεστώτα του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, «Γενική επιχειρηματικότητα»(ΦΕΚ 3378/19.10.2016), «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» »(ΦΕΚ 3380/19.10.2016), «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ» »(ΦΕΚ 3377/19.10.2016) και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» »(ΦΕΚ 3379/19.10.2016), με ποσοστά ενίσχυσης έως 55% με βάση τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων και στα τέσσερα καθεστώτα είναι η 19η Οκτωβρίου 2016. Οι επενδύσεις στον κλάδο του Τουρισμού θα μπορούν να ενταχθούν στα καθεστώτα: «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους».

Σημαντικές αλλαγές προωθήθηκαν μετά την δημόσια διαβούλευση των νέων προκηρύξεων,  με σημαντικότερη τη δυνατότητα τεκμηρίωσης της χρηματοδότησης του κόστους του επενδυτικού σχεδίου  μέσω επιστολής του Νόμιμου Εκπροσώπου του φορέα για την πρόθεση λήψης δανείου και άρα την μη υποχρέωση απόδειξης της ιδίας συμμετοχής του φορέα, ούτε της προέγκρισης δανείου από τράπεζα κατά την υποβολή της πρότασης. Παράλληλα δόθηκε μικρή παράταση στο περιθώριο υποβολής των προτάσεων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2016 για τα καθεστώτα της «Γενικής Επιχειρηματικότητας» και τις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»

Πιο αναλυτικά για το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων είναι η 19 Οκτωβρίου 2016 και η ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 20 Δεκεμβρίου 2016. Τα κυριότερα στοιχεία του καθεστώτος παρουσιάζονται ακολούθως.

  • Αιτήσεις Υπαγωγής

Η αίτηση υπαγωγής και ο οικείος ηλεκτρονικός φάκελος τεκμηρίωσης υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Με την ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλονται στο ΠΣΚΕ:

α. Τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 4 του νόμου 4399/2016 στοιχεία κατ’ ελάχιστον (επωνυμία και μέγεθος επιχείρησης, περιγραφή του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων ημερομηνιών έναρξης και λήξης, τόπος  εκτέλεσης του έργου, κατάλογος δαπανών του έργου συνοδευόμενος από τις σχετικές προσφορές, είδη και ποσό ενίσχυσης, χρηματοδοτικό σχήμα επενδυτικού σχεδίου) προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα έναρξης των εργασιών του έργου και

β. Υπεύθυνη Δήλωση σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της παρούσας Προκήρυξης.

Σε ημερομηνία που θα κοινοποιηθεί μέσω της οικείας ιστοσελίδας του Αναπτυξιακού Νόμου, και πάντως πριν την προθεσμία λήξης των υποβολών του καθεστώτος, θα μπορεί να υποβληθεί και ο οικείος ηλεκτρονικός φάκελος τεκμηρίωσης.

  • Προϋπολογισμός Καθεστώτος

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2016 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 80.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

  • Ιδία Συμμετοχή

Η συμμετοχή του φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού επενδυτικού κόστους δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.

Η συμμετοχή του φορέα στο ενισχυόμενο κόστος συμβατικής επένδυσης υπολογίζεται στο σύνολο των ενισχυόμενων δαπανών αυτού, αφού αφαιρεθεί το ποσό της αιτούμενης επιχορήγησης, εφόσον προβλέπεται στο χρηματοδοτικό και μπορεί να καλύπτεται με τους ακόλουθους τρόπους:

Α. Κάλυψη του κόστους του επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού με ίδια κεφάλαια:

α. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου

β. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών

γ. με την ανάλωση υφιστάμενων αποθεματικών,

δ. με εκποίηση στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης (που αφορούν αποκλειστικά γήπεδα, κτίρια, και μηχανολογικό εξοπλισμό,) με απόδειξη της δυνατότητας πώλησης.

Β. Κάλυψη του κόστους του επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού με εξωτερική χρηματοδότηση:

α. με τραπεζικό δάνειο ή δάνειο από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς ή ομολογιακό δάνειο εκδιδόμενο με δημόσια ή μη εγγραφή,

β. Εναλλακτικά, ο φορέας δύναται να υποβάλλει επιστολή του νομίμου εκπροσώπου για την πρόθεση λήψης δανείου

  • Προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων και επιλέξιμες δαπάνες

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ,

β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ,

γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,

δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ

ε. Κοιν. Σ.Επ , Αγροτικούς Συνεταιρισμούς , Ομάδες Παραγωγών και  Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΣ, ΟΠ, ΑΕΣ) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ,

Ως επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων για την εφαρμογή του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων νοούνται οι κάτωθι:

α. επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού,

β. επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού,

γ. το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης. Το ως άνω μισθολογικό κόστος αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη μόνο αυτοτελώς και όχι σε συνδυασμό με τις περιπτώσεις α’ ή/και β’.

