Ξενοδόχοι Λευκάδας: Πάσχει σοβαρά το χωροταξικό…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας συμφωνεί ότι το “Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”, που βρίσκεται στην τελική φάση συζήτησης και ψήφιση, αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο για οποιαδήποτε σοβαρή πολιτική ανάπτυξης της περιφέρειας, αλλά και της Λευκάδας. 
Επισημαίνουν όμως, μέσω του προέδρου της και μέλους της Επιτροπής Διαβούλευσης, κ. Νίκου Γράψα, ότι “πάσχει” σοβαρά. Τι πρέπει να αφαιρεθεί, κατά την Ένωση: 
“1. Η μελέτη αναφέρει πλήθος επιχειρημάτων για την συνοχή και τη θεσμική θωράκισή της περιφέρειας (σωστά) και ξαφνικά στη σελίδα 8 μας “ανακοινώνει” ότι η Λευκάδα, επιπλέον εντάσσεται στο… πολύπολο Λευκάδας – Άρτας – Πρέβεζας. 
Η Λευκάδα όμως δεν έχει κοινά χαρακτηριστικά σε οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο με την πόλη της Άρτας.
2. Δεν μπορεί να ιεραρχείται και να προτείνεται ως τρίτος τουριστικός πόλος εθνικής εμβέλειας (εκτός των περιοχών της Λευκάδας και Νυδριού), η… γραμμική ανάπτυξη Νικιάνα – Βλυχό! (σελ. 28) 
3. Δεν μπορεί να προτείνονται ως πόλοι έλξης εθνικής εμβέλειας οι παραλίες Κάθισμα και Πόρτο Κατσίκι, χωρίς να περιλαμβάνεται αφ‘ ενός και η παραλία Εγκρεμνοί (μαζί με το Πόρτο Κατσίκι), αλλά και χωρίς να δίνονται τρόποι αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών αυτής της ανάπτυξης. 
4. Δεν μπορεί να αναφέρει ότι απαιτείται ο μαζικός τουρισμός να γίνει βιώσιμος, να εξυγιανθεί, κ.λπ.  χωρίς να αναφέρει κατευθύνσεις και στόχους ανάσχεσης των αρνητικών συνεπειών του! 
5. Δεν μπορεί να αναφέρει ότι χρειάζεται η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, χωρίς να οριοθετεί τέτοιες ζώνες ανάπτυξης εναλλακτικών δραστηριοτήτων. 
6. Δεν μπορεί να αναφέρει ότι χρειάζεται σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης με τον τουρισμό και να μην περιγράφει και να οριοθετεί το πως θα γίνει αυτό. Όμως σήμερα δεν πρέπει να επιμείνουμε στο τι δεν προβλέπει η μελέτη, αλλά τι πρέπει να περιλαμβάνει”. 
 “Κατά τη γνώμη μου”, λέει ο κ. Γράψας, “πρέπει να προστεθούν (αναφέρω σημειακά) και χωρίς η σειρά να αξιολογεί και τις προτεραιότητες, τα εξής: 
1. Αυστηρή προστασία των τοπίων NATURA, ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης Λευκάδας, των παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων του νησιού (όπως αλώνια, βόλτοι, μύλοι, ελαιοτριβεία, βρύσες κ.λπ.), αποκατάσταση εκκλησιών, μοναστηριών και περιβάλλοντος χώρου, κήρυξη ως παραδοσιακών ή διατηρητέων ορεινών χωριών (Δρυμώνας, Εξάνθεια, Καρυά, Βαυκερή, Κατωχώρι, Αλέξανδρος κ.λπ.) 
2. Επανάχρηση, με ισχυρά κίνητρα σε επενδυτές, των εγκαταλελειμμένων οικισμών ή τμημάτων οικισμού (Ρεκατσινάτα, Βλαχάτα Εξάνθειας, παλαιός οικισμός Κοντάραινας και Μαραντοχωρίου) 
3. Καθορισμός οίκο-πολιτιστικής διαδρομής στο νησί, με αναβάθμιση – αξιοποίηση των κατά τόπους ισχυρών στοιχείων της. Η διαδρομή Κάστρο Αγίας Μαύρας – Καλλιγώνι – Στενό Νυδριού – Δημοσάρι – Βασιλική – ακρωτήρι Νηράς (μέσω δρόμου Πόντης) – Αθάνι – Άγιος Νικήτας – Μονή Φανερωμένης – πόλη Λευκάδας, πρέπει να αποκτήσει ως άθροισμα, τα ισχυρά πλεονεκτήματα των επιμέρους σημείων που την αποτελούν. 
4. Χωροθέτηση – αξιοποίηση ορεινών μονοπατιών με σημάνσεις και ένταξή τους στο πανευρωπαϊκό δίκτυο 
5. Εξυγίανση και αναβάθμιση του μαζικού τουρισμού, με συγκεκριμένες δράσεις: Αυστηρή προστασία κοινοχρήστων χώρων Καθαριότητα παντού Πεζοδρομήσεις, φωτισμοί, ράμπες για ΑΜΕΑ Έλεγχος αρχιτεκτονικής επιτροπής σε κτίσματα και χρώματα Πινακίδες κατευθύνσεως σε διασταυρώσεις Πινακίδες καταστημάτων σε συγκεκριμένα πλαίσια και χρώματα Μεταφορά ημερόπλοιων από το θαλάσσιο μέτωπο του Νυδριού, σε άλλο σημείο Πρόγραμμα με κίνητρα για “απόσυρση” και ανακαίνιση κτηρίων Πάταξη παράνομων καταλυμάτων κ.λπ. 
6. Αναβάθμιση – διαμόρφωση της περιοχής της Γύρας, σε χώρους αναψυχής από του μύλους έως το κάστρο (να προκηρυχθεί δωρεάν πανελλήνιος διαγωνισμός ιδεών) 
7. Χωροθέτηση στην περιοχή των μύλων ειδικών εγκαταστάσεων για kite surf (και πιθανώς δημοτικού αναψυκτηρίου). 
8. Χωροθέτηση της περιοχής του Αϊ Γιάννη και σε βάθος 700-800 μέτρων από τον παραλιακό δρόμο (λογικό όριο αρτιότητας τα 2 στρέμματα) και δυνατότητα χωροθέτησης και ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων με κίνητρα δεν μπορεί η Λευκάδα να μην έχει τουριστική διέξοδο στη θάλασσα και να “επιδοτεί” ενοικιαζόμενα δωμάτια). 
9. Χωροθέτηση της ευρύτερης περιοχής της Βασιλικής ως τρίτου τουριστικού πόλου εθνικής εμβέλειας στο νησί (μαζί με την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Λευκάδας και της περιοχής του Νυδριού). Η Βασιλική διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα των ιδανικών συνθηκών για windsurf και θαλάσσια αθλήματα και επιβάλλεται να αντλήσουμε την αξία που της αναλογεί. Επιπλέον διαθέτει πλούσιο πολεοδομικό απόθεμα, αποκτά σύντομα τουριστική μαρίνα, έχει την μόνιμη σύνδεση και επαφή» με την Κεφαλονιά και τα υπόλοιπα Ιόνια. Επίσης έχει τα πλεονεκτήματα της ύπαρξηςτων βασικών υποδομών (πολεοδομικό σχέδιο, εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού, πεζοδρομήσεις), καθώς και του νέου παραλιακού δρόμου που ενώνει και αναπτύσσει περαιτέρω την περιοχή από την Πόντη έως το λιμάνι. 
Βρίσκεται στο επίκεντρο των καλύτερων παραλιών (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Αγιοφύλλι, Αμούσω κ.λπ.) Επιβάλλεται να μελετηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ειδικής προβλήτας για κρουαζερόπλοια στην νέα μαρίνα. Διαθέτει επίσης τον κάμπο που μπορεί να χωροθετηθεί και να αναπτυχθεί ως ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, με εξειδίκευση στα βιολογικά προϊόντα και να αποτελέσει μελλοντικό τροφοδη σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. 
10. Χωροθέτηση “ζωνών” στην ορεινή Λευκάδα (Σφακιώτες, Καρυά, Δρυμώνας) για ανάπτυξη περιπατητικού, οίκο – φυσιολατρικού, αγροτουρισμού και γενικότερα ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αναβάθμιση υπαρχόντων μονοπατιών, κήρυξη οικισμών περιοχής σε παραδοσιακούς και αξιόλογους, ανάδειξη και προστασία της καταπληκτικής διαδρομής Φρυάς – Λαγκάδα Αγ. Νικήτα. 
11. Χωροθέτηση με μεγάλη προσοχή ζωνών,για σύνθετα τουριστικά καταλύματα και παραθεριστικές κατοικίες, μόνον στις εκτός σχεδίου περιοχές σε Λευκάδα και Μεγανήσι ή και στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς 
12. Δημιουργία κινήτρων για συνενώσεις, πριν την απαγόρευση της παρόδιας δόμησης και των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση”.