  • Χαρακτήρας Επενδυτικών Σχεδίων

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Δημιουργία νέας μονάδας

β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.

γ .Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν

δ. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

ε. Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει

  • Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α. Ατομική επιχείρηση, β. Εμπορική Εταιρεία, γ. Συνεταιρισμός, δ. Κοιν.Σ.Επ, ΑΣ, ΟΠ, ΑΕΣ

ε. Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, στ. Κοινοπραξίες, ζ. Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους

  • Είδη Ενισχύσεων

Στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

α. φορολογική απαλλαγή

β. επιχορήγηση, Η ενίσχυση της επιχορήγησης παρέχεται μόνον στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.4399/2016.

γ. επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης

δ. επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, Η ενίσχυση της επιδότησης του κόστους απασχόλησης παρέχεται μεμονωμένα και όχι σε συνδυασμό με τα άλλα είδη ενισχύσεων

Οι ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδότησης μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης παρέχονται στο 100% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Η ενίσχυση της επιχορήγησης παρέχεται μόνο στις Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων του άρθρου 12, σε ποσοστό που ορίζεται στο 70% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Για να δικαιούνται οι υπαγόμενες επιχειρήσεις να λάβουν τις ενισχύσεις της επιχορήγησης ή / και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, πρέπει να έχουν εμφανίσει κέρδη προ φόρων σε μία κατ’ ελάχιστον διαχειριστική χρήση από τις τελευταίες επτά (7), πριν από τη διαχειριστική χρήση της αίτησης υπαγωγής.

  • Ειδικές κατηγορίες Ενισχύσεων του άρθρου 12

Στο παρόν καθεστώς, παρέχεται επιπλέον των ειδών ενίσχυσης της περίπτωσης α, γ και δ της παραγράφου 1 του άρθρου 10 και η ενίσχυση της επιχορήγησης συμβατικής επένδυσης στις περιπτώσεις που οι φορείς του επενδυτικού σχεδίου πληρούν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Είναι εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις: ως τέτοιες ορίζονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν την εξωστρέφειά τους, δηλαδή το λόγο αξίας των εξαγωγών τους προς τον κύκλο εργασιών τους, είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 10% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 5% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, εφόσον οι εξαγωγές τους καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του κύκλου εργασιών τους το τρίτο έτος πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου. Για την τεκμηρίωση της αύξησης των εξαγωγών οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν κλείσει τρεις διαχειριστικές χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.

β. Είναι καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καινοτόμες θεωρούνται οι επιχειρήσεις, των οποίων οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έχουν υπερβεί το 10% του συνόλου των λειτουργικών τους δαπανών, για ένα (1) τουλάχιστον έτος από τα τρία τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος.

γ. Είναι επιχειρήσεις που προέρχονται από συγχώνευση ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων  , με απορρόφηση είτε με δημιουργία νέας εταιρείας, αποκλειόμενης ρητά της εξαγοράς.

δ. Είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αύξησαν την απασχόλησή τους (με βάση τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) σε ποσοστό τουλάχιστον 10% την τελευταία τριετία πριν την αίτηση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου. Υπολογίζεται η μεταβολή μεταξύ των ΕΜΕ των τελευταίων 12 μηνών πριν την αίτηση υπαγωγής (λογίζεται ως πρώτο έτος) και των ΕΜΕ από τον 25ο έως τον 36ο μήνα πριν την αίτηση υπαγωγής (λογίζεται ως τρίτο έτος). Η ενίσχυση αυτή παρέχεται σε επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί τουλάχιστον 36 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.

ε. Είναι συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N. 4019/2011 (Α’ 216), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του N. 4384/2016 (Α’ 78),

στ. Είναι επιχειρήσεις, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υλοποιούνται σε έναν από τους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και αγροδιατροφής, ως κύριο κλάδο δραστηριότητάς τους,

ζ. Είναι επιχειρήσεις, οι οποίες επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ .

η. Είναι επιχειρήσεις, των οποίων το υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης. Ειδικότερα, ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια ίδρυσης νέων μονάδων ή τα επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων μονάδων για νέα οικονομική δραστηριότητα εντός του χώρου υποδοχής.

θ. Είναι επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται στις ειδικές περιοχές, οι οποίες αναφέρονται στο σχετικό Παράρτημα του ν.4399/16, καθώς πληρούν τα κριτήρια της περ. θ του άρθρου 12 του νόμου 4399/16.

ι. Είναι επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και συγκεκριμένα: Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη, Χίος.

  • Αξιολόγηση

Η διαδικασία των σταδίων ελέγχου πληρότητας και νομιμότητας ολοκληρώνεται εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής. Η διαδικασία αξιολόγησης του παρόντος καθεστώτος είναι συγκριτική και ολοκληρώνεται με την κατάρτιση προσωρινού πίνακα κατάταξης εντός τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου πληρότητας και νομιμότητας

Όσον αφορά στο καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων είναι η 19 Οκτωβρίου 2016 και η ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 20 Δεκεμβρίου 2016. Τα κυριότερα στοιχεία του καθεστώτος παρουσιάζονται ακολούθως.

  • Αιτήσεις Υπαγωγής

Η διαδικασία των αιτήσεων είναι ταυτόσημη με τη διαδικασία που περιγράφεται στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας.

  • Προϋπολογισμός Καθεστώτος

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2016 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 100.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 50.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

  • Ιδία Συμμετοχή

Οι τρόποι κάλυψης της ιδίας συμμετοχής ταυτίζονται με αυτούς που περιγράφονται στο καθεστώς της Γενικής επιχειρηματικότητας.

  • Προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων και επιλέξιμες δαπάνες

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ,

β. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,

γ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,

Ως επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων για την εφαρμογή του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων νοούνται οι κάτωθι:

α. επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού,

β. επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού,

γ. το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης. Το ως άνω μισθολογικό κόστος αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη μόνο αυτοτελώς και όχι σε συνδυασμό με τις περιπτώσεις α’ ή/και β’.

  • Χαρακτήρας Επενδυτικών Σχεδίων

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Δημιουργία νέας μονάδας

β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.

γ .Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν

δ. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

ε. Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει

  • Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α. Ατομική επιχείρηση, β. Εμπορική εταιρεία, γ. Συνεταιρισμός, δ. Κοιν.Σ.Επ, ΑΣ, ΟΠ, ΑΕΣ

ε. Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, στ. Κοινοπραξίες, ζ. Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους

Ειδικότερα δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ΅) που πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Είναι νέες. Ως «Νέες ΜΜΕ» λογίζονται οι υπό σύσταση ή νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής δεν έχει παρέλθει επταετία από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο Γ.Ε.Μ.Η. και δεν έχουν συσταθεί μέσω συγχώνευσης

β. δεν είναι συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιπλέον δεν συνδέονται μέσω φυσικών προσώπων με μεγάλη επιχείρηση, ανεξαρτήτως αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται. Δικαιούχοι είναι και οι νέες ΜΜΕ στην εταιρική σύνθεση των οποίων μετέχουν και πρόσωπα που διατηρούν μικρή ατομική επιχείρηση, εφόσον η τελευταία δεν είναι συνδεδεμένη ή συνεργαζόμενη με άλλες επιχειρήσεις.

  • Είδη Ενισχύσεων

Στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

α. φορολογική απαλλαγή

β. επιχορήγηση, Η ενίσχυση της επιχορήγησης παρέχεται σε ποσοστό που ορίζεται στο 70% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης του παρόντος άρθρου, εξαιρουμένων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 12, για τα οποία το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται στο 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης ενίσχυσης.

γ. επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης

δ.επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, Η ενίσχυση της επιδότησης του κόστους απασχόλησης παρέχεται μεμονωμένα και όχι σε συνδυασμό με τα άλλα είδη ενισχύσεων

Οι ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδότησης μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης παρέχονται στο 100% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης που ορίζονται στο παρόν άρθρο.

  • Ειδικές κατηγορίες Ενισχύσεων

Στο παρόν καθεστώς, παρέχεται επιπλέον των ειδών ενίσχυσης της περίπτωσης α, γ και δ της παραγράφου 1 του άρθρου 10 και η ενίσχυση της επιχορήγησης συμβατικής επένδυσης στις περιπτώσεις που οι φορείς του επενδυτικού σχεδίου εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων του Άρθρου 12 ομοίως με το καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας.

  • Αξιολόγηση

Η διαδικασία των σταδίων ελέγχου πληρότητας και νομιμότητας ολοκληρώνεται εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής. Η διαδικασία αξιολόγησης του παρόντος καθεστώτος είναι συγκριτική και ολοκληρώνεται με την κατάρτιση προσωρινού πίνακα κατάταξης εντός τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου πληρότητας και νομιμότητας.

Όσον αφορά στο καθεστώς «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων είναι η 19 Οκτωβρίου 2016 και διαρκεί έως την 28η Απριλίου 2017 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός. Τα κυριότερα στοιχεία του καθεστώτος παρουσιάζονται ακολούθως.

  • Αιτήσεις Υπαγωγής

Η διαδικασία των αιτήσεων υπαγωγής  είναι όμοια με τα προαναφερθέντα καθεστώτα.

  • Προϋπολογισμός Καθεστώτος

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2016 ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ και αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής και του οφέλους από τη σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

  • Ιδία Συμμετοχή

Οι τρόποι κάλυψης της ιδίας συμμετοχής ταυτίζονται με αυτούς που περιγράφονται στο καθεστώς  της Γενικής επιχειρηματικότητας.

  • Προϋπολογισμός επενδυτικών σχεδίων και επιλέξιμες δαπάνες

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται στο ποσό των 20.000.000 € ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.

Ως επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων για την εφαρμογή του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων νοούνται οι κάτωθι:

α. επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού,

β. επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού,

  • Χαρακτήρας Επενδυτικών Σχεδίων

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Δημιουργία νέας μονάδας

β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.

γ .Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν

δ. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

ε. Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει

  • Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α. Ατομική επιχείρηση, β. Εμπορική εταιρεία, γ. Συνεταιρισμός, δ. Κοιν.Σ.Επ, ΑΣ, ΟΠ, ΑΕΣ

ε. Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, στ. Κοινοπραξίες, ζ. Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους

  • Είδη Ενισχύσεων

Οι φορείς των υπαγόμενων στο παρόν καθεστώς επενδυτικών σχεδίων μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 22 του N. 3894/2010 (Α΄ 204), όπως ισχύει, χωρίς τις προβλεπόμενες στο νόμο αυτό διαδικασίες υπαγωγής. Οι φορείς των ως άνω σχεδίων δεν μπορούν να κάνουν χρήση καμίας εκ των λοιπών ευνοϊκών ρυθμίσεων του N. 3894/2010, όπως ισχύει.

Επιπλέον οι φορείς των υπαγόμενων στο παρόν καθεστώς επενδυτικών σχεδίων μπορούν να κάνουν χρήση:

α. του κινήτρου της σταθεροποίησης του ισχύοντος κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων της περίπτωσης ε, της παραγράφου 1 του άρθρου 10, του νόμου 4399/16,

ή

β. της φορολογικής απαλλαγής της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του νόμου 4399/2016. Το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

Το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής παρέχεται με ποσοστό ενίσχυσης 10% του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης κατά παρέκκλιση των εντάσεων ενίσχυσης του παρόντος, και έως του ποσού των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης 10% για το κίνητρο της φοροαπαλλαγής αφορά τόσο στις δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων όσο και σε αυτές εκτός περιφερειακών ενισχύσεων.

Το κίνητρο του σταθερού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος παρέχεται έως την εξάντληση της ενίσχυσης που δικαιούται ο φορέας βάσει των ορίων του Γ.Α.Κ. ή της οικείας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέχρι του ποσού των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ.

Οι αναφερόμενες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξημένες εντάσεις ενισχύσεων του Χ.Π.Ε. δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ.

  • Αξιολόγηση

Η διαδικασία των σταδίων ελέγχου πληρότητας και νομιμότητας ολοκληρώνεται εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής. Η διαδικασία αξιολόγησης του παρόντος καθεστώτος είναι άμεση με βάση την αρχή της χρονικής προτεραιότητας  και ολοκληρώνεται με την έκδοση της απόφασης υπαγωγής εντός τριάντα (30) ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας.

Τέλος, όσον αφορά στο καθεστώς «Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού» η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων είναι η 19 Οκτωβρίου 2016 και διαρκεί έως την 28η Απριλίου 2017 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός. Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος θα ενισχυθούν με φορολογικές απαλλαγές αποκλειστικά δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων.

Επιμέλεια άρθρου: Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